Βιβλιο

Το Περιοδικό των Βιβλίων

Ο δημοσιογράφος Ηλίας Κανέλης, εκδότης του The Books’ Journal γράφει στην Α.V.

27014-59255.jpg
Ηλίας Κανέλλης
ΤΕΥΧΟΣ 338
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
13023-29429.jpg

Σχεδόν αθόρυβα, με μια ανακοίνωση στο facebook, κυκλοφόρησε πριν από 5 μήνες ένα καινούργιο περιοδικό για τις νέες εκδόσεις, τις ιδέες, τα γράμματα, τις τέχνες, την πολιτική. Ο τίτλος του, ξενόγλωσσος: The Books’ Journal, Το Περιοδικό των Βιβλίων. Στα πέντε τεύχη του που έχουν ήδη κυκλοφορήσει, έχουν παρελάσει μερικά από τα γνωστότερα ονόματα του πανεπιστημίου, της δημοσιογραφίας, της λογοτεχνίας.

Το καινούργιο που φέρνει Το Books’ Journal είναι αναλυτικά κείμενα γύρω από τα σημαντικότερα προβλήματα του καιρού μας. Σελίδες που χαίρεσαι να τις διαβάζεις. Παρεμβάσεις ανεξάρτητες. Συνθήκες ελεύθερου διαλόγου. Κέφι και, γενικώς, χαρούμενη γνώση.

Είναι συλλογικό εγχείρημα. Ο καθένας σύμφωνα με τη διαθεσιμότητά του, στον καθένα σύμφωνα με ό,τι μπορούμε.

Δεν βρήκαμε λεφτά. Το μεγαλύτερο μέρος το έβαλα εγώ από τις οικονομίες μου, δουλεύω σκληρά και συνέχεια. Συνεισέφεραν και οι συνεργάτες – όλες και όλοι εργάζονται αλλού, στο πανεπιστήμιο, σε εφημερίδες…

Μπαίνουμε ελάχιστα μέσα. Λιγότερο από χιλιάρικο το μήνα. Για να το πετύχουμε, δουλεύουν δωρεάν οι συνεργάτες, ο art director, οι συγγραφείς, τα μέλη της συντακτικής επιτροπής και της επιστημονικής επιτροπής.

Την επιστημονική επιτροπή τη χρειαζόμαστε ό,τι τη χρειάζονται ανάλογα περιοδικά του είδους στο εξωτερικό. Έγκυρη γνώμη, διασταύρωση πληροφοριών που μας ξεπερνούν, χρήσιμες υποδείξεις, πολύ μάλωμα!

Δεν υπάρχει κανένα υλικά μετρήσιμο κέρδος από το εγχείρημα. Έχουμε όμως το κέφι, τις γνώσεις, την αίσθηση της ελευθερίας, καλές παρέες – και το κύρος που στο τέλος αποκτούμε.

100 σελίδες το μήνα. Δεν είναι υποχρεωτικό το διάβασμα όλου του εντύπου. Διαβάζει κανείς ό,τι του κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Ιδεολογικό στίγμα. Η γνώση, η μείζων προσπάθεια, η συγκρότηση. Η άρνηση των δογματισμών. Είμαστε αριστεροί φιλελεύθεροι σοσιαλδημοκράτες – και δεν αποκλείουμε όσους δεν αισθάνονται αριστεροί ή φιλελεύθεροι ή σοσιαλδημοκράτες.

Η κρίση. Δεν τα φάγαμε μαζί, αλλά κανείς δεν είναι άμοιρος, ούτε οι άγιοι, της κατάστασης στην οποία έχει υποπέσει η χώρα.

Κανείς δεν ζει από το περιοδικό. Δυστυχώς δεν πληρώνεται ούτε ο Σταύρος Καπλανίδης, που κάνει όλη την πρακτική δουλειά. Ελπίζουμε αυτό να αλλάξει γρήγορα.

Η ύλη. Λογοτεχνία και ποίηση και τέχνες και θέαμα, αλλά και οικονομία και πολιτική και διεθνείς σχέσεις και επιστήμες και ποδόσφαιρο – όλα αυτά είναι τμήμα της ύλης μας. Και βέβαια, μας ενδιαφέρουν εξίσου τα πρόσωπα της γραφής, της σκέψης, των τεχνών, του θεάματος…

Για να γράψει κάποιος στο Books’ Journal πρέπει να είναι συστηματικός, να έχει κάτι ουσιαστικό να πει και τρόπο να το πει για πολλούς. Θα ήμασταν ευχαριστημένοι αν βγάζαμε π.χ. μερικούς νέους καλούς γραφιάδες σε τομείς που δεν έχουν, όπως στην κριτική λογοτεχνίας…

Περιοδικό ποικίλης ύλης, για πολλούς. Με προσεγμένη ύλη, αλλά όχι δυσκολοδιάβαστη. Περιμένουμε να μας ανακαλύψουν.

Οι πιο τακτικοί συνεργάτες. Στη λογοτεχνία, η Κατερίνα Σχινά, η Όλγα Σελλά, η Εριφύλη Μαρωνίτη, ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, η Τίνα Μανδηλαρά. Στην ποίηση, η Μαρία Τοπάλη. Οι φιλόλογοι Γιάννης Παπαθεοδώρου και Δημήτρης Παπανικολάου. Ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος. Η ιστορικός Μαρία Ρεπούση. Η καθηγήτρια φιλοσοφίας Βάσω Κιντή. Οι πολιτικοί επιστήμονες Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος, Γιώργος Σιακαντάρης, Αλέξης Ηρακλείδης, Παναγής Παναγιωτόπουλος. Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σταύρος Τσακυράκης. Ο οικονομολόγος Μάνος Ματσαγγάνης. Η θεατρολόγος Ιφιγένεια Ταξοπούλου. Η ιστορικός τέχνης Μαρία Τσαντσάνογλου. Οι δημοσιογράφοι Μιχάλης Μητσός, Τάσος Τέλλογλου, Πάσχος Μανδραβέλης, Δημήτρης Δουλγερίδης, Κατερίνα Οικονομάκου, Περικλής Δημητρολόπουλος, Μαρίλια Παπαθανασίου. Ο γελοιογράφος Μιχάλης Κουντούρης. Δεκάδες, εκατοντάδες άλλοι. Η παρέα των συνεργατών διευρύνεται.

Τα εξώφυλλα σχεδιάζει ο Αλέκος Παπαδάτος, ο σκιτσογράφος του Logicomix.

Η πολιτική της διαφήμησης. Καλούμε τους εκδότες να διαφημιστούν αλλά, είτε βάλουν διαφήμιση είτε δεν βάλουν, εμείς δουλεύουμε με γνώμονα τις απόψεις μας, τα ενδιαφέροντά μας. Αν αρχίσουμε να συναρτούμε την ύλη μας με την ανάγκη του περιοδικού να έχει κάποια έσοδα, το χάσαμε το παιχνίδι.

Δεν είμαστε ιερατείο. Είμαστε ανοιχτοί άνθρωποι, ζωηροί, κάνουμε λάθη… Ζούμε στην εποχή μας, έχουμε πάθη. Αλλά πιστεύουμε στη γνώση, στο διάλογο, στη δουλειά και απεχθανόμαστε την γκρίνια και τη μοιρολατρία. Θέλουμε να βοηθήσουμε να βγει η χώρα από το χάλι στο οποίο βρίσκεται, όχι διότι πάσχουμε από σωτηριολογικό σύνδρομο, αλλά επειδή είμαστε κι εμείς μέσα στην ομαδική κατάθλιψη και καθόλου δεν μας αρέσει.

Συνδρομές. Ζητάμε στους αναγνώστες της Α.V. να μας ψάξουν, να μας αγοράζουν (αξίζουμε, νομίζω, με το παραπάνω τα πέντε ευρώ το μήνα) κι αν πιστέψουν ότι όντως χρησιμεύουμε σε κάτι, να γίνουν συνδρομητές. Αλλά μόνο αν πιστέψουν ότι σε κάτι χρησιμεύουμε – όχι από υποχρέωση, από μόδα, από δήθεν να διαβάζουμε κάτι πιο κουλτουριάρικο. Άλλωστε, δεν είμαστε κάτι κουλτουριάρικο. 

Info: Το περιοδικό Books’ Journal κυκλοφορεί το τελευταίο δεκαήμερο κάθε μήνα. Έχει 100 σελίδες με κείμενα (και λίγες, συνοδευτικές φωτογραφίες με κατατοπιστικές λεζάντες). Το τελευταίο τεύχος, #5, κυκλοφορεί με εξώφυλλο τον Ναγκίμπ Μαχφούζ και αφιέρωμα στην εξέγερση της Αιγύπτου και τα προβλήματα των χωρών του Μάγρεμπ. Το επόμενο τεύχος, που κυκλοφορεί στις 25 Μαρτίου, έχει κείμενα για το 1821 αλλά και για την Ελλάδα της κρίσης. Διεύθυνση για πληροφορίες, παλιά τεύχη και για συνδρομές: Νικοτσάρα 1, 210 6450.006. Ηλεκτρονική διεύθυνση: www.booksjournal.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ