Εικαστικα

Μύηση: Μια έκθεση φωτογραφίας στη Gallery 7 που δεν πρέπει να χάσεις

Η Πόπη Τσουκάτου φωτογραφίζει τα Ελευσίνια Μυστήρια συνδέοντας το φωτογραφιζόμενο αντικείμενο με το "ψυχικό" τοπίο

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κόκκινο πανί
© Πόπη Τσουκάτου

Gallery 7: Δείτε την έκθεση φωτογραφίας «Μύηση» της Πόπης Τσουκάτου, σε επιμέλεια Σταύρου Καβαλλάρη, μέχρι 16 Απριλίου 2022.

Μια νέα έκθεση φωτογραφίας ξεκινά στην Gallery 7 που αξίζει την προσοχή σου. Η Πόπη Τσουκάτου επιλέγει σύμβολα και συμβολισμούς σε μια γενικότερη θεματική φωτογραφικής απεικόνισης των Ελευσινίων Μυστηρίων για την έκθεσή της «Μύηση (The ritual of passage)». Ρόδια, νάρκισσοι, στάχυα αναβιώνουν από το φακό ρεαλιστικά και έντονα, εγείροντας στη μνήμη τον μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης.

κρίνα
© Πόπη Τσουκάτου

Σπασμένο ρόδι
© Πόπη Τσουκάτου

Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης, Σταύρος Καβαλλάρης, αναφέρει σχετικά:

«Η Τσουκάτου κατέχει το μυστικιστικό νόημα αυτής της θεουργίας, χρησιμοποιώντας όλα τα στοιχεία στην εννοιολογική τους μορφή- ως δέλεαρ, εφορεύοντας, κατ' αυτόν τον τρόπο, τη θέωση του ανθρώπου και την αθανατοποίηση της ψυχής. Ο φακός της λειτουργεί ως ένας άλλος μύστης που αντιστοιχίζει θρύλους, θρήνους και συμβολισμούς με την οντική πορεία της ψυχής στην ύλη. Με αυτά τα εφόδια, η Τσουκάτου αγνοεί, αν και κατέχει πλήρως, την mentality της φωτογραφικής τεχνικής, λειτουργώντας στη προσέγγιση της ως ένα είδος poetic justice του μυστικού νήματος που συνδέει το φωτογραφιζόμενο αντικείμενο με το "ψυχικό" τοπίο. Στον αντίποδα, οι κεκαλυμμένες γυναίκες της απεικονίζονται ως προσκυνηματικές ιέρειες, αποκρυφιστικές ασκήτριες, γυμνές από κάθε υπόνοια ιεροσύνης, σε μία προσπάθεια να αναδείξουν θεματικές που έχουν συσκοτιστεί λόγω αποσιωπήσεων ή επικράτησης διαφόρων στερεοτύπων. Γίνονται, έτσι, ορατές δέσποινες που επανεγγράφουν τη παρουσία της γυναίκας και την τελετουργική της ύπαρξη».

Στάχια
© Πόπη Τσουκάτου

Ερείπια αρχαίου ναού
© Πόπη Τσουκάτου

Η Πόπη Τσουκάτου γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του Deree/ American College στο τμήμα συγγραφής σεναρίου. Παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στον «Φωτογραφικό Κύκλο» και στο International Center of Photography της Νέας Υόρκης. Έχει κάνει πέντε ατομικές εκθέσεις, συμμετείχε στην Art Athina, εξέθεσε έργα της στο Μουσείο Συγχρονης Τέχνης Κρήτης, συμμμετείχε σε ομαδική έκθεση στην Brick Lane Gallery του Λονδίνου και στο Κέντρο Συγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Έχει κυκλοφορήσει δύο βιβλία με φωτογραφίες: ”People Word” (2014) και “Leonidio trough windows” (2019).

Κόκκινο πανί
© Πόπη Τσουκάτου

Info: 29/3 - 16/4/2022, Gallery 7, Σόλωνος 20 & Βουκουρεστίου, 2103612050.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ