Εικαστικα

Τιμή ρεκόρ για το πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε από τον αριστοτέχνη της pop art Άντι Γουόρχολ

Έγινε το ακριβότερο έργο τέχνης του 20ού αιώνα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στο «σφυρί» το θρυλικό πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε από τον Άντι Γουόρχολ
Στο «σφυρί» το θρυλικό πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε από τον Άντι Γουόρχολ © EPA/JUSTIN LANE

Πωλήθηκε πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε του Άντι Γουόρχολ στην τιμή - ρεκόρ των 195 εκατ. δολαρίων.

Διάσημο πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε με την υπογραφή του Άντι Γουόρχολ, εμβληματικής μορφής της pop art, πωλήθηκε έναντι 195 εκατ. δολαρίων κατά τη διάρκεια δημοπρασίας του οίκου Christie’s, το βράδυ της Δευτέρας, στη Νέα Υόρκη.

Έτσι έγινε το ακριβότερο έργο τέχνης του 20ού αιώνα που άλλαξε χέρια σε δημοπρασία. Η μεταξοτυπία «Shot Sage Blue Marilyn», που φιλοτεχνήθηκε το 1964, δύο χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο από υπερβολική δόση του ειδώλου του χολιγουντιανού γκλάμουρ, πωλήθηκε μέσα σε τέσσερα λεπτά έναντι 195,04 εκατ. δολαρίων επακριβώς, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας του οίκου, στην κατάμεστη αίθουσα του Christie’s στην καρδιά του Μανχάταν.

Έσπασε έτσι το προηγούμενο ρεκόρ για έργο τέχνης του 20ού αιώνα, που κατείχαν οι «Γυναίκες του Αλγερίου (σχεδίασμα 0)», του Πάμπλο Πικάσο, που πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 179,4 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο του 2015.

Πριν από την πώληση, υπήρχαν εκτιμήσεις πως η τιμή του θα μπορούσε να ξεπεράσει όταν έπεφτε το σφυρί ακόμα και τα 200 εκατομμύρια.

Πρόσφατα υπεύθυνοι του Christie's διευκρίνισαν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, πως το διάσημο πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε ανήκει στο ίδρυμα στη Ζυρίχη των Τόμας και Ντόρις Άμαν, το οποίο θα αφιερώσει τα έσοδα της πώλησης για «τη βελτίωση της ζωής των παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω προγραμμάτων υγείας και εκπαίδευσης».

«Με το 100% της πώλησης ενός μονάχα πίνακα με στόχο μια φιλανθρωπική προσφορά, πρόκειται για την υψηλότερη σε αξία δημοπρασία με φιλανθρωπικό σκοπό από εκείνη της συλλογής των Πέγκι και Ντέιβιντ Ροκφέλερ το 2018», σύμφωνα με τον Christie's.

Στο «σφυρί» το θρυλικό πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε από τον Άντι Γουόρχολ
Στο «σφυρί» το θρυλικό πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε από τον Άντι Γουόρχολ © EPA/ SARAH YENESEL

© EPA/ SARAH YENESEL
© EPA/ SARAH YENESEL

© EPA/ SARAH YENESEL
© EPA/ SARAH YENESEL

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ