Εικαστικα

Μελίνα Μερκούρη: «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς»

Η ζωή της «τελευταίας Ελληνίδας θεάς» σε μια έκθεση με πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, κοστούμια, ρούχα και προσωπικά της είδη, αλλά και το καμαρίνι της

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μελίνα Μερκούρη
Μελίνα Μερκούρη

Η Μελίνα Μερκούρη σε μια έκθεση με τίτλο «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» στην Τεχνόπολη, για τα 102 χρόνια από τη γέννησή της

Δεκαοκτώ του μηνός έγραφε το ημερολόγιο όταν γνωρίστηκαν με τον Ζυλ Ντασέν, 18 παντρεύτηκαν, 18 προγραμμάτιζαν τις πρεμιέρες τους. Στις 18 Ιανουαρίου, λοιπόν, συντονισμένη με τον τυχερό της αριθμό/ημέρα, ανοίγει η έκθεση για την Μελίνα Μερκούρη στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Με τίτλο «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» και σε επιμέλεια του Νίκου Καλτσά – του νέου διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και επί χρόνια επικεφαλής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου –, έρχεται να μας θυμίσει διαφορετικές πτυχές της ζωής και της καριέρας της «τελευταίας Ελληνίδας θεάς», της πολιτικού και ηθοποιού με την ανεξάντλητη ζωντάνια και τη σπάνια γοητεία, με τον έντονο δυναμισμό και τη διεθνή ακτινοβολία, μιας γυναίκας που αγαπήθηκε πολύ, αγάπησε με πάθος και υπερασπίστηκε μέχρι τέλους τις ιδέες και τα πιστεύω της.

Μέσα από αυτή την εκθεσιακή διαδρομή θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τη Μελίνα, τη Μελίνα της «Στέλλας» και του «Ποτέ την Κυριακή», της «Φαίδρας» και του «Τοπ Καπί», τη Μελίνα που γοήτευσε τις Κάννες, που τραγούδησε «Τα παιδιά του Πειραιά», τη Μελίνα με τη δυνατή φωνή και την αντιδικτατορική δράση, την μακροβιότερη μέχρι σήμερα υπουργό πολιτισμού, που συνδέθηκε όσο κανείς με τη διεκδίκηση της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, που εμπνεύστηκε και εγκαινίασε το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για την Ευρώπη.

Θα παρουσιαστούν – κάποια απ’ αυτά για πρώτη φορά – πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, κοστούμια από παραστάσεις και ρούχα που τη συνόδευσαν σε σημαντικές της στιγμές, αφίσες από τις μεγάλες της κινηματογραφικές επιτυχίες, προσωπικά της είδη, το καμαρίνι της αλλά και αντικείμενα που είχε μαζί της στο τελευταίο ταξίδι της στη Νέα Υόρκη.

Η ίδια συνήθιζε να λέει ότι πεθαίνεις μόνο όταν παύουν να σε θυμούνται. Δύσκολα, όμως, ξεχνά κανείς μια τέτοια προσωπικότητα.

Τη γενική εποπτεία της έκθεσης έχει η στενή της συνεργάτιδα και Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Μανουέλλα Παυλίδου.


INFO:
«Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς»
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
, Νέοι Φούρνοι, Πειραιώς 100, Γκάζι
Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιανουαρίου έως 11 Μαρτίου 2022
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή, 10.00 – 22.00
Είσοδος ελεύθερη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ