Εικαστικα

HR Giger & Mire Lee: Έκθεση για τον «πατέρα του Alien» (εικόνες)

Στο Βερολίνο - Η σκοτεινή φαντασία του Ελβετού καλλιτέχνη σε πρώτο πλάνο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έκθεση με έργα του HR Giger, πατέρα του «Alien», στο Βερολίνο
Έκθεση με έργα του HR Giger, πατέρα του «Alien», στο Βερολίνο @designboom/Instagram

Έκθεση για τον HR Giger, πατέρα του «Alien», στο Βερολίνο. Τα εντυπωσιακά έργα του Ελβετού Καλλιτέχνη και η επιρροή του στον κινηματογράφο.

Ο Χανς Ρούεντι Γκίγκερ (H.R. Giger) άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του με το εντυπωσιακό καλλιτεχνικό του έργο. Και μπορεί τα σκίτσα του για τον πλανήτη του κακού βαρόνου Βλάντιμιρ Χαρκόνεν στην ταινία «Dune» του Χιλιανού Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι (που δεν έγινε ποτέ) να έμειναν στο συρτάρι, ωστόσο ο Ελβετός καλλιτέχνης βρήκε την παγκόσμια αναγνώριση με την ταινία «Άλιεν» του Ρίντλεϊ Σκοτ.

Κάτοικοι και επισκέπτες στο Βερολίνο έχουν τη δυνατότητα να βυθιστούν στον σκοτεινό φανταστικό κόσμο του Giger σε μια αντιπροσωπευτική έκθεση.

Έργα του εκλιπόντος Ελβετού οραματιστή HR Giger «συνομιλούν» με έργα της Νοτιοκορεάτισσας καλλιτέχνιδος Mire Lee σε έκθεση που φιλοξενεί το Schinkel Pavillon του Βερολίνου. Το εξίσου γοητευτικό και δυστοπικό σενάριο που επιμελήθηκε η Agnes Gryczkowska είναι η πρώτη έκθεση της τέχνης του Giger -γνωστού ως «πατέρα» του Xenomorph, του τέρατος που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ταινία του 1979 «Alien» του Ridley Scott- στη Γερμανία και η πρώτη μεγάλη παρουσίαση εκεί της τέχνης της Mire Lee.

Οι αίθουσες έχουν μετατραπεί σε χώρο για την εξερεύνηση των πιο σκοτεινών διαδρόμων του ανθρώπινου σώματος και ψυχής.

 

 

Χανς Ρούεντι Γκίγκερ, ένας ύστερος σουρεαλιστής - Η καλλιτεχνική συνάντηση με τη Mire Lee

Η έκθεση δεν παρουσιάζει μόνον τα εικονικά έργα του Ελβετού καλλιτέχνη αλλά και τον τοποθετεί στην ιστορία της τέχνης ως ύστερο σουρεαλιστή. Το συναίσθημα δυσαρέσκειας τροφοδοτείται από τις γκροτέσκες, μεταλλαγμένες φιγούρες του Giger που κατοπτρίζουν τον φόβο του για την κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου αλλά και από τις μυστηριώδεις εξερευνήσεις του των προγεννητικών τραυμάτων.

Το δυστοπικό σύμπαν του Giger συμπληρώνεται με τα περίτεχνα έργα της Mire Lee, στα οποία συγχωνεύεται η σεξουαλικότητα, η υλικότητα και η τεχνολογία.

Τα γλυπτά της είναι φιλοτεχνημένα με σιλικόνη, PVC, σωλήνες, μηχανικά μέρη, πλέξεις από μέταλλο και σκυρόδεμα και απεικονίζουν δυσλειτουργικούς οργανισμούς, τετμημένα μέρη του σώματος, σαρκώδη μέλη ή εντόσθια.

«Οι "οργανισμοί" και του Giger και της Lee είναι φαντασμαγορίες ανθρώπων και μηχανών που απαρτίζουν ένα άρρηκτο σύνολο και συνεχώς κινούνται μεταξύ των σταδίων του μαρασμού και της ανθεκτικότητας, της λαχτάρας και της απέχθειας, της απόγνωσης και της δύναμης», σημειώνεται στην ιστοσελίδα της έκθεσης.

Η έκθεση «HR Giger & Mire Lee» στο Schinkel Pavillon ολοκληρώνεται στις 16 Ιανουαρίου 2022. Ο ζωγράφος, σκιτσογράφος και γλύπτης HR Giger, δημιουργός του «Alien», πέθανε στις 12 Μαΐου 2014 σε ηλικία 74 ετών.

An Interview with Alien artist HR Giger

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ