Εικαστικα

The Krah: Η πρώτη ατομική έκθεση του street artist στην Art Appel Gallery

«Μέσα από τα έργα μου θέλω να αλλάζω τα στερεότυπα, να δείχνω μια διαφορετική οπτική από αυτή που κυριαρχεί»

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
The Krah: Η πρώτη ατομική έκθεση του street artist στην Art Appel Gallery
© Ευτέρπη Μουζάκιτη / Athens Voice

The Krah - «Old versus New»: Ο street artist παρουσιάζει την πρώτη ατομική του έκθεση στην Art Appel Gallery.

Στη Νεοφύτου Βάμβα 5, κατεβαίνοντας μερικά σκαλιά στην είσοδο που σε οδηγεί στην Art Appel Gallery, θα δεις να αποτυπώνονται ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας αλλιώς. Στα ζωγραφικά έργα, τα γλυπτά και τα graffiti murals του γνωστού street artist The Krah, που μετά από πέντε ατομικές εκθέσεις στο Λονδίνο και μια στο Βερολίνο, παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα με τίτλο «Old versus Now», οι επιρροές του σουρεαλισμού και της art nouveau είναι διάχυτες. Και ο καλλιτέχνης μεταφέρει την τέχνη του δρόμου σε γκαλερί, μετατρέποντάς τον χώρο σε ένα μεγάλο installation που αποπνέει την αύρα του.

Από την πρώτη ατομική έκθεση του The Krah στην Art Appel Gallery
Από την πρώτη ατομική έκθεση του The Krah στην Art Appel Gallery. © Ευτέρπη Μουζακίτη

«Όλα τα έργα κινούνται στη θεματική που αφορά τη μυθολογία στη μοντέρνα εποχή, παίρνω στοιχεία από τις ρίζες μας, την ιστορία, και ειδικότερα τη μυθολογία, που έχει ένα ιδιαίτερο storytelling. Τα συνδυάζω με κοινωνικοπολιτικά θέματα, ζητήματα της popular culture και της εποχής μας, τα συνδέω, δίνοντας τους μοντέρνο ύφος και αφορούν όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά έχουν μια ευρύτερη χροιά» μου εξηγεί ο The Krah ή αλλιώς Δημήτρης, ένα απόγευμα λίγες μέρες πριν τα εγκαίνια της έκθεσης του.

Τον ρωτάω αν ξεχωρίζει κάποιες συγκεκριμένες ιστορίες από τη μυθολογία και μου απαριθμεί τις αγαπημένες του, μεταξύ αυτών τις σειρήνες, τις άρπυιες και τον μινώταυρο, στοιχεία που χρησιμοποιεί στα έργα του. «Θέλω να αλλάζω τα στερεότυπα μέσα από τα έργα μου. Τον μινώταυρο για παράδειγμα οι περισσότεροι τον βλέπουν ως ένα άγριο τέρας, οπότε ήθελα να τον αποτυπώσω με συναισθήματα, να είναι σκεπτικός και ευαίσθητος. Προσπαθώ να δείχνω την διαφορετική οπτική ενός συμβόλου αλλά και γενικότερα όλων των μύθων. Σαν να τους βλέπεις από διαφορετικούς καθρέφτες» μου λέει κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στον χώρο που θα εκθέτει τα έργα του έως τις 4 Ιουνίου.

Ο The Krah.
Ο The Krah.

Μετά από 5 ατομικές εκθέσεις στο Λονδίνο και 1 στο Βερολίνο, ήρθε «το πλήρωμα του χρόνου» και η ώρα να παρουσιάσει τα έργα του στην πόλη που μεγάλωσε και αγάπησε το street art. «Από μικρός μαζί με το crew μου κάναμε γκράφιτι και αισθανόμουν πάντα ότι κάναμε represent την Αθήνα, την πόλη μας. Αισθάνομαι ότι έκανα αυτά που έκανα στο εξωτερικό και είμαι πολύ ενθουσιασμένος για την πρώτη μου έκθεση στην Αθήνα, έχω πολλή αδρεναλίνη, τα μισά από τα έργα που παρουσιάζω τα δημιούργησα τις τελευταίες δυο εβδομάδες στην γκαλερί.  Ελπίζω ότι θα πάει πολύ καλά.   

Είναι πολύ σημαντικό που η street art μεταφέρεται από τον δρόμο στην γκαλερί. Ο κόσμος και η κοινωνία πλέον έχει διαφορετική αντίληψη και δίνει αξία στην τέχνη του δρόμου, ιδιαίτερα αν το δεις σε σχέση με τον τρόπο που την αντιλαμβάνονταν τα προηγούμενα χρόνια».

Έργο από την έκθεση του The Krah.
Έργο από την έκθεση του The Krah.

Στη συγκεκριμένη έκθεση μάλιστα ο The Krah παρουσιάζει τα συλλεκτικά limited editions από τρία sold out screen prints που βρίσκονται πλέον μόνιμα στην ιδιωτική συλλογή του Victoria & Albert Museum, στο Λονδίνο. Οι συγκεκριμένες εκτυπώσεις έχουν παρουσιαστεί σε βιβλίο που εκδόθηκε από το V&A Museum με τίτλο: Street Art Contemporary prints.

Τα συλλεκτικά limited editions από τρία sold out screen prints από τη συλλογή Victoria & Albert Museum, στο Λονδίνο
Τα συλλεκτικά limited editions από τρία sold out screen prints από τη συλλογή Victoria & Albert Museum, στο Λονδίνο

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί live mural painting στον εξωτερικό χώρο της γκαλερί, στο πλαίσιο διεξαγωγής του This is Athens Festival, μιας πρωτοβουλίας του Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων, του ΠΣΑΤ και της Art Athina.

Από τα εγκαίνια της έκθεσης του The Krah.
Από τα εγκαίνια της έκθεσης του The Krah.

*Ο The Krah μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου και ξεκίνησε στην τέχνη του graffiti στα 90s. Έχει εκθέσει τα έργα του σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία. Έχει δεχτεί πρόσκληση, ανάμεσα στους τοπ street artists από όλο τον κόσμο, από τον Banksy να συμμετάσχει στο Cans festival, σε ένα υπόγειο τούνελ κάτω από το Waterloo. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες αλυσίδες όπως η Adidas και η Nokia, καθώς και με καλλιτέχνες όπως τους Arctic Monkeys κ.α. Τα τελευταία 18 χρόνια ζωγραφίζει τους δρόμους, περιοδεύοντας την Ευρώπη, το Μεξικό, την Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη και άλλες ασιατικές χώρες, αφήνοντας κληρονομιά σε κάθε πόλη ένα έργο του. Πρόσφατα άνοιξε στον Νέο Κόσμο την Delirium Athens, μια urban art gallery.

Έργο από την πρώτη ατομική έκθεση του The Krah.

H πρώτη ατομική έκθεση του The Krah.

Έργο από την πρώτη ατομική έκθεση του The Krah.

INFO - «Old Versus New»       
Art Appel Gallery, Νεοφύτου Βάμβα 5
Είσοδος ελεύθερη
Τρίτη έως Παρασκευή 15.00 – 20.00, Σάββατο 11.00 – 15.00
Διάρκεια έκθεσης: Έως 4 Ιουνίου 2022

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ