Εικαστικα

2ο Φεστιβάλ Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης Λάρισας: Οι φωνές μας μετρούν

H Φωτεινή Μυσιρλή, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων, ο Παύλος Χατιλάρης, Αντιπρόεδρος και η Εκπρόσωπος Τύπου, Δήμητρα Σιέρρα μιλούν στην ATHENS VOICE

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Δήμητρα Σιέρρα, Εκπρόσωπος Τύπου, ο Παύλος Χατιλάρης, Αντιπρόεδρος και η  Φωτεινή Μυσιρλή, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων
Η Δήμητρα Σιέρρα, Εκπρόσωπος Τύπου, ο Παύλος Χατιλάρης, Αντιπρόεδρος και η Φωτεινή Μυσιρλή, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων © Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων

2ο Φεστιβάλ Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης Λάρισας: ONIRAMA και UNICEF ενώνουν τις φωνές τους 30 Ιουνίου-2 Ιουλίου

Λίγο μετά τις εννιά και οι νέοι στην πόλη της Λάρισας έχουν γεμίσει, τα παγκάκια και τις πλατείες με χαμόγελα, γέλια, φιλιά και αγκαλιές. Παίρνουμε τα ποδήλατα μας με την Φωτεινή Μυσιρλή, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων, τον Παύλο Χατιλάρη, Αντιπρόεδρο και την Εκπρόσωπο Τύπου, Δήμητρα Σιέρρα και διασχίζουμε κάθε σημείο της πόλης συζητώντας για τους νέους, τους αγώνες τους και κυρίως το μέλλον... Ζεστοί, ευγενικοί, διαφορετικοί με αίσθηση του καθήκοντος και μεγάλη αγάπη για την νεολαία, τα κοινά και την Λάρισα. Κατευθυνόμαστε στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Μύλου του Παππά, ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της πόλης με σημαντική παρακαταθήκη αναμνήσεων όπου το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2ο Φεστιβάλ Νεολαίας& Δια Βίου Μάθησης από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου. Συναυλίες-στην τελετή έναρξης οι Οnirama θα είναι εκεί στον Λόφο του Φρουρίου στην Πλατεία Λαμπρούλη, ετοιμάσου- με djs και τοπικές μπάντες, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών μικρού μήκους, εργαστήρια για παιδιά και νέους, ομιλίες και workshops που θα πάρουν φωτιά σε λίγες μόνο μέρες με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού εθελοντών αλλά και της UNICEF που είναι γι ακόμη μια φορά εκεί δίπλα σε όλους.

O Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης και το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων
O Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης και το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων © Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων

«Το Φεστιβάλ Νεολαίας Δια Βίου Μάθησης έρχεται να ενώσει όλους τους πολίτες, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά πώς η νέα γενιά όχι μόνο ενδιαφέρεται για τα κοινά αλλά ταυτόχρονα δρα. Οι νέοι ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό, την εργασία και την συμπερίληψη. Τη φετινή χρονιά είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με τη UNICEF και θα φιλοξενήσουμε στην πόλη μας το συγκρότημα ΟΝΙΡΑΜΑ. Σημαντική κατάκτηση για εμάς αποτελεί η υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης & Νεολαίας η οποία χορήγησε την αιγίδα της. Η συγκίνησή μας ήταν μεγάλη καθώς αποδεικνύεται ότι δημιουργείται ένα δίκτυο σημαντικών οργανώσεων και ανθρώπων που εμπιστεύεται τη νέα γενιά και υποστηρίζει το έργο της» είναι τα πρώτα λόγια της Φωτεινής.

Για να συνεχίσει η Δήμητρα «Στόχος μας και μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι να φέρουμε κοντά μας άτομα από μειονοτικές ομάδες όπως για παράδειγμα οι Ρομά ή άτομα που έρχονται από την απεξάρτηση και να τους βοηθήσουμε και εμείς να έχουν ενεργό ρόλο στην τοπική ζωή. Ονειρευόμαστε ένα Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας ανοιχτό και προσβάσιμο για όλους τους νέους και όλες τις νέες της πόλης μας. Επιθυμούμε να προστεθούν στην ομάδα μας και άλλα νέα μέλη με όρεξη και διάθεση για προσφορά, να συνεργαστούμε όλοι μαζί και από κοινού να “ανεβάσουμε” κι άλλο την πόλη της Λάρισας. Οι νέοι είναι το αύριο και μπορούν πράγματι να καταφέρουν πολλά, και τέτοιου είδους εγχειρήματα το αποδεικνύουν».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων μετρά φέτος δύο χρόνια «ζωής»
© Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας

Το Φεστιβάλ επικεντρώνεται τόσο στο πολιτικό όσο και πολιτιστικό κομμάτι της ζωής των νέων εμπεριέχοντας κύρια θέματα όπως η εύρεση εργασίας, η εκπαίδευση και κυρίως η ισότητα. Σημαντικό είναι επίσης ότι θα βρεθεί και η αντιπροσωπεία των υπόλοιπων Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας ανά τη χώρα. «Η Λάρισα είναι μια πόλη που έχει έντονα το στοιχείο του Πολιτισμού, καθώς διοργανώνει και φιλοξενεί αμέτρητες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η συνεργασία με όλους αυτούς τους ανθρώπους φέρνει την επιτυχία και την καινοτομία σε καθετί. Εμάς μας ενώνει η αγάπη μας για τα κοινά, η επιθυμία μας για την ομαλή λειτουργία και διαρκή εξέλιξη -ανέλιξη του Συμβουλίου μας. Πέρα από συνεργάτες σε αυτό το πρωτοπόρο εγχείρημα είμαστε πάνω απ’ όλα φίλοι μεταξύ μας. Στο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας δε θα νιώσει κανείς ποτέ μόνος του, στηρίζουμε ο ένας τον άλλον ακόμα και αν υπάρχουν σε ορισμένα θέματα διαφορές απόψεων» προσθέτει ο Παύλος Χατιλάρης.

Το 1ο Φεστιβάλ Νεολαίας& Δια Βίου Μάθησης και οι αναμνήσεις του Δημοτικού συμβουλίου

«Θυμάμαι χαρακτηριστικά την προτελευταία ημέρα του περσινού Φεστιβάλ. Υπήρχε στον προαύλιο χώρο του Μύλου του Παππά συζήτηση σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων και το κίνημα Metoo. Εισηγήτριες ήταν πέντε πετυχημένες γυναίκες –η καθεμία στον τομέα της-. Κατά τη διάρκεια των εισηγήσεών τους δύο εξ’ αυτών αναφέρθηκαν σε προσωπικές τους δυσάρεστες και άβολες εμπειρίες. Ήταν πραγματικά μία πολύ έντονη στιγμή που προκάλεσε τη συγκίνηση του κόσμου που παρευρέθηκε στη συζήτηση καθώς και των ίδιων των ομιλιτριών. Ήταν μία στιγμή που μας έκανε όλους να δακρύσουμε ακούγοντας τα περιστατικά. Είναι συγκλονιστικό να μαθαίνεις από ανθρώπους δίπλα σου πως είχαν τέτοια βιώματα και παρ’ όλα αυτά να στέκονται όρθιοι και να έχουν τη δύναμη να τα επαναφέρουν στη μνήμη τους μοιράζοντάς τα με τον κόσμο».

Tο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων
© Tο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων

Ποιο είναι το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Λάρισας;

Σήμερα αποτελείται από πέντε βασικά άτομα, την Φωτεινή Μυσιρλή, τον Παύλο Χατιλάρη, την Δήμητρα Σιέρρα, τον Αχιλλέα Κυρίτση, την Κυριακή Τσιαντού αλλά και τα βοηθητικά την Γεωργία Σταυρίδου, τον Λευτέρη Δημοβέλη, τον Γιώργο Τσιουμάνης, την Αγγελική Τσαμέτη. Οι επιτροπές του Συμβουλίου συνεδριάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα και κάθε δημοτικός σύμβουλος νεολαίας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει σε όποια επιτροπή του κεντρίζει το ενδιαφέρον από τις παρακάτω: Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Δημοκρατίας και Δικαιωμάτων, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας,  Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, Τύπου, Διασύνδεσης και Εξωστρέφειας, Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Δράσεων. Κομβικό σημείο στη θητεία τους υπήρξε η συνεργασία τους με τη Unicef στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφηκε από το Δήμο Λαρισαίων ώστε η πόλη να καταστεί μία «Πόλη Φιλική προς τα Παιδιά». Το σύνθημα της καινοτόμου πλατφόρμας U-Report της UNICEF «Η φωνή σου μετράει» τους εκφράζει απόλυτα και το υιοθέτησαν με υπερηφάνεια και αγάπη, προωθώντας ταυτόχρονα τον σκοπό του εγχειρήματος τους, ο οποίος είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στη δημοκρατική διακυβέρνηση και διαβούλευση θέτοντας τις απόψεις τους για τα θέματα που τους απασχολούν. Ιnfo: Η μαθητική τους επιτροπή είναι υπό σύσταση και θα δημιουργηθεί από τον Σεπτέμβριο με τους προέδρους ή εκπροσώπους 15μελών συμβουλίων λυκείων και γυμνασίων σε έναν ασφαλή χώρο διαβούλευσης και συμμετοχής των νέων στα κοινά.

ONIRAMA και UNICEF ενώνουν τις φωνές τους στο 2ο Φεστιβάλ Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων

Οι ONIRAMA και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) θα ενώσουν κι εκείνοι τον αγώνα τους με τις φωνές τους στο πλαίσιο διοργάνωσης του 2ου Φεστιβάλ Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων. Το πολυαγαπημένο και πολυβραβευμένο συγκρότημα, με τις δεκάδες διαχρονικές επιτυχίες, θα προσφέρει αφιλοκερδώς μια μοναδική συναυλία στην Τελετή Έναρξης του Φεστιβάλ, την Πέμπτη 30 Ιουνίου στο Λόφο Φρουρίου - Πλατεία Λαμπρούλη, στη Λάρισα στις 21:30.

Onirama - Ποτέ Δεν Ξέρεις (Official Music Video)

Το 2ο Φεστιβάλ Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης τελεί υπό την αιγίδα της UNICEF και εντάσσεται στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022, με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής των παιδιών και των νέων στην διαδικασία λήψης αποφάσεων και την προώθηση της ιδιότητας τους ως ενεργοί πολίτες. «Σε όλη την πορεία μας, έμπρακτα στεκόμαστε δίπλα σε Οργανισμούς και δράσεις που προάγουν θετικά κοινωνικά πρότυπα και μηνύματα, ιδίως όταν μέσα από τις δράσεις αυτές γινόμαστε αρωγοί στο να προσφέρουμε ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο μέλλον στη νέα γενιά. Σε έναν τόσο...Δύσκολο Καιρό για Πρίγκιπες, η UNICEF για ακόμα μια φορά «γυρνάει» την Κλεψύδρα και μας φέρνει πιο κοντά στο να ζούμε σε πόλεις φιλικές προς όλους, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας. Ανυπομονούμε να βρεθούμε στη Λάρισα στις 30 Ιουνίου, να διασκεδάσουμε όλοι μαζί και να μοιραστούμε μια βραδιά γεμάτη όμορφα τραγούδια και πολύ χορό!» δήλωσε ο Θοδωρής Μαραντίνης, frontman του συγκροτήματος ONIRAMA. «Η στήριξη προγραμμάτων που στοχεύουν στην συμμετοχή παιδιών και νέων στην διαδικασία λήψης αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν αλλά και στην προάσπιση των Δικαιωμάτων τους αποτελεί βασική προτεραιότητα του Οργανισμού στην Ελλάδα. Συγχαίρουμε το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του Φεστιβάλ Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες και ενθουσιασμένοι για την θερμή και άμεση ανταπόκριση του Θοδωρή Μαραντίνη και των ΟΝΙRAMA στο κάλεσμά μας να στηρίξουμε μαζί, έμπρακτα μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία» δήλωσε η επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας του Γραφείου της UNICEF, Όλγα Σιώκου – Σιόβα.

Το Φεστιβάλ επιδιώκει να φέρει τον Δήμο Λαρισαίων ένα βήμα πιο κοντά στην εφαρμογή του παγκόσμιου προγράμματος της UNICEF «Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά και τους Νέους», το οποίο εφαρμόζεται σε 47 χώρες ανά τον κόσμο συνδέοντας δήμους, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και τον ιδιωτικό τομέα, τον ακαδημαϊκό χώρο, τα μέσα ενημέρωσης και, το σημαντικότερο, τα παιδιά και τους νέους με σκοπό να κάνουν τις πόλεις και τις κοινότητές τους πιο φιλικές προς αυτά. Η Λάρισα είναι μια από τις πρώτες 8 ελληνικές πόλεις που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα της UNICEF, λαμβάνοντας τον τίτλο της Υποψήφιας Πόλης Φιλικής προς τα Παιδιά και τους Νέους.

2ο Φεστιβάλ Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης Λάρισας: Αναλυτικό Πρόγραμμα

Pre- Festival Events

Τρίτη 28 Ιουνίου 2022 & ώρα 18:00 (Δημοτική Πισίνα Νεάπολης)

Τουρνουά Beach Volley

Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας &ΔΗ.Κ.Ε.Λ.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 & ώρα 21:15 (Κεντρική Πλατεία)

Βραδινή Ποδηλατάδα

Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας &ΔΗ.Κ.Ε.Λ.

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

19:00 – 21:00 (Κεντρική Σκηνή, Προαύλιος χώρος του Μύλου)

«Δημοτικά Συμβούλια Νεολαίας: η κινητήριος δύναμη της ενεργούς συμμετοχής των νέων στα κοινά»

Κεντρική Εναρκτήρια Ομιλία

21:30 – 23:00 (Πλατεία Λαμπρούλη, Λόφος Φρουρίου)

Τελετή έναρξης: Συναυλίαμε τους ONIRAMA

Συνδιοργάνωση: UNICEF, Δήμος Λαρισαίων, Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας

Παρασκευή 1 Ιουλίου 20221

18:30 – 19:30 (Προαύλιος Χώρος του Μύλου)

Ελάτε να χορέψουμε παραδοσιακά, εργαστήριο παραδοσιακών χορών

Σύνδεσμος Σαμαριναίων Λαρίσης και Περιχώρων «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ»

19:00 – 19:45 (Αίθουσα εργαστηρίων Ι, Ισόγειο)

Βιογραφικά Κόμικς και Προσωπική Έκφραση

LoudMouseCrew

19:00 – 20:00 (Αίθουσα εργαστηρίων ΙΙΙ, 3ος όροφος του Μύλου)

Εργαστήρι εκφραστικής γραφής και δημιουργικής γραφής

Teach me how to Greek

19:30 – 20:30 (Προαύλιος χώρος του Μύλου)

ΣυμΒΙΩΝΩ, ΣυνΔΗΜΙΟΥΡΓΩ, ΣυμΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΩ

Κ.Δ.Α.Π.Α.με.Α Στήριξη

19:30 – 20:30 (Προαύλιος χώρος Μουσείου Κούκλας)

Φροντίζω τον χώρο μου με το ΜΑΚΕ USEKIT

MAKEUSE

19:30 – 21:30 (Προαύλιος Χώρος του Μύλου)

Παίζουμε και μαθαίνουμε με την «Κατασκήνωση στην Πόλη»

Διεύθυνση Παιδείας Δήμου Λαρισαίων

20:00 – 21:00 (Αμφιθέατρο, 2ος Όροφος του Μύλου)

Κβαντική Υπολογιστική: μια ματιά στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων

20:00 – 21:00 (Αίθουσα εργαστηρίων Ι, Ισόγειο)

Τεχνικές αναζήτησης εργασίας: Βιογραφικό Σημείωμα

Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ ΓΣΕΕ)- Περιφερειακό Παράρτημα Θεσσαλίας

20:30 – 21:30 (Προαύλιος χώρος Μουσείου Κούκλας)

Εργαστήρι ορχήστρας ανακύκλωσης

Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου (ΣΜουΘ)

20:30- 22:30 (Θερινός Κινηματογράφος)

Θεατρική παράσταση «12 άβολες καρέκλες»

Θεατρική ομάδα Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, Σκηνοθεσία: Χριστίνα Βράκα

21:00 – 22:30 (Προαύλιος χώρος του Μύλου)

Αστροπαρατήρηση στην πόλη

Αστρονομικός Παρατηρησιακός Όμιλος Λάρισας A-Polaris

22:30 – 00:00 (Προαύλιος Χώρος του Μύλου)

DJs,MusicEvent

Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

18:30 – 20:00 (Αμφιθέατρο, 2ος Όροφος του Μύλου)

Στρογγυλή τράπεζα με θέμα "Μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, κατάρτιση και επιμόρφωση: Επαγγελματικές προοπτικές στην Ελλάδα"

Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (ΕΕΠΕΚ)

19:00 – 20:00 (Αίθουσα εργαστηρίων Ι, Ισόγειο)

"Η στέγαση ως κοινωνικό δικαίωμα": Το παράδειγμα του συνεταιριστικού εγχειρήματος

κοινωνικής στέγασης "Laborda" στη Βαρκελώνη

Νεολαία Σύριζα Λάρισας

19:00 – 20:30 (Θερινός Κινηματογράφος)

Ουσιαστική ισότητα των φύλων στην τοπική-πολιτική ζωή

Ανοιχτή συζήτηση

19:30 – 20:30 (Αίθουσα εργαστηρίων ΙΙΙ, 3ος όροφος του Μύλου)

"Εργαστήρι κίνησης & σύνδεσης με το περιβάλλον"

Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου (ΣΜουΘ)

20:00 – 21:00 (Αμφιθέατρο, 2ος Όροφος του Μύλου)

Επιτυχία στο χώρο εργασίας: δεξιότητες και ψυχική ευεξία

Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας (iED)

20:15 – 21:15 (Αίθουσα εργαστηρίων Ι, Ισόγειο)

Σχεδιάστε την δική σας επιχείρηση!

Κέντρο Διά Βίου Μάθησης "Καινοτομία"

20:30- 22:30 (Θερινός Κινηματογράφος)

Θεατρική παράσταση «12 άβολες καρέκλες»

Θεατρική ομάδα Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, Σκηνοθεσία: Χριστίνα Βράκα

20:30 – 21:30 (Αίθουσα εργαστηρίων ΙΙΙ, 3ος όροφος του Μύλου)

Προβολή ταινιών μικρού μήκους

21:00 – 22:30 (Προαύλιος χώρος του Μύλου)

Αστροπαρατήρηση στην πόλη

Αστρονομικός Παρατηρησιακός Όμιλος Λάρισας A-Polaris

22:00 – 00:00 (Προαύλιος Χώρος του Μύλου)

Τελετή λήξης: Local Bands, Music Event

Τέλμα, Εναλλάξ, Secret theory

2ο Φεστιβάλ Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης
© Φεστιβάλ Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης

*Η διοργάνωση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας (#eyy2022), υλοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Λαρισαίων και  τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης &Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και της Unicef. Η Athens Voice είναι χορηγός επικοινωνίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ