1821 Digital Gallery
Νέες κυκλοφορίες
ΤΕΥΧΟΣ 551

Νέες κυκλοφορίες

Βγήκαν τον Δεκέμβριο και τράβηξαν την προσοχή

imageΤο τέλος, Γερμανία 1944-1945

Ian Kershaw

μτφ. Κώστας Καρανικολός, εκδ. Κλειδάριθμος

Ο Ιαν Κέρσοου είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο εμβριθείς ιστορικούς σε ό,τι αφορά στη χιτλερική Γερμανία (η δίτομη βιογραφία του για τον Χίτλερ είναι διεθνές μπεστ σέλερ). Αυτή τη φορά καταπιάνεται μ’ ένα ερώτημα για το οποίο μέχρι σήμερα τεκμηριωμένες απαντήσεις δεν έχουν δοθεί. Γιατί οι Γερμανοί συνέχισαν τον καταστροφικό πόλεμο μέχρι εσχάτων ως την ολοκληρωτική καταστροφή, ενώ είχε διαφανεί πολύ καιρό πριν την οριστική συνθηκολόγηση πως τον χάνουν; Ο Κέρσοου είναι ένας εξαιρετικός αφηγητής ακόμη κι όταν καταπιάνεται με ιστορικά γεγονότα, όπου ημερομηνίες και λεπτομέρειες έχουν τον πρώτο λόγο. Το νήμα το ξετυλίγει από τα επακόλουθα της απόπειρας της δολοφονίας του Χίτλερ τον Ιούλιο του ’44 θεωρώντας πως είναι η πρώτη φορά που φαίνεται μια ρωγμή στο ναζιστικό καθεστώς. Σε όλες τις σελίδες του βιβλίου προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τον τρόπο σκέψης και τις συμπεριφορές των κυβερνώντων, των απλών πολιτών, αλλά και των στρατιωτικών και απλών στρατιωτών στα μέτωπα του πολέμου. Και για να το καταφέρει κάνει μια εγκάρσια τομή στις δομές της εξουσίας, στις νοοτροπίες που επικρατούσαν εκείνη την εποχή. «Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των Αμερικανών τον Οκτώβριο του 1945, το 20% από αυτούς που ρωτήθηκαν “αν συμμερίζονταν τις απόψεις του Χίτλερ για την κακοποίηση των Εβραίων” και ένα επιπλέον 19% γενικά συνηγορούσε υπέρ μιας τέτοιας συμπεριφοράς αλλά πίστευε πως ο Χίτλερ είχε υπερβεί τα όρια...»


Σχετικα
Κωνσταντίνος Καμάρας: Ραντεβού με τους αναγνώστες στο βιβλιοπωλείο Χαρτόπολις
Κωνσταντίνος Καμάρας: Ραντεβού με τους αναγνώστες στο βιβλιοπωλείο Χαρτόπολις

imageΣτο δρόμο των αρωμάτων

Μάνθος Σκαργιώτης

εκδ. Διόπτρα

Σχετικα
Παρουσίαση του βιβλίου του Κυριάκου Αθανασιάδη στο Little Tree
Παρουσίαση του βιβλίου του Κυριάκου Αθανασιάδη στο Little Tree

Ένας άνδρας, ο Κωνσταντίνος Ντούλας, πρέπει να διασχίσει ολόκληρη την οθωμανική αυτοκρατορία για να εκπληρώσει την τελευταία επιθυμία του πατέρα του. Στο μεταίχμιο της ιστορίας από το μύθο, με το δημοτικό τραγούδι να δίνει αφορμές για εικόνες, και με αναφορές στην αρχαία Ελλάδα, η ιστορία μοιάζει μ’ ένα ολοζώντανο ταξίδι στην ελληνική παράδοση – οι τρεις αδελφές του ήρωα έχουν θυσιαστεί στα γιοφύρια του Δούναβη, του Ευφράτη και της Άρτας. Στην πορεία του από την ‘Ηπειρο ως τη Μεσοποταμία και τις παραδουνάβιες χώρες φόνοι γίνονται, επιθέσεις από πειρατές, δουλέμποροι και σκλαβοπάζαρα κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ ξεκινάει η εαρινή εκστρατεία του σουλτάνου Αχμέτ εναντίον των Περσών και του κυβερνήτη της Βαγδάτης… Άλλοτε σε τριτοπρόσωπη αφήγηση και άλλοτε σε πρωτοπρόσωπη (με πολλούς ιδιωματισμούς) η εποχή ζωντανεύει μέσω καθημερινών σκηνών που συνδυάζονται με ιστορικά γεγονότα. «Εδωδά είχε κι ο Διγενής σας το περβόλι του. Κάποια μέρα τραγούδαε κάτω από ανθισμένη μηλιά. Στη μέση του τραγουδιού πλακώνουν απελάτες αρματωμένοι ν’ αρπάξουν την έμορφη γυναίκα του οπού καθότουν πλεύρα του. Πιάνει κείνος το σπαθί και τους θέρισε όλους.

Αχ, εσείς οι Έλληνες!... Κι όθε παγαίνετε δε σας ακλουθεί ο δικός σας ίσκιος, αλλά ο ίσκιος κεινού που λαχταράτε να μοιάσετε· τον εαυτό σας, μαθές, πάντα τον έχετε κάπου ξεσασμένο».


imageΛίγη φλόγα, πολλή στάχτη

Γιάννης Ατζακάς

εκδ. Άγρα

Στις οκτώ αυτές ιστορίες μια μακριά «κόκκινη κλωστή» κόβε­ται και δένεται ξανά: βγαίνει από τις τέφρες της Μεγάλης Κατα­στροφής, περνά από τον Μεσοπόλεμο, χάνεται στις σκοτεινές δια­δρομές του Εμφυλίου και της Δικτατορίας και φτάνει ως την ύστερη Μεταπολίτευση, όταν οι πρώτοι τριγμοί της επερχόμενης κατάρρευσης είχαν αρχίσει κιόλας να ακούγονται – από όσους, βέβαια, είχαν αυτιά για να τους ακούσουν.


imageΤο τετράδιο της χλόης

Philippe Jaccottet

μτφ. Ιωάννα Κωνσταντουλάκη-Χάνζτου, εκδ. Άγρα

Το Cahier de verdure  - Το τετράδιο της χλόης (1990) έχει την ιδιαιτε­ρότητα να συνδυάζει ποιήματα και πεζά ποιητικά κείμενα. Λόγω της από­λυτης ώσμωσης με το φυσικό τοπίο που περιβάλλει τον άνθρωπο, ο ποι­ητής αντλεί μέσα απ’ αυτό το πολύμορφο πράσινο της γύρω βλάστησης την υπόκωφη δύναμη της γαλήνης, της υπομονής, της ταπεινότητας, της προσμονής και της ελπίδας. Πιστεύει πως «ο ποιητικός λόγος είναι εκείνος που εκφράζει με τον αυθεντικότερο τρόπο την ίδια την ουσία της ζωής».


imageΛευκός Τρόμος

Ken Follett

μτφ. Νίκος Σπυριδάκης, εκδ. Bell

Ο «Λευκός τρόμος» είναι από τα βιβλία που έχουν εξαντληθεί εδώ και αρκετά χρόνια και πολλοί φανατικοί θαυμαστές έψαχναν μανιωδώς. Δικαίως. «Ένα καταιγιστικό μυθιστόρημα, από έναν έμπειρο δεξιοτέχνη της αγωνίας» έγραψε η «Daily Mail», «ένα τρομακτικό έργο που υποδεικνύει ότι κανείς δεν είναι απόλυτα ασφαλής…» το Amazon.com. Παραμονή Χριστουγέννων σ’ ένα αποκλεισμένο από τη χιονοθύελλα σπίτι θα φέρει εχθρούς και φίλους σε διαδικασία… μάχης και τρόμου με αφορμή τη φόρμουλα ενός φαρμάκου εναντίον ενός θανατηφόρου ιού.


imageΤο «Τραγούδι των σκιών»

John Connolly

μτφ. Μιχάλης Μακρόπουλος, εκδ. Bell

Αυτή τη φορά ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Τσάρλι Πάρκερ έρχεται αντιμέτωπος με την πιο σκοτεινή από τις σκοτεινές δυνάμεις, σε μια υπόθεση που έχει τις ρίζες της στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και σε ένα ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Παλιές θηριωδίες πρόκειται να έρθουν και πάλι στην επιφάνεια, και αμαρτωλοί από το παρελθόν είναι αποφασισμένοι να σκοτώσουν για να κρατήσουν τις αμαρτίες τους κρυφές.


imageΕγκώμιο της μη κανονικότητας

Ματιέ Πιγκάς

μτφ. Γιώργος Ξενάριος, εκδ. Στερέωμα

(υπότιτλος: Ο διευθυντής της Lazard για την Ελλάδα, την Κύπρο, την ευρωπαϊκή κρίση) Καλώς ήρθατε στη Normaland, τη χώρα της κανονικότητας. Εδώ όλα είναι «κανονικά». Εδώ κάνουμε τα πάντα για να μην πάρουμε καμιά απόφαση, για να μην ενοχλήσουμε κανέναν. Δεν παίρνουμε πρωτοβουλίες για να μην κάνουμε λάθη. Απλώς περιμένουμε. (Ο Ματιέ Πιγκάς διετέλεσε σύμβουλος της κυβέρνησης Γ. Α. Παπανδρέου, καθώς και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.)


imageΓερουλντελγγέρ - Εγκλήματα στη Μογγολία

Ιάν Μανούκ

μτφ. Ουρανία Πολυκανδριώτη, εκδ. Στερέωμα

Πολύ ενδιαφέρον ακούγεται. Ένας αστυνομικός διοικητής, ο Γερουλντελγγέρ, αναζητά ένα δολοφόνο στις ερήμους της Κεντρικής Ασίας και στις κακόφημες γειτονιές του Ουλάν Μπατόρ. Στη Μογγολία δεν είναι μόνο οι τάφοι αποτρόπαιοι. Για ορισμένους το πολύτιμο λαθρεμπόριο των «σπάνιων γαιών» αξίζει περισσότερο από τις ζωές πολλών ανθρώπων. Αθώων και μη. (Είναι το 2ο βιβλίο με το συγκεκριμένο ήρωα).


imageΛογοκρατορίες

Νίκολας Όστλερ

μτφ. Νίκος Κούτρας, εκδ. Polaris

Μέσω της μελέτης των γλωσσών του κόσμου, ανακαλύπτουμε μια συμπυκνωμένη αφήγηση της ίδιας της ιστορίας του κόσμου μας. Οι «Λογοκρατορίες» αποτελούν την πρώτη ιστορία των μεγάλων γλωσσών του κόσμου (από τη σουμερική, την κινεζική και τη σανσκριτική μέχρι την ελληνική και την αγγλική), είναι ένα βιβλίο φόρος τιμής στο θαύμα των λέξεων που συνέχουν τις κοινότητες και καθιστούν δυνατή τόσο τη βίωση όσο και την αφήγηση μιας κοινής ιστορίας. Τελικά μας δείχνει ότι οι γλώσσες του μέλλοντος θα είναι, όπως οι γλώσσες του παρελθόντος, γεμάτες εκπλήξεις. 


imageΤα φώτα

Έλενορ Κάτον

μτφ. Έφη Καλλιφατίδη, εκδ. Polaris

Η αναπαράσταση της εποχής (βρισκόμαστε στο 1866 και ο Γουόλτερ Μούντι, απογοητευμένος από τη ζωή του στην Αγγλία, καταφθάνει στη Νέα Ζηλανδία), η βικτωριανή κοινωνία των αποικιών, το κυνήγι του χρυσού στη Νέα Ζηλανδία, οι ιθαγενείς Μαορί, η ανθρώπινη απληστία, η αγάπη κι η αυτοθυσία, όλα ζωντανεύουν μέσα από την ευρηματική πλοκή, αλλά και τον υπαρξιακό στοχασμό της Catton, όταν σκιαγραφεί τους χαρακτήρες της ή αναλύει τα κίνητρα που διέπουν την ανθρώπινη συμπεριφορά. (Βραβείο Booker 2013)


imageΗ κοιλάδα της αλεπούς

Charlotte Link

μτφ. Ηλιάνα Αγγελή, εκδ. Κλειδάριθμος

Αυτό το αστυνομικό μυθιστόρημα στηρίζεται σε μια ευφυή ιδέα, ενώ το «ποντίκι» αλλάζει πολλές φορές θέσεις με τη «γάτα». Ο απαγωγέας μπαίνει στη φυλακή πριν προλάβει να ζητήσει λύτρα, αφήνοντας το θύμα του κλεισμένο σε ένα μπαούλο. Τρία χρόνια μετά που αποφυλακίζεται, άνθρωποι του περιβάλλοντός του δέχονται επιθέσεις ή απάγονται. Είναι το πρώην θύμα του που τις οργανώνει;


image100 πράγματα που μπορείς να κάνεις αντί να παίζεις με το κινητό σου

Ilka Heinemann

εκδ. Bell

100 πρωτότυπες, γοητευτικές, αλλά και αστείες ιδέες για το τι θα μπορούσες να κάνεις αντί να παίζεις με το κινητό σου. Το μέγεθός του είναι βολικό –λίγο μεγαλύτερο από το μέσο smartphone, αλλά μικρότερο από ένα mini tablet– και το μόνο που θα χρειαστεί είναι να βάλεις λίγη… τρέλα.


imageΓιατί γράφω ποίηση

Χάρης Βλαβιανός

εκδ. Άγρα

62 κατηγορηματικές και ολιγόλεξες απαντήσεις στο ερώτημα «Γιατί γράφω ποίηση». Μέσα από αυτές τις απαντήσεις το βιβλίο γίνεται μια απολογία ζωής και ποίησης, ή μια υπεράσπιση της ποίησης, χάρη στην ποίηση και χάρη στην, άρρηκτα δεμένη μαζί της, ζωή.


imageΔαβίδ και γολιάθ

Μάλκολμ Γκλάντγουελ

εκδ. Κλειδάριθμος

Με υπότιτλο αουτσάιντερ, απροσάρμοστοι και η τέχνη να πολεμάς γίγαντες, ο Γκλάντγουελ ασκεί κριτική στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, και προτείνει μια νέα θεωρία που μας βοηθά να καταλάβουμε τι σημαίνει να υφίστασαι διακρίσεις, να παλεύεις για να ξεπεράσεις μια αναπηρία, να χάνεις ένα γονιό ή να αντιμετωπίζεις άλλες φαινομενικές αναποδιές. (Διεθνές Best Seller)


image

Σκέψεις…

Ελευθερία Κουντουράκη

εκδ. Λιβάνη

Σκέψεις αναφορικά με όσα μας δίδαξαν, μας επέβαλαν, μας παρουσίασαν η οικογένεια, η εκκλησία, η πολιτεία, η κοινωνία… Σκέψεις για όσα βιώνουμε σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητάς μας. Σκέψεις για ό,τι μπορούμε να αλλάξουμε θετικά.


image

Ο Κάφκα στην ακτή

Χαρούκι Μουρακάμι

μτφ. Αργυρώ Μαντόγλου, εκδ. Ψυχογιός

Ένα νεαρό αγόρι, ο Κάφκα Ταμούρα, το σκάει από το σπίτι του και για να ξεφύγει από την εκπλήρωση μιας τραγικής οιδιπόδειας προφητείας και για να αναζητήσει τη μητέρα του και την αδελφή του που έχουν εξαφανιστεί από χρόνια. Ένας αφελής και όχι ιδιαίτερα έξυπνος γέρος, ο Νακάτα, που δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει το σοκ που υπέστη στα παιδικά του χρόνια, αναζητά το χαμένο εαυτό του. Η αναζήτησή του εν μέρει συμπληρώνει και εν μέρει εξηγεί τη φυγή του Κάφκα. Καθώς οι δρόμοι τους έρχονται ολοένα και πιο κοντά, και γίνεται σταδιακά ξεκάθαρο το γιατί, ο Χαρούκι Μουρακάμι βυθίζει τους αναγνώστες του σ’ έναν κόσμο όπου οι γάτες μιλούν, τα ψάρια πέφτουν απ’ τον ουρανό και τα πνεύματα γλιστρούν έξω από τα σώματα για να κάνουν έρωτα ή να διαπράξουν φόνο.


imageΠόλη στις φλόγες

Garth Risk Hallberg

μτφ. Γιώργος Κυριαζής, εκδ. Κέδρος

«Αρχίζεις να διαβάζεις αυτό το κλασικό θρίλερ που διαδραματίζεται στη γεμάτη γκράφιτι Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1970, και που αφορά μια κοπέλα που λέγεται Σαμ και κάποιος την πυροβολεί στο Σέντραλ Παρκ, και σου γίνεται αμέσως προφανές ότι εδώ έχεις να κάνεις με ένα συγγραφέα που ξέρει πώς να χτίζει το σασπένς. Και σύντομα έχεις παρασυρθεί στη Νέα Υόρκη που με τόση ζωντάνια αναπαριστά ο Χάλμπεργκ, σαν παιδί που ανακαλύπτει το Χόγκουαρτς του Χάρι Πότερ για πρώτη φορά» - από την κριτική των Times γι’ αυτό το βιβλίο ενός πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα που στα πόδια του σφάχτηκαν εκδοτικοί οίκοι.


imageΑυτό αλλάζει τα πάντα

Ναόμι Κλάιν

μτφ. Άγγελος Φιλιππάτος, εκδ. Λιβάνη 

Δεν ευθύνεται ο άνθρακας αλλά ο καπιταλισμός για την παγκόσμια υπερθέρμανση. Η κλιματική αλλαγή, υποστηρίζει η Κλάιν, ένα ηχηρό μήνυμα που μεταδίδεται με τη γλώσσα των πυρκαγιών, των πλημμυρών, των καταιγίδων και των ξηρασιών, αποτελεί ένα πολιτισμικό κάλεσμα αφύπνισης. Για να την αντιμετωπίσουμε δεν είναι αρκετό να χρησιμοποιούμε λαμπτήρες υψηλής ενεργειακής απόδοσης∙ πρέπει να αλλάξουμε τον κόσμο, πριν ο κόσμος αλλάξει τόσο δραματικά ώστε κανείς να μην είναι πλέον ασφαλής.


Ημερολόγια 2016

 

image

Ημερολόγιο 2016 με ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη


εκδ. Άγκυρα

Ένα ξεχωριστό, χρηστικό ημερολόγιο με 12+1 αγαπημένα ποιήματα του μεγάλου μας ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, που συνοδεύονται από ισάριθμες ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Χαράς Μπιρμπίλη. Επιπλέον, κάθε μήνας συνοδεύεται και από μία έγχρωμη φωτογραφία της ίδιας. Τόσο οι ασπρόμαυρες όσο και οι έγχρωμες αποπνέουν την ατμόσφαιρα του κάθε ποιήματος, καθώς και του κάθε μήνα, ανάλογα και με την εποχή.


imageΑτζέντα 2016

Paulo Coelho - Θάρρος

εκδ. Λιβάνη

Επιλεγμένα αποφθέγματα του αλχημιστή των λέξεων συνοδεύουν κάθε μήνα σ’ ένα περιβάλλον ζωγραφισμένο από την Κολομβιανή ζωγράφο Καταλίνα Εστράντα. («Είναι καλό να μιλάμε για λουλούδια το Φθινόπωρο. Μας δίνει ελπίδα για την άνοιξη».)


imageΠαροιμίες, Ανθολόγιο - 
Ημερολόγιο 2016

εκδ. Ianos

H συσσωρευμένη λαϊκή σοφία πενήντα παροιμιών σ’ ένα ημερολόγιο. Σημαντικές αλήθειες, χωρίς πολλά λόγια. Λίγες λέξεις που αλληγορικά περιγράφουν όλη την αλήθεια που ζούμε καθημερινά.


imageΠροσωπικό ημερολόγιο - ανεκδοτολόγιο 2106


Γιάννης Σερβετάς, εκδ. Ianos

(Υπότιτλος: Ένα παιδί ακόμα μετράει τα άστρα - 2016 και συνεχίζω!) «Αυτό που κρατάτε στα χέρια σας και σκέφτεστε αν θα το αγοράσετε ή όχι, είναι το 10ο ημερολόγιο που γράφω. Πάρτε το, είναι πολύ καλό. Και σας το λέω όχι επειδή είναι δικό µου, αλλά επειδή είναι δικό µας. Γιατί όλοι µαζί το γράφουµε στιγµή τη στιγµή, λεπτό το λεπτό. Εγώ ακούω τις ιστορίες σας, τις σηµειώνω και στο τέλος τις βάζω όλες μαζί σε αυτές τις 400 σελίδες μαζί µε δικές µου ιστορίες, µε ανέκδοτα και χαµόγελα από όλο τον κόσµο».

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5