Εικαστικα

Ο Poka-Yio αναζητά «Το Mαλακό Yπογάστριο» της πόλης στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Ομαδική έκθεση με έργα ιστορικών αλλά και νεώτερων καλλιτεχνών: Γ. Βαβυλουσάκη, Β. Γκόκα, Γ. Καζάζη, Α. Ράγκναρ Κασάπη, Ά. Μεργέ, Γ. Μόραλης, Κ. Μορταράκου, Chryssa κ.ά.

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έργο του Ανδρέα Ράγκναρ Κασάπη
"Το μαλακό υπογάστριο" στην γκαλερί Ζουμπουλάκη: έργο του Ανδρέα Ράγκναρ Κασάπη

Το Μαλακό Υπογάστριο στην Ζουμπουλάκη: η καλοκαιρινή έκθεση της γκαλερί σε επιμέλεια Poka-Yio

Αγαπά τις ομαδικές εικαστικές συνάξεις τα καλοκαίρια η γκαλερί Ζουμπουλάκη και το φετινό της κάλεσμα αποφάσισε να το αναθέσει επιμελητικά στον γνωστό εικαστικό και καλλιτεχνικό διευθυντή της Μπιενάλε της Αθήνας, Poka-Yio. Κι εκείνος, κοιτάζοντας ένα από τα υπόγεια της Αθήνας σκέφθηκε την ιστορία, τα μυστικά, το ίζημα, ό,τι μένει να θυμόμαστε και ό,τι φυλάσσουμε. Αναλογίστηκε τους φόβους, τα σκουπίδια, το καλύτερο που θέλουμε να περισώσουμε και το χειρότερο που ευχόμαστε να θαφτεί βαθιά στο υποσυνείδητό μας. Και κάπως έτσι, με τη σκέψη στο μαλακό υπογάστριο της πόλης προέκυψε η ομότιτλη έκθεση, συνδυάζοντας εικόνες, αφή, μυρωδιά και ήχο, σε ένα υπόγειο, στη χαρακτηριστική γκαλερί της Αθήνας. Ένα εγχείρημα που συγκεντρώνει δημιουργίες εικαστικών διαφορετικών γενιών, ανάμεσά τους και καλλιτεχνών που συνδέθηκαν ιστορικά με την γνωστή αίθουσα τέχνης στο Κολωνάκι. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται έργα των: Γιώργου Βαβυλουσάκη, Βαγγέλη Γκόκα, Γιώργο Καζάζη, Ανδρέα Ράγκναρ Κασάπης, Παναγιώτη Κεφαλά, Άγγελου Μεργέ, Γιάννη Μόραλη, Κυριάκου Μορταράκου, Μαρίας Πολυζωίδου, Φωτεινής Πούλια,  Εύης Ρουμάνη, Θεοδώρας Σαββαλαρίδη, Αντώνη Σελέκου, Κατερίνας Στεφανιδάκη, Μαρίας Φίλιππα, Άγγελου Φρέντζος, Chryssa, Ilios, Poka-Yio, Sasha Streshna.

Ο Poka-Yio για την έκθεση «Το Mαλακό Yπογάστριο» στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Όπως αναφέρει ο γνωστός επιμελητής και καλλιτέχνης: «Μεγαλώσαμε με ποίηση γραμμένη με σπρέι στους τοίχους της πόλης. Με σπασμένα πεζοδρόμια, με βομβαρδισμένους δρόμους, με μάρμαρα παραχωμένα, με λιωμένα νεράντζια, περιστέρια, κουράδες σκύλων, σκοροφαγωμένες γάτες και ανοιγμένες σακούλες. Τα πέδιλά σου -καθώς περπατάς στο Κολωνάκι- ανεβαίνουν και κατεβαίνουν τα αναχώματα. Τα δάχτυλά σου έχουν το πιο τέλειο πεντικιούρ φτιαγμένο από δάχτυλα δεύτερης γενιάς. Η Αθήνα ξεφυσάει το καλοκαιρινό βράδυ, βρισιές και αναστεναγμούς, τα χνώτα της, αποφορά σκουπιδιών και λαϊκής αγοράς. Κάπου εκεί έχει εγκαίνια ο Μόραλης, η Χρύσα, ο Τσαρούχης. Τα φλας, οι εφημερίδες τα περιοδικά, οι κοσμικοί. Τα πέδιλα γλιστράνε στα πεζοδρόμια, τα φορέματα σέρνονται πάνω από γάτες, κατεβαίνουν στο υπόγειο, εκεί που λιμνάζουν τα νερά, εκεί που υπάρχει ο λέβητας του πετρελαίου, οι αποθήκες, τα κουτιά των παλιών ημερών. Εκεί, οι κατσαρίδες κάνουν ό,τι είναι αυτό που κάνουν, η υγρασία στάζει, τα μεταλλικά λούκια μεταφέρουν τον ήχο μωρών που κλαίνε. Η Αθήνα στάζει στα υπόγειά της. Όλα τα υγρά της πόλης. Αρχαίοι υπόνομοι, παλιές μπουγάδες, προστακτικές, φρεναρίσματα, βρισιές και ιστορίες για θανατηφόρους ιούς και ξένους που μας υπονομεύουν. Η υπόγεια γκαλερί. Το εκθετήριο. Το αποθετήριο του υποσυνείδητου. Το υπόγειο. Εκεί που στάζει το make-up, που στάζει η ιστορία, τα πρόσωπα της πόλης. Που κατασταλάζει αυτό που μένει, το κατακάθι, το απόσταγμα. Το καλύτερο που έχουμε και το χειρότερο που είμαστε. Εκεί που ακουμπώντας τον Ειλεό μας πονάμε. H απόφυσή μας και η Παρά-Φύση Έδρα μας. Η Έδρα μας είναι κάπου εκεί, στα έγκατα της πόλης, κάτω από το τσιμέντο. Στο μαλακό της υπογάστριο».

H ATHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης


INFO:
Το Mαλακό Yπογάστριο
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20
Εγκαίνια: Τρίτη, 14 Ιουνίου 17:00 – 21:00
Διάρκεια έκθεσης: 14 Iουνίου – 9 Ιουλίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ. & Παρ. 11.00-20.00, Τετ. & Σάβ. 11.00-15.00

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ