Βιβλιο

Νέα (ψηφιακή) εποχή

Εργαστήρι Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 362
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
16366-36437.jpg

Το «Εργαστήρι Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ» εγκαινιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα εξ αποστάσεως σεμινάρια δημιουργικής γραφής και επιμέλειας κειμένων σε ψηφιακή μορφή (e-learning). Οι 3 θεματικές ενότητες, που θα ξεκινήσουν από τον Οκτώβρη, αφορούν το μυθιστόρημα (Αμάντα Μιχαλοπούλου), την ποίηση (Στρατής Πασχάλης) και τη διόρθωση/επιμέλεια κειμένων (Ελένη Κεχαγιόγλου). Τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν και τα παραδοσιακά μαθήματα του φθινοπωρινού εξαμήνου (Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής, Δημιουργικής Ανάγνωσης και Διόρθωσης & Επιμέλειας Κειμένων), εμπλουτισμένα με νέα πρόσωπα στο διδακτικό προσωπικό και με νέα θέματα (μυθιστόρημα). Σημειώστε: 62 από τους 2.800 συνολικά αποφοίτους του «Εργαστηρίου Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ» έχουν εκδώσει ένα ή περισσότερα βιβλία, ενώ 41 από αυτούς έχουν διακριθεί για το έργο τους στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Ανοιχτή συνάντηση ενημέρωσης για το σύνολο του νέου κύκλου σπουδών στις 3/10 (17.30), στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΕΒΙ, Αθ. Διάκου 4 (μετρό Ακρόπολη), 210 9200.300

Βιβλιο-νεα

ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ

«Διαβατήρια», Γιώργος Μπουγελέκας, εκδ. Δωδώνη. 9 διηγήματα για την προκατάληψη, την ξενοφοβία, τη διαφορά. Χαρακτηριστικό απόσπασμα από το οπισθόφυλλο: «Στο κέντρο και στις γειτονιές της Αθήνας, από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα, άνθρωποι από την Καλαμάτα, τ’ Αλάτσατα, τα Τίρανα, το Γκντανσκ ως και τη Ρώμη συναντιούνται, ερωτεύονται, αφηγούνται, ονειρεύονται, σπουδάζουν…».

«Τα φορτηγά και άλλες ιστορίες», Δημήτρης Κουκουλάς, εκδ. Απόπειρα. Στιγμιότυπα, άλλοτε κωμικά και άλλοτε δραματικά, της επαρχίας της δεκαετίας του ’57-67, στα παιδικά και εφηβικά χρόνια του συγγραφέα. Με σκηνές από το σινεμά που στηνόταν πρόχειρα στο καφενείο, τους πιτσιρικάδες που έτρεχαν εντυπωσιασμένοι πίσω από ένα φορτηγό, τις συνηθισμένες αλλά και παράξενες φυσιογνωμίες της εποχής.    

«Οδηγός μελέτης», Tony Buzan, εκδ. Πατάκης. Τα βιβλία αυτοβοήθειας μου προκαλούν ανατριχίλα, αλλά τούτος ο οδηγός μελέτης με τεχνικές βελτίωσης της μνήμης είναι έξυπνος. (Αλτσχάιμερ, θα σε πολεμήσω!) Μτφ. Τρ. Παπαϊωάννου.

«Περί Στεφάνου λόγος», Δημοσθένης, εκδ. Ζήτρος. Σχεδόν déjà vu παθαίνεις καθώς διαβάζεις αυτό το πολιτικό-δικανικό βιβλίο της αρχαιοελληνικής γραμματείας για την πολιτική διαμάχη μεταξύ Δημοσθένη και Αισχύνη. Μόνο που το σήμερα δεν προσφέρει έναν τέτοιο πλούτο επιχειρημάτων. Μτφ. Γεώργιος Α. Ράπτης.

«Άιντε πάλι… ξεριζώνεται ο Ελληνισμός από την Πόλη», Αγλαΐα Κωνσταντινίδου - Κλουκίνα, εκδ. Ίκαρος. Χρησιμοποιώντας ντοπιολαλιά, πλήθος λεπτομερειών καθημερινότητας και δίνοντας στους ήρωες τη «φωνή» του ανώνυμου πλήθους, το θέμα των επελάσεων των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης (1964) διατηρεί τη σπαρακτική του αλήθεια.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

● Για το δικό τους Χεμινγουέι θα μιλήσουν 10 συγγραφείς στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (συνδιοργάνωση με τον Καστανιώτη). 29/9, 20.00, Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, 210 3680.052 ● Το βιβλίο της Βάσιας Τζανακάρη «Τζόνι και Λούλου» (Μεταίχμιο) παρουσιάζεται στις 30/9, 20.00, Ιανός, Σταδίου 24 ● Στον Ιανό θα παρουσιαστεί και το βιβλίο του Γιώργου Συμπάρδη «Υπόσχεση γάμου» (Μεταίχμιο) στις 4/10, 20.00 ● Ο Γιώργος Μιχαηλίδης θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Άγιοι έρωτες - Τα μεγάλα χρόνια» (Εκδόσεις του Αυγούστου) στις 4/10, 19.30, Στοά του βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ