Visual Browsing

Little Islands Festival: Ένα συναρπαστικό οπτικοακουστικό ταξίδι

last-fisherman
Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ «The Last Fisherman»
Σύγχρονη δημιουργία, νέες μορφές τέχνης, απροσδόκητες τοποθεσίες στο Little Islands Festival, που εξερευνά και δημιουργεί νέους κόσμους, προτείνει εναλλακτικούς τρόπους θέασης της τέχνης και της ζωής.
  • A-
  • A+
0
Το Little Islands Festivals θα πραγματοποιηθεί στις 20 με 23 Αυγούστου στη Σίκινο, προσφέροντας στο κοινό μια νέα περιηγητική εμπειρία

Έναν ανοιχτό χώρο συνάντησης και αλληλεπίδρασης, μια καλοκαιρινή γιορτή που παρασέρνει το θεατή σε ένα συναρπαστικό οπτικοακουστικό ταξίδι προτείνει το Little Islands Festival, που πειραματίζεται στο μεταίχμιο πολιτιστικής κληρονομιάς και καινοτομίας με την πρόθεση να συνδέσει το αιγαιακό τοπίο με τη σύγχρονη δημιουργία και την δύναμη των νέων μέσων.

Πρόκειται για το τρίτο Little Islands Festvial, με θεματική “Living Environments | Περιβάλλοντα Διαβίωσης” και επιστρέφει στο νησί της Σικίνου από τις 20 έως τις 23 Αυγούστου μετατρέποντας το λαβυρινθώδη δημόσιο χώρο του κυκλαδικού οικισμού σε ένα ιδανικό σκηνικό με υπαίθριες προβολές, εκθέσεις και εγκαταστάσεις.

Ξεχασμένα κτίρια, στεγάδια, ανεμόμυλοι, γκρέμια και πλακόστρωτα σοκάκια, οι παραδοσιακές αρχιτεκτονικές γραμμές επανεφευρίσκονται σε ένα νέο παραστατικό ιδίωμα, ένα μεταφορικό τοπίο σύμβολο του δεσμού της ανθρώπινης κατοίκησης με το φυσικό περιβάλλον.

cinemathisis
Cinemathisis
Σχετικα
Το Φεστιβάλ «Προσεχώς Άστρα» στην Παλαιοχώρα Χανίων
Το Φεστιβάλ «Προσεχώς Άστρα» στην Παλαιοχώρα Χανίων

60 και πλέον καλλιτεχνικά έργα από 30 χώρες οικειοποιούνται τον δημόσιο χώρο του οικισμού και προτείνουν νέες ερμηνείες και συσχετισμούς στο παραδοσιακό στοιχείο προς αναζήτηση ενός σύγχρονου κοινωνικού τοπίου όπου τα όρια της τέχνης, της φύσης, της ζωής διαπλέκονται και αλληλοτροφοδοτούνται υφαίνοντας ένα ενεργό νήμα διαλόγου με το παρελθόν. Ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους, video art, animation, οπτικοακουστικές περφόρμανς και εγκαταστάσεις, live 3D mapping και VR, προσφέρουν μια νέα περιηγητική εμπειρία μεταφέροντας ιδέες, εικόνες και βιώματα.

Στο πλαίσιο της θεματικής “Living Environments | Περιβάλλοντα Διαβίωσης”, το LIF παρουσιάζει επίσης πρωτότυπες αναθέσεις έργων με site-specific χαρακτήρα, συζητήσεις με τους δημιουργούς, διαδραστικά εργαστήρια για παιδιά, και εναλλακτικές ξεναγήσεις στην πολιτιστική κληρονομιά της Σικίνου.

Όλες οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Τι θα δούμε στο Little islands Festival:

Σχετικα
Ξεκινάει το 69ο κινηματογραφικό φεστιβάλ στο Σαν Σεμπαστιάν
Ξεκινάει το 69ο κινηματογραφικό φεστιβάλ στο Σαν Σεμπαστιάν

Open-Air Screenings

Το κύριο πρόγραμμα προβολών του Φεστιβάλ, περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους που εξερευνούν καθημερινότητες και τελετουργίες της νησιωτικής ζωής. Το τέλος των προβολών συμπληρώνουν ανοιχτές συζητήσεις με τους σκηνοθέτες δίνοντας το έναυσμα για έναν γόνιμο δημόσιο διάλογο.

Μια ενότητα από ταινίες μικρού μήκους πρόσφατης παραγωγής που συνδέονται νοηματικά με τη Θεματική “Living Environments”, σύγχρονη βιντεοτέχνη και βραβευμένα animation για μικρούς και μεγάλους προβάλλονται σε εμβληματικούς χώρους του παραδοσιακού οικισμού Κάστρο και αποτυπώνουν τη δική τους οπτική για το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον.

Οπτικοακουστικές Περφόρμανς

Το LIF 2021 φιλοξενεί ένα φάσμα οπτικοακουστικών περφόρμανς Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που αλληλεπιδρούν με την αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα του χώρου:

Την βραδιά έναρξης του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί η τοπο-ειδική οπτικοακουστική εγκατάσταση ΑΤΛΑΝΤΙΣ των κινηματογραφιστών Βίκυ Μαρκολέφα και Bastian Fischer (Mind the Bump). Οι δύο δημιουργοί καταγράφουν και ερευνούν μέσα από μια καλλιτεχνική προσέγγιση το υποβρύχιο περιβάλλον της Σικίνου και μετατρέπουν τα ερείπια ενός κυκλαδίτικου σπιτιού σε έναν υποβρύχιο τόπο που μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε τα μυστικά του.

Η σκηνοθέτης και περφόρμερ Marine Midy, μας συστήνεται με το “υδάτινο” πρότζεκτ της AQUAVITAE που διερευνά το αβέβαιο μέλλον των ωκεανών μέσα από τον εμβληματικό μύθο της μέδουσας σε μια οπτικοακουστική παράσταση με μαριονέτες για μικρούς και μεγάλους.

aquavitae-manoeuvres-marinemidy
Στιγμιότυπο από το υδάτινο πρότζεκτ AQUAVITAE

Το VJ πρότζεκτ "Paintscapes" και "Alienscapes” του Thomas Vallianatos παρουσιάζεται σε μορφή εγκατάστασης στο μαγευτικό προαύλιο της εκκλησίας Άγιος Ιωάννης αποδίδοντας μια καλλιτεχνική και θεωρητική ματιά στα fractals της Φύσης, που ξεδιπλώνονται στο θεατή ως σκηνές τοπίου μέσα από 3D animation και οπτικοποιημένα ηχητικά τοπία.

Επανακτώντας τον χώρο ενός παλιού ανεμόμυλου ο πολυμεσικός καλλιτέχνης Παναγιώτης Τομαράς και η περφόρμερ Despina Sanida-Krazi ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν την Αλεξιθυμία | Alexythymia μια παράσταση φωτός και χορού εμπνευσμένη από την κατάσταση που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που έχουν δυσκολία στην κατανόηση και έκφραση των συναισθημάτων. Το performative σώμα παραμένει αποκομμένο από τα εξωτερικά ερεθίσματα εκτελώντας μια αφαιρετική και επαναλαμβανόμενη κίνηση ενώ εκλάμψεις και μετατοπίσεις φωτός αποκαλύπτουν θραύσματα της κίνησής του.

alexithymia-light-and-dance-performance-by-panagiotis-tomaras
Αλεξιθυμία | Alexythymia μια παράσταση φωτός και χορού.

3D Projection Mapping

To σπίτι-ορόσημο που δεσπόζει στην πλατεία του οικισμού αναβιώνεται μέσα από το σύμπαν του 3D Projection Mapping: Το έργο PIECES of MEMORIES της Eri Harigai αναδημιουργεί τις “ποιητικές” φθορές που έχει επιφέρει ο χρόνος στα ερείπια του σπιτιού μέσα από εικόνες, χρώματα και οργανικές υφές. Η σκηνή εναλλάσσεται με το live 3D mapping Sikinos Castle του Panagioti Tomara που αναδεικνύει κρυμμένες αρχιτεκτονικές πτυχές των γκρεμισμάτων αποκαλύπτοντας τις αντιφατικές ιδιότητες μεταξύ της νέας τεχνολογίας και και της φθοράς που προκαλεί ο χρόνος.

Διαδραστικές Εγκαταστάσεις

Οι διαδραστικές εγκαταστάσεις συνθέτουν μια περιπατητική έκθεση που αλληλεπιδρούν με τη πολυπλοκότητα του κυκλαδικού δημόσιου χώρου. Μια κρυφή στοά, ένα ιστορικό παραπόρτι και άλλες τοποθεσίες του οικισμού, μετατρέπονται σε ανοιχτούς χώρους τέχνης που το κοινό μπορεί να επισκεφτεί καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Το έργο NOBODY’S TALES από την καλλιτεχνική ομάδα Lele Marcojanny παρουσιάζει ένα υβριδικό βιβλίο-ντοκιμαντέρ με κείμενα, ήχους και βίντεο που συνθέτουν μια συλλογή ιστοριών για τη Μεσόγειο, προσεγγίζοντας τις έννοιες του χρόνου και της ταυτότητας σε μια θάλασσα που αντί σύμφωνα με την κυρίαρχη αφήγηση να χωρίζει, φέρνει τελικά τους ανθρώπους πιο κοντά.

Η εγκατάσταση Still, Missing You, μεταμορφώνει το «παραπόρτι», που βγάζει στην πλατεία του οικισμού “Κάστρο” σε τόπο που αλληλεπιδρά με τις ανθρώπινες αισθήσεις. Η καλλιτέχνης, Layla Klinger εγκαθιστά στο σιωπηλό και σκοτεινό περιβάλλον του στεγαδιού ένα εντυπωσιακό διαδραστικό “δίχτυ” από διαφορετικά μοτίβα φωτός το οποίο ενεργοποιείται όταν κάποιος πλησιάζει ή διασχίζει το πέρασμα οδηγώντας τον μέσω ενός νέου τρόπου αλληλεπίδρασης με το χώρο, στην έξοδο.

kapaemahu
Στιγμιότυπο από το short-film Kapaemahu

Εναλλακτικές Περιηγήσεις

Μια ψηφιακή εμπειρία που συνδυάζει την αλληλεπίδραση και την μάθηση προσεγγίζοντας το παρελθόν και το παρόν του τόπου καθώς καθοδηγεί τους επισκέπτες σε απροσδόκητα μονοπάτια. Μέσα από τις εναλλακτικές περιηγήσεις, το κοινό ακολουθεί μια διαφορετική ξενάγηση, μια “αντισυμβατική” γνωριμία με την φύση και τον πολιτισμό της Σικίνου με ψυχαγωγικό και ταυτόχρονα εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Ο Ναός της Επισκοπής σε Virtual Reality | Γιάννης Κουμουτζέλης, Ελλάδα, 2021

Με τη χρήση VR γυαλιών γνωρίζουμε, αλληλεπιδρούμε, εξερευνούμε την ιστορία, την αρχιτεκτονική, και άλλες κρυφές πτυχές ενός μοναδικού μνημείου στο κυκλαδικό τοπίο. Η εξερευνητική περιήγησή μας, συνοδεύεται από τη μυθοπλαστική αφήγηση της Νεικώ, ο ασύλλητος τάφος της οποίας αποτελεί τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη των τελευταίων ετών στη Σίκινο.

THE LEGACY OF SIKINOS | Ragna Kvernberg / Pål Kvernberg, Ελλάδα/Νορβηγία, 2021

THE LEGACY OF SIKINOS | Η κληρονομιά της Σικίνου είναι ένα ερευνητικό πρότζεκτ των land art εικαστικών Ragna Kvernberg και Pål Kvernberg. Μία καταγραφή των ξωκλησιών που δεσπόζουν σε κάθε μονοπάτι της Σικίνου, βασικά στοιχεία της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Οι καλλιτέχνες αποτυπώνουν σε φωτογραφίες 360o τα 61 ξωκλήσια της Σικίνου και τα τοποθετούν με QR codes σε έναν μεγάλο χάρτη του νησιού που θα εκτεθεί σε κεντρικό σημείο. Επισκεφθείτε και το πιο απόμακρο ξωκλήσι με τη βοήθεια του κινητού σας τηλεφώνου και οργανώστε να ακολουθήσετε την πιο ενδιαφέρουσα διαδρομή.

episkopi
Επισκοπή.

Δημιουργικό Εργαστήρι για Παιδιά

Με τη βοήθεια των πρώτων οπτικών προ-κινηματογραφικών παιχνιδιών, των οπτικών ψευδαισθήσεων, αλλά και του θεάτρου σκιών, μαθαίνουμε την ιστορία καταγραφής εικόνας και κατασκευάζουμε θαυματρόπια, φυλλοσκόπια, φενακιστοσκόπια, αυτοσχέδιες κάμερες και μακέτες. Με μολύβι, ψαλίδι και χαρτί, παίζουμε με την κίνηση, το φως και τη σκιά και ταξιδεύουμε στο μαγικό κόσμο του κινηματογράφου.


Βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του LIF 2021 στο littleislandsfest.com

Διοργάνωση: Creative Islands & New Media
Υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. καθώς και με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σικίνου.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5