Εικαστικα

Στις Ιλεάνα Αρναούτου και Ισμήνη Κινγκ το 2ο Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη

Το έργο τους «Tender shell geophilia» αποτελεί ένα δίκτυο γλυπτών με αφετηρία τη γεωγραφία του κόλπου του Αγίου Νικολάου

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισμήνη Κινγκ, Ιλεάνα Αρναούτου
Στις Ιλεάνα Αρναούτου και Ισμήνη Κίνγκ το 2ο Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη

Το 2ο Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γεωργίου και Αριστέας Μαμιδάκη απονέμεται στις Ιλεάνα Αρναούτου και Ισμήνη Κινγκ

Μετά τον εικαστικό Θόδωρο Ζαφειρόπουλο και τον αρχιτέκτονα Γιώργο Ρυμενίδη, ένα γυναικείο καλλιτεχνικό δίδυμο κερδίζει φέτος τις εντυπώσεις και το βραβείο του Ιδρύματος Γεωργίου και Αριστέας Μαμιδάκη.

Η Ισμήνη Κινγκ και η Ιλεάνα Αρναούτου αποσπούν τη διάκριση για το έργο τους «Tender shell geophilia». Εκπρόσωποι μιας νεότερης γενιάς δημιουργών και έχοντας κοινό σημείο αναφοράς κατ' αρχάς τις σπουδές τους στο Λονδίνο, ξεκίνησαν τη συνεργατική τους πρακτική το 2019, εστιάζοντας στην ενσώματη θηλυκότητα και την απώλεια ως μία δυνητική και πορώδη συνθήκη, έννοιες τις οποίες νιώθουν την ανάγκη να αναλογιστούν σε συν-ποιητικό πλαίσιο.

Με το «Tender shell geophilia» προτείνουν ένα δίκτυο γλυπτών που έχει τη βάση του στη γεωγραφία του κόλπου του Αγίου Νικολάου Κρήτης. Οι δύο καλλιτέχνιδες αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο τοπίο ως ενεργό χώρο περίεξης, ενώ στοιχεία του έργου έχουν ως αφετηρία έμπνευσης ένα ευρύτερο γλυπτικό λεξιλόγιο που σχετίζεται με το νερό, το άδειασμα και το γέμισμα, την έλλειψη και την παρουσία. Πηγάζοντας από ένα αφήγημα που συνδέει την γεωγραφία με τον ερωτισμό, το έργο εξελίσσεται σε μία συνθήκη συσχέτισης με τα στοιχεία του τοπίου και θέτει το σώμα ως ενεργό στοιχείο σε αυτή τη σχέση αλληλεπίδρασης. 

Ισμήνη Κινγκ και Ιλεάνα Αρναούτου: Γνωρίστε τις νικήτριες του 2ου Βραβείου Τέχνης Ιδρύματος Γεωργίου και Αριστέας Μαμιδάκη

Ισμήνη Κινγκ
2ο Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γεωργίου & Αριστέας Μαμιδάκη: η Ισμήνη Κινγκ (μαζί με την Ιλεάνα Αρναούτου) είναι ο φετινές νικήτριες

Η Ισμήνη Κινγκ (γεν. 1993) είναι γλύπτρια και κεραμίστρια, απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος MFA Sculpture του Slade School of Fine Art του Λονδίνου, όπου έλαβε το βραβείο Jeanne Szego.

Στις πρόσφατες εκθέσεις της περιλαμβάνονται οι: «True love leaves no traces», Galerist, Κωνσταντινούπολη (2022), «Encounters in wreath-knot-chain formations» (ατομική έκθεση), The Breeder Gallery, Αθήνα (2021), «(dis)placement», Jacaranda, Ρίο ντε Τζανέιρο και Off- Quay, Λονδίνο (2017).

Ιλεάνα Αρναούτου
Η Ιλεάνα Αρναούτου απέσπασε, από κοινού με την Ισμήνη Κινγκ, το 2ο Βραβείο Τέχνης του Ιδρύματος Γεωργίου & Αριστέας Μαμιδάκη

Η Ιλεάνα Αρναούτου (γεν. 1994) είναι απόφοιτος του προπτυχιακού προγράμματος του Slade School of Fine Art του Λονδίνου και του μεταπτυχιακού προγράμματος Ιστορίας της Τέχνης του University College London. Επικεντρώνεται στη ζωγραφική και την γλυπτική. Στις πρόσφατες εκθέσεις της περιλαμβάνονται οι «ATHENSYN II: GoingViral», Steinzeit gallery, Βερολίνο (2022), «21! Contemporary Greek Painting», Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγίου Νικολάου, Κρήτη (2021), «APOTROPAION», 16 Φωκίωνος Νέγρη – Συλλογή Σωτήρη Φέλιου, Αθήνα (2021). Η Ιλεάνα έχει βραβευτεί από το πρόγραμμα υποστήριξης καλλιτεχνών ARTWORKS 2020 του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Λίγα λόγια για το Βραβείο Τέχνης του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη

Το Βραβείο Τέχνης του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη στοχεύει στην προβολή και οικονομική υποστήριξη σύγχρονων καλλιτεχνών, με απώτερο σκοπό την προώθηση της αριστείας στον τομέα της τέχνης.

Η αγάπη για την τέχνη καθώς και η βαθιά επιθυμία για ανάδειξη, υποστήριξη και προβολή της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης οδήγησε το 2019 το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη στη θέσπισή του. Μια ενέργεια που έρχεται ως επιστέγασμα σε μια προσπάθεια αρωγής και ενίσχυσης της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας που μετρά ήδη τρεις δεκαετίες.
Επιδιώκοντας να προβάλει και να υποστηρίξει σύγχρονους δημιουργούς στο πλαίσιο ενός παγκοσμιοποιημένου περιβάλλοντος καλλιτεχνικής παραγωγής, το βραβείο τους προσφέρει – εκτός από το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ – τη δυνατότητα να αναπτύξουν site specific έργο. Μια εικαστική πρόταση που θα αποτελέσει μέρος της συλλογής του Ιδρύματος, που βρίσκεται σε μόνιμη έκθεση στο Sculpture Garden του Minos Beach art hotel στην Κρήτη, και θα ενταχθεί σε μια σημαντική πολιτιστική κληρονομιά.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Βραβείο Τέχνης και το Ίδρυμα Γ&Α Μαμιδάκη στο https://gnamamidakisfoundation.org/vraveio-technis/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ