1821 Digital Gallery
Διαβάστε γιατί χανόμαστε
ΤΕΥΧΟΣ 342

Διαβάστε γιατί χανόμαστε

Θυμήσου να επισκεφθείς και το περίπτερο της A.V.

22η Ανοιξιάτικη Έκθεση Βιβλίου 

Ιστορική μετακόμιση: ύστερα από 21 χρόνια η ανοιξιάτικη έκθεση βιβλίου έφυγε από τον υπαίθριο χώρο του Ζαππείου και πήγε Κλαυθμώνος. Και θα μείνει εκεί έως τις 21 Απριλίου (11.00-22.00). Με τη συμμετοχή 100 εκδοτών, 40.000 τίτλων βιβλίων (εκ των οποίων το 60% εκδόθηκαν την τελευταία πενταετία) και με πολλές εκπλήξεις για το αναγνωστικό κοινό, όπως: κάθε βράδυ, κάθε επισκέπτης που θα πραγματοποιεί αγορές τουλάχιστον 10 ευρώ από τον ίδιο εκδότη, θα μπαίνει στην κλήρωση για ένα laptop και μία 20τομη οικολογική εγκυκλοπαίδεια. Με το Επαγγελματικό Σωματείο Εκδοτών Βιβλιοπωλών Ελλάδος, που είναι ο διοργανωτής της έκθεσης, να σημειώνει πως σκοπός φέτος δεν είναι μόνο η πώληση βιβλίων αλλά κυρίως η ενημέρωση του κοινού για μια σειρά από επίκαιρα ζητήματα όπως η πυρηνική απειλή, η δηλητηρίαση της τροφικής αλυσίδας, η οικονομική κρίση κ.ά. Θυμήσου να επισκεφθείς και το περίπτερο της A.V. που βρίσκεται στο χώρο με όλες της τις εκδόσεις.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ  ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ 

Πέρα από το γεγονός ότι με την ανάγνωση πετυχαίνεις την καλύτερη δυνατή συνομιλία με τους τελειότερους ανθρώπους του παρελθόντος, ο Καρτέσιος το είπε, δεν είναι δικό μου, οι καλύτερες ιδέες μάς έρχονται από άλλους, δεν είναι δικό μου, ο Έμερσον το είπε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Λιγότερο απόλυτο, φοβισμένο και αγενή. Από την άλλη μπορεί να σου αλλάξει σχήμα στο τετράγωνο της λογικής και να σε βάλει σε mode daydreaming. Χώρια η κινέζικη θυμοσοφία, που κάτι ξέρει γιατί είναι ζεν, και παρομοιάζει το βιβλίο με κήπο που μπορεί να κουβαλάς στην τσέπη. Ή στο iPad. Πέρα από το έντυπο βιβλίο έχουν μπει στο παιχνίδι και τα νέα μέσα. Χαρτί και οθόνη. Διαλέγεις και παίρνεις. 

Σχετικα
«Η Φανέλα με το 9» του κινηματογραφικού Μένη Κουμανταρέα
«Η Φανέλα με το 9» του κινηματογραφικού Μένη Κουμανταρέα

Το Public ξεκινά μια μεγάλη, ετήσια καταρχήν, καμπάνια με τίτλο «ΚΟΙΝΩΝΙΑ  ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ» για την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης υπό την αιγίδα του ΕΚΕΒΙ. Με εκδηλώσεις, book nights, βραβεία ανάγνωσης, δημιουργία ιστότοπου για το βιβλίο, συνεργασίες και συμμαχίες με φορείς αλλά και εμπορικά σήματα και την υποστήριξη προσωπικοτήτων από το χώρο του βιβλίου που συνεργούν στο όλο εγχείρημα. Ονόματα όπως η Κατρίν Βελισσάρη, ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο Κωνσταντίνος Τζούμας, η Αναστασία Μουτσάτσου, ο Ανδρέας Μήτσου, η Λένα Διβάνη, ο Αναστάσης Βιστωνίτης, o Αλέξης Σταμάτης, ο Ευγένιος Τριβιζάς, η Άλκη Ζέη, ο Αλέξης Ζήρας. Η Athens Voice ρώτησε τη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Κατρίν Βελισσάρη και δύο συγγραφείς για την ανάγνωση και τη νέα αυτή καμπάνια…

Κατρίν Βελισσάρη 

Για να πετύχει το φιλόδοξο σχέδιο το να διαβάζουν περισσότερο οι Έλληνες, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου αναζητά τη συνεργασία όλων,  κυρίως των βιβλιοπωλείων, μικρών και μεγάλων. Τα βιβλιοπωλεία είναι ο τόπος του βιβλίου, οι βιβλιοπώλες είναι η «ψυχή» της διάδοσης του βιβλίου, ο άνθρωπος που κρατάει τη σκυτάλη της ενημέρωσης και ενός πρώτου σχολίου για κάθε καλό ανάγνωσμα. Το γνωρίζουμε πολύ καλά στο ΕΚΕΒΙ. Γι’ αυτό μια πρωτοβουλία όπως αυτή που παίρνει σήμερα το Public ενδιαφέρει ιδιαίτερα το ΕΚΕΒΙ. Να δώσουμε χώρο στις νέες ιδέες. Να δώσουμε χώρο στην επιθυμία να πετύχουμε. Η χώρα το χρειάζεται.

Σχετικα
Ο Στέφανος Δάνδολος και «Η δίκη που άλλαξε τον κόσμο»
Ο Στέφανος Δάνδολος και «Η δίκη που άλλαξε τον κόσμο»

Λένα Διβάνη

Το διάβασμα ήταν πάντα για μένα ο προσωπικός μου στρατός σωτηρίας. Απορώ που τόσοι άνθρωποι τον αγνοούν – ειδικά τώρα που μοιάζει αδύνατη η σωτηρία…

Αλέξης Σταμάτης

Δεν διαβάζουμε για να αποδράσουμε από την πραγματικότητα άλλα για να βρούμε την πραγματικότητα. Σε αυτόν τον ξένο κόσμο της ιστορίας, ξανα-βρίσκουμε τον εαυτό μας. Το υλικό των βιβλίων είμαστε εμείς, η ανθρώπινη φύση. 

image

IANOSART  

Αντικείμενα τέχνης και καθημερινής χρήσης, όπως πιάτα, φλιτζάνια, πετσέτες, μαντίλια, σημειωματάρια, κουτιά, βιβλιοστάτες, τσάντες, λαμπάδες κ.ά., αποκτούν «εικαστική» διάσταση. H νέα σειρά IANOSART έχει στόχο το σχεδιασμό και την παραγωγή, σε περιορισμένο αριθμό αλλά προσιτών σε όλους, χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων, φιλοτεχνημένων από διακεκριμένους και ανερχόμενους Έλληνες εικαστικούς. Την επιμέλεια της σειράς, σε συνεργασία με τη Μικρή Άρκτο, έχει η Ίρις Κρητικού. Παράλληλα δημιουργείται μια μόνιμη «βιβλιοφιλική» σειρά, με εικαστικά αντικείμενα συνδεδεμένα με τα βιβλία. Στον πρώτο κύκλο συμμετέχουν: Μ. Βουτσινάς, Α. Ισακίδη, Έ. Παπαδημητρίου, Δ. Ταξής και Μ. Φιλοπούλου, ενώ ο Χ. Μπεκιάρης σχεδιάζει τα πρώτα αντικείμενα για τη βιβλιοφιλική σειρά.

Art Shop, ΙΑΝΟS, Σταδίου 24 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5