Εικαστικα

Η ατζέντα των συναντήσεων της Λίνας Μενδώνη στην Αυστραλία

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και η προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο επίκεντρο των συναντήσεων της υπουργού Πολιτισμού

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπιενάλε του Σίδνεϊ στην Πινακοθήκη της Νέας Νότιας Ουαλίας
Μπιενάλε του Σίδνεϊ στην Πινακοθήκη της Νέας Νότιας Ουαλίας

ΥΠΠΟΑ: οι συναντήσεις της Λίνας Μενδώνη στην Αυστραλία

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα βρέθηκε για ακόμα μια μέρα στο επίκεντρο των συναντήσεων της Λίνας Μενδώνη στην Αυστραλία. Μετά τις επαφές που είχε με τον David Hill και τον George Vardas, πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο αντίστοιχα της Australian Parthenon Association, και με τον Emmanuel Comino της International Organising Committee - Australia for the Restitution of the Parthenon Marbles εν όψει και της επικείμενης συνάντησης των ανά τον κόσμο Εθνικών Επιτροπών, τον προσεχή Σεπτέμβριο στην Αθήνα, για τον συντονισμό τους σε κοινές δράσεις πίεσης προς τη βρετανική πλευρά, η υπουργός Πολιτισμού συνάντησε στο Σίδνεϊ και τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Επικοινωνιών, Αστικών Υποδομών και Τεχνών Paul Fletcher.

Λίνα Μενδώνη, Paul Fletcher
Η Λίνα Μενδώνη με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Επικοινωνιών, Αστικών Υποδομών και Τεχνών της Αυστραλίας Πολ Φλέτσερ

Η Αυστραλία και η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Αυστραλιανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε τη στήριξη της χώρας του στο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο πλαίσιο των αποφάσεων της UNESCO, σημειώνοντας πως για την χώρα του αποτελεί προτεραιότητα η προστασία των έργων τέχνης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αυστραλίας και ειδικά της τέχνης των Αβορίγινων, τεχνουργήματα της οποίας, συχνά αποτελούν αντικείμενο παράνομης διακίνησης σε όλο τον κόσμο.

Η Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε τον κ. Fletcher για τους πρόσφατους επαναπατρισμούς αρχαιοτήτων, ενώ συζητήθηκε και η στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών επί του θέματος. Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών ετέθη και το θέμα της αναπτυξιακής διάστασης του πολιτισμού και η  σημασία   του τομέα για την οικονομία, ειδικά μετά την περίοδο της πανδημίας και κυρίως για τις δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες. Παράλληλα, αναφέρθηκαν και στα σύγχρονα εργαλεία ανάπτυξης  του ηλεκτρονικού εμπορίου με τα οποία μπορεί να μεγιστοποιηθεί το οικονομικό αντικείμενο προς όφελος της προβολής και συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σοφία Κώτση, Λίνα Μενδώνη, Παναγιώτης Πούλος, Σταύρος Καμπερογιάννης
Η Λίνα Μενδώνη με τους ομογενείς βουλευτές Σοφία Κώτση, Παναγιώτη Πούλο και Σταύρο Καμπερογιάννη στο Σίδνεϊ

Για τη σταθερή τους στήριξη στην Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα διαβεβαίωσαν την υπουργό και οι ομογενείς βουλευτές της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Σοφία Κώτση, Σταύρος Καμπερογιάννης και Παναγιώτης Πούλος. Η Λίνα Μενδώνη τους ενημέρωσε σχετικά με τις προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού και για τις δράσεις που έχουν  αναληφθεί για  την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, ιδίως για τα ΑμεΑ και τα εμποδιζόμενα άτομα, καθώς και για τα έργα του πολιτισμού, που χρηματοδοτούνται από το Ταμεἰο Ανάκαμψης. 

Η Λίνα Μενδώνη στην Μπιενάλε του Σίδνεϊ
Η Λίνα Μενδώνη στην Μπιενάλε του Σίδνεϊ στην Πινακοθήκη της Νέας Νότιας Ουαλίας

Οι συναντήσεις της Λίνας Μενδώνη με την ομογένεια στην Αυστραλία

Από το πρόγραμμα της υπουργού στην Αυστραλία δεν έλειψαν οι επαφές με τις ομογενειακές κοινότητες κατά τις οποίες συζητήθηκαν θέματα που τους απασχολούν ως προς την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η δημιουργία, στην Καμπέρα, Μουσείου Ακριβών Αντιγράφων από έργα που εκτίθενται στα ελληνικά μουσεία, από την αρχαιότητα μέχρι τους μεταβυζαντινούς χρόνους, η αναβάθμιση του Ελληνικού Φεστιβάλ του Σίδνεϊ με καλλιτέχνες και καλλιτεχνικά σχήματα από την Ελλάδα, η στήριξη του αρχαιότερου εκτός Ελλάδος παραρτήματος του Λυκείου Ελληνίδων Σίδνεϊ όπως και των δραστηριοτήτων της Έδρας Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, του μοναδικού τμήματος από τα επτά που λειτουργούσαν στην ανώτατη εκπαίδευση της Αυστραλίας. Η Λίνα Μενδώνη συμφώνησε το ΥΠΠΟΑ να στηρίξει τις δραστηριότητες του Τμήματος με αποστολή εκδόσεων νεοελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και προσκλήσεις συγγραφέων και καλλιτεχνών, προκειμένου να παρουσιάσουν την δουλειά τους στο πλαίσιο σεμιναριακών μαθημάτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ