Visual Browsing
Mέρα Δρόμου

Mέρα Δρόμου

Τέχνες σε απόσταση αναπνοής. Ή, αλλιώς, ένα στιγμιότυπο τέχνης στο δρόμο: εκεί που περπατάς πέφτεις πάνω του

Παρά τις άφθονες ηλιόλουστες μέρες που μας προσφέρει αυτή η χώρα, δεν είμαστε εξοικειωμένοι με την κουλτούρα του «έξω». Δεν έχουμε μάθει να χαιρόμαστε τα πάρκα, να κάνουμε βόλτες, να ξαποσταίνουμε, να διαβάζουμε, να βρισκόμαστε με τους φίλους μας. Είναι κάτι που το έχουμε δει σε πόλεις του εξωτερικού – και το έχουμε ζηλέψει: η ίδια η πόλη ως σημείο συνάντησης. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς και για την τέχνη. Δεν είμαστε μαθημένοι, κι όμως η ελεύθερη διακίνησή της σε στιγμές που διατρέχουν την καθημερινότητά μας θα μπορούσε να κάνει μια διαφορά, να ερεθίσει την ευαισθησία μας και να μας αποπλανήσει, έστω στιγμιαία, από τους γρήγορους ρυθμούς, τις μηχανικές κινήσεις, το άγχος, τη φασαρία. Και να κάνει τη ζωή στην πόλη πιο θελκτική.

Αυτήν ακριβώς την ιδέα θέλει να προβάλει η Mέρα Δρόμου, ή αλλιώς Παγκόσμια ημέρα των τεχνών του δρόμου και της ελεύθερης έκφρασης στο δημόσιο χώρο. Γεννήθηκε το 2007 σε μια χώρα που υπάρχει η παράδοση του «έξω», στη Γαλλία, με το όνομα “ruelibre” (ελεύθερος δρόμος), ως μια πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας καλλιτεχνών των τεχνών του δρόμου (Fédération des arts de la rue). Κατά τη διάρκεια μιας μέρας του Oκτώβρη, δράσεις και imageδρώμενα θα εξελίσσονταν ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα. Η ιδέα λειτούργησε, και τα επόμενα χρόνια η Μέρα Δρόμου καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από καλλιτέχνες που πιστεύουν πως «ο δημόσιος χώρος είναι ο κατεξοχήν χώρος της ελεύθερης και δημόσιας έκφρασης, είναι ο φυσικός χώρος της καλλιτεχνικής δράσης». Την ελληνική σκηνή των «τεχνών του δρόμου» θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το Σάββατο 30 Oκτωβρίου, καθώς καλλιτέχνες και ομάδες θεάτρου, performers, μουσικοί, χορευτές, ακροβάτες, graffiti artists και πολλοί άλλοι θα γεμίσουν με θεάματα και δράσεις δρόμους και πλατείες του ιστορικού κέντρου, δίνοντάς μας μια καλή αφορμή να περιπλανηθούμε στην πόλη και να ανοιχτούμε σε τυχαίες συναντήσεις. Αλλά και να ξανασκεφτούμε την πρότασή τους, πως η τέχνη δεν θα έπρεπε να είναι τόσο διαχωρισμένη από την κανονική ζωή. Η καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση, μαζί με την ευεργετική τους επίδραση, θα ήταν ωραίο να είχαν μεγαλύτερη παρουσία στην καθημερινότητά μας.

Υ.Γ. Η Ημέρα Δρόμου αφορά στη δράση ανεξάρτητων καλλιτεχνών η οποία υποστηρίζεται αποκλειστικά από τη συνεργασία και την αυτοργάνωση των συμμετεχόντων, κάτι που έχει κι αυτό τη σημασία του. Και λειτουργεί ως παράδειγμα. Γιατί τέτοιες δράσεις, που στοχεύουν στο να μας φέρουν πιο κοντά στην τέχνη, θα μπορούσαν να ξεκινούν και να οργανώνονται πιο συχνά τόσο από την πολιτεία όσο και από διάφορους φορείς.Στο site της ελληνικής οργάνωσης διαβάζουμε πως θα υπάρχουν...- 2 εξοπλισμένα σημεία - 2 street spots (με πληροφορίες)- 1 σημείο circus cabaret για μικρότερης διάρκειας δράσεις και works in progress (πιθανότατα να υπάρχει εναέρια κατασκευή)- 1 σημείο ελευθερου αυτοσχεδιασμού (χορού, μουσικής και εικαστικών)(Σύνταγμα, οδός Eρμού, πλατεία Kαπνικαρέας, Μοναστηράκι, Θησείο, πεζόδρομος Θεσσαλονίκης)Ανάμεσα σε άλλες δράσεις θα υπάρχει γωνιά αυτοσχεδιασμού, ενώ στις 8 μ.μ θα ξεκινήσει παρέλαση όλων των συμμετεχόντων από την Ερμού που θα καταλήξει στο Θησείο (πλ. Ασωμάτων). Θα ακολουθήσει βαριετέ και στη συνέχεια το πάρτι της μέρας δρόμου. Για περισσότερες πληροφορίες www.meradromou.blogspot.com

 image

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5