1821 Digital Gallery
Αμφίπολη: η ξύλινη γέφυρα στον Στρυμόνα

Αμφίπολη: επισκέψιμος πιλοτικά ο Τύμβος Καστά μέσα στο 2022

ΥΠΠΟΑ-Μενδώνη: Εντός του 2022, πιλοτικά, επισκέψιμος ο Τύμβος Καστά. Αρχίζουν τον Απρίλιο οι εργασίες συντήρησης εντός του. Αποκατάσταση της ξύλινης γέφυρας στον Στρυμόνα με 1.200.000 ευρώ
Αμφίπολη: η ξύλινη γέφυρα στον Στρυμόνα συντηρείται και αποκαθίσταται με χρηματοδότηση 1.200.000 ευρώ
Αμφίπολη: το ταφικό μνημείο στον Τύμβο Καστά επισκέψιμο εντός του 2022

Αυτοψία στα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης, στα οποία εκτελούνται ή προγραμματίζονται έργα προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, πραγματοποίησε η Λίνα Μενδώνη, επικεφαλής υπηρεσιακού κλιμακίου.

Αμφίπολη-Τύμβος Καστά: τα θραύσματα της πύλης του ταφικού μνημείου
Αμφίπολη-Τύμβος Καστά: τα θραύσματα της πύλης του ταφικού μνημείου

Σε δήλωσή της μετά την αυτοψία, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέφερε ότι τα έργα στον Τύμβο Καστά προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, επισημαίνοντας ότι «έχει γίνει πολλή και υψηλής ποιότητας δουλειά, η οποία είναι αφανής». Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της: «Εντός του 2022, με πιλοτική εφαρμογή, το ταφικό μνημείο θα υποδεχθεί συγκεκριμένες ομάδες κοινού, προκειμένου να εξεταστούν οι ιδιαιτερότητες του χώρου και να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για τη λειτουργία του. Στη μελέτη προβλεπόταν και έπρεπε να γίνει η ελάφρυνση και  αποφόρτιση του Τύμβου, για να εξασφαλιστεί το ίδιο το μνημείο αλλά και η ασφαλής πρόσβαση των επισκεπτών. Αυτό έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Στους 2-3 επόμενους μήνες ολοκληρώνεται η αποκατάσταση της γεωμετρίας του Τύμβου. Έχουν εγκατασταθεί τα συρματοκιβώτια με την κίσσηρη και έχουν σκεπαστεί με χώμα, όπως προβλέπεται στις μελέτες. Τα έργα που εκτελούνται σήμερα στον Καστά –μέσω του τρέχοντος ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας– ολοκληρώνονται στο τέλος του 2023. Θα ακολουθήσει μία δεύτερη φάση, στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027».

Αμφίπολη: η Λίνα Μενδώνη στην ξύλινη γέφυρα στον Στρυμόνα
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην ξύλινη γέφυρα στον Στρυμόνα στο πλαίσιο αυτοψίας στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης

Σχετικα
Μενδώνη για Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα: Αφιερώθηκε ολόψυχα επί 30 χρόνια στην Εθνική Πινακοθήκη
Μενδώνη για Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα: Αφιερώθηκε ολόψυχα επί 30 χρόνια στην Εθνική Πινακοθήκη

Παράλληλα, το ΥΠΠΟΑ αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την αντικατάσταση του στεγάστρου καθώς και τη συντήρηση και την αποκατάσταση της ξύλινης γέφυρας από το Ταμείο Ανάκαμψης με 1.200.000 ευρώ. «Πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο, που χρονολογείται ασφαλώς στον 5ο αι. π.Χ., ίσως και πρωϊμότερα, το οποίο χρήζει ειδικής προστασίας, προκειμένου να προστατευθεί, αλλά και να καταστεί επισκέψιμο» υπογράμμισε η υπουργός.

Αμφίπολη: οι εργασίες στον Τύμβο Καστά και την ξύλινη γέφυρα στον Στρυμόνα

Καθώς έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες, αρχίζουν, τον Απρίλιο, οι εργασίες συντήρησης εντός του ταφικού μνημείου. Παράλληλα, εξελίσσονται και οι εργασίες συντήρησης και συγκόλλησης των τμημάτων και των θραυσμάτων της μνημειώδους μακεδονικής θύρας, που σφράγιζε τον τέταρτο χώρο του μνημείου, καθώς και οι αντίστοιχες εργασίες συντήρησης των φτερών των Σφιγγών της εισόδου. Ακολουθούν η κατασκευή του μονίμου στεγάστρου στην είσοδο του μνημείου και η διδακτική αναστήλωση τμήματος του μαρμάρινου περιβόλου.

Αμφίπολη-Τύμβος Καστά: αυτοψία Λίνας Μενδώνη
Αμφίπολη-Τύμβος Καστά: από την αυτοψία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στο μνημείο
Σχετικα
Ακαδημία Πλάτωνος: Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου
Ακαδημία Πλάτωνος: Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου

Η  αρχαιολογική έρευνα έχει αποκαλύψει στην Αμφίπολη, πριν από μισό περίπου αιώνα, ένα μοναδικό μνημείο: Την ξύλινη γέφυρα στον Στρυμόνα, την οποία αναφέρει και ο Θουκυδίδης. Η Γέφυρα που συνέδεε τον ποταμό Στρυμόνα με την πόλη, συμπεριλαμβανόταν στα οχυρωματικά έργα της Αμφίπολης, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην οικονομική και εμπορική ανάπτυξη της. Τα μέτρα συντήρησης και προστασίας που εφαρμόστηκαν τότε, διέσωσαν μεν το μνημείο, έχουν όμως εξαντλήσει την διάρκεια ζωής τους. Το στέγαστρο, το οποίο προστατεύει το μνημείο από την δεκαετία του 1970, παρουσιάζει σημαντικές φθορές και πρέπει να αντικατασταθεί πάραυτα, ενώ το ίδιο το μνημείο έχει απόλυτη ανάγκη συντήρησης και σύγχρονους τρόπους ανάδειξης. 

Με δεδομένο ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών –στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020- εκτελεί έργο ευπρεπισμού και ανάδειξης του χώρου, δημιουργίας διαδρομών, στάσεων και σημάνσεων προκειμένου να καταστεί επισκέψιμος, το ΥΠΠΟΑ αποφάσισε την ένταξη του έργου της προστασίας και της συντήρησης της γέφυρας στο Ταμείο Ανάκαμψης. Οι αναγκαίες μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να εξεταστούν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Ακρόπολη Αμφίπολης: αυτοψία από την Λίνα Μενδώνη
Η υπουργός Πολιτισμού επικεφαλής υπηρεσιακού κλιμακίου σε αυτοψία στην Ακρόπολη της Αμφίπολης

Στην ακρόπολη της Αμφίπολης, με τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές, μέσω του προγράμματος INTERREG Ελλάδας-Βουλγαρίας, έχει ήδη ολοκληρωθεί το έργο ανάδειξης. Σήμερα, είναι σε εξέλιξη από την ΕΦΑ Σερρών, το έργων της κατασκευής υποδομών για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ προγραμματίζονται παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν την κίνηση στο χώρο  των ΑμεΑ και άλλων ευπαθών ομάδων, μέσω του προγράμματος της «ασημένιας οικονομίας», που το ΥΠΠΟΑ έχει εντάξει στο το Ταμείο Ανάκαμψης.

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5