Εικαστικα

Τα Δύο Χωριά με νέο χώρο στην Ακρόπολη

Η νέα γκαλερί της Μαρίνας Βρανοπούλου, πλάι στο Μουσείο Ακρόπολης, ανοίγει με ομαδική έκθεση Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έργο της Maja Djordjevic που θα παρουσιαστεί στα Δύο Χωριά
Έργο της Maja Djordjevic που θα παρουσιαστεί στα Δύο Χωριά

Δύο Χωριά: νέος χώρος στην Ακρόπολη και η έκθεση «After hope»

Μας πρωτοσυστήθηκε το 2015 ως μία πλατφόρμα τέχνης στην καρδιά του Αιγαίου, στη Μύκονο και τη Δήλο, προσκαλώντας καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να ζήσουν και να παράγουν στο λίκνο του κυκλαδίτικου πολιτισμού. Το 2018 άρχισε να δραστηριοποιείται και στην Αθήνα, εκθέτοντας αρχικά τον πολύχρωμο  κόσμο του Matthew Palladino στο κτίριο του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός για να ακολουθήσει το project space στο Ψυχικό και κατόπιν η γκαλερί στη Φιλοθέη. Τώρα, όμως, θα εκπέμπει καλέσματα και από την καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Από τις 18 Ιουνίου τα Δύο Χωριά θα κατοικοεδρεύουν και στην συμβολή των οδών Λεμπέση και Πορίνου, πλάι στο Μουσείο Ακρόπολης, στον χώρο που μέχρι πρότινος στέγαζε την γκαλερί κοσμήματος της Ελένης Μαρνέρη. Ναι, στο βιομηχανικής αισθητικής κτίριο που έχει σχεδιάσει το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο ISV διατηρώντας ορατό στη βάση του, μέσα από τα γυάλινα δάπεδα, το παρελθόν της γειτονιάς: τα ίχνη μιας αστικής έπαυλης της ύστερης αρχαιότητας (4ος αι. μ.Χ.) και των βυζαντινών ψηφιδωτών στην είσοδό του.

Το έργο του Pablo Benzo "What is there you can't imagine"
Γκαλερί Δύο Χωριά στην Ακρόπολη: Το έργο του Pablo Benzo "What is there you can't imagine" (2021)

«Τα Δύο Χωριά στην Ακρόπολη εγκαινιάζουν μια νέα περίοδο για εμάς» μας λέει η δημιουργός της γκαλερί Μαρίνα Βρανοπούλου. «Επιστρέφοντας στις ρίζες, ανοίγουμε δρόμο σε εξερευνήσεις και αποτυπώσεις του σήμερα, πάντα με γνώμονα την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών, βοηθώντας να ακουστούν φωνές που ίσως δεν έχουν ακόμη βρει δίοδο στη χώρα μας. Ετοιμάζουμε ανανεωμένο πρόγραμμα, που θα εναρμονίζεται με το ιστορικό αυτό περιβάλλον. Στο νέο μας χώρο θα φιλοξενείται εφεξής και το πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας, που, ερευνητικά τουλάχιστον, κρίνουμε ότι έχει κλείσει προς το παρόν τον κύκλο του στη Μύκονο και φέτος μετακομίζει στην Ακρόπολη».

Η εναρκτήρια έκθεση, που θα διαρκέσει για έναν μήνα, έρχεται να δώσει μία γεύση από τη δουλειά συνεργατών της γκαλερί περιλαμβάνοντας έργα των Χρίστου Ακορδαλίτη, Pablo Benzo, Javier Calleja, Mira Dancy, Maja Djordjevic, Hulda Guzmán, Ηλία Καφούρου, Katelyn Ledford, Rhys Lee, Ηλιοδώρας Μαργέλλου και Τατιάνας Ζαγάρη (Pottato). Θα ακολουθήσουν οι ατομικές των Amir Fallah (20 Ιουλίου-1 Σεπτεμβρίου), Selma Parlour (6 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου), Maja Djordjevic (5 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου) και η διατομική των Joakim Ojanen και Sunna Hansdottir (3 Νοεμβρίου-3 Δεκεμβρίου). Ο χώρος της οδού Μαντζουράκη στη Φιλοθέη θα παραμείνει ενεργός φιλοξενώντας πρότζεκτ με πιο πειραματική διάθεση (τα οποία θα ανακοινωθούν με τη νέα σεζόν) καθώς και γραφεία της γκαλερί.  

Εγκατάσταση του Amir H. Fallah που θα παρουσιαστεί στα Δύο Χωριά
Δύο Χωριά στην Ακρόπολη: η εγκατάσταση "Portals" του Amir H. Fallah θα παρουσιαστεί στην γκαλερί

Λίγα λόγια για τα Δύο Χωριά

Η γκαλερί Δύο Χωριά ιδρύθηκε «με στόχο να αποτελέσει έναν χώρο με ελληνικές ρίζες και διεθνείς προδιαγραφές, που συσπειρώνει καλλιτέχνες και κοινό. Κάτι σαν salon του 18ου αιώνα, όπου η συνεύρεση των ανθρώπων και η ανταλλαγή απόψεων έχει και τη μεγαλύτερη σημασία απ’ οτιδήποτε άλλο, επικεντρώνοντας σε νέους ανερχόμενους καλλιτέχνες από μικρές αναπτυσσόμενες χώρες» σημειώνει η γνωστή ιστορικός της τέχνης. «Ξεκινώντας το 2015 από μία πλατφόρμα τέχνης, συντηρούν έκτοτε ένα διεθνές πρόγραμμα, με εκθέσεις και δημοσιεύσεις καταξιωμένων και νέων καλλιτεχνών, εκπροσωπώντας νέα ρεύματα της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα». Το όνομα, φυσικά, αντλεί την έμπνευσή του από τη μονογραφία του εμβληματικού αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη: «Δύο “χωριά” απ’ τη Μύκονο», θέλοντας μεταφορικά να παραπέμψει στην γκαλερί και το πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας. 


INFO:
After hope
Δύο Χωριά, Λεμπέση 5-7 & Πορίνου 16, Ακρόπολη
Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιουνίου-18 Ιουλίου
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα–Παρασκευή 11:00-19:00, Σάββατο 11:00-18:00

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ