Εικαστικα

Ο Μάριος Φούρναρης και η ατομική έκθεση «Μόνος» στη Γενεύη

Στην έκθεση συμμετέχουν και οι καλλιτέχνες: Λυδία Δαμπασίνα, Νίνα Έσμπερ, Νικολά Ετσεναγκουσιά, Αλί Γκαζμά, Νίκιας Ίμχουφ, Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, Κέρτις Σαντιάγο

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έργο της έκθεσης του Μάριου Φούρναρη, «Μόνος»
Έργο της έκθεσης του Μάριου Φούρναρη, «Μόνος»

Μάριος Φούρναρης: Η ατομική έκθεση του εικαστικού καλλιτέχνη «Μόνος» παρουσιάζεται στη γκαλερί Analix Forever στη Γενεύη από 18/6 - 18/8/2021

Ο εικαστικός καλλιτέχνης, επιμελητής και διανοούμενος Μάριος Φούρναρης δημιούργησε την πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο «Μόνος - Alone» η οποία τώρα παρουσιάζεται στη γκαλερί Analix Forever της Γενεύης, σε συνεργασία με την γκαλερί Dominique Fiat του Παρισιού. Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Γενεύη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης στην οποία ο εικαστικός προσκαλεί επτά καλλιτέχνες όπως οι Λυδία Δαμπασίνα (Ελλάδα), Νίνα Έσμπερ (Λίβανος, Γαλλία), Νικολά Ετσεναγκουσιά (Γαλλία), Αλί Γκαζμά (Τουρκία), Νίκιας Ίμχουφ (Ελβετία), Ρόμπερτ Μοντγκόμερι (Αγγλία), Κέρτις Σαντιάγο (Καναδά), θα πραγματοποιηθούν στις 18, 19 και 20 Ιουνίου 2021. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 18 Αυγούστου 2021.

Στα εγκαίνια –  παρουσία του καλλιτέχνη – θα παραβρεθεί ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Γενεύη, ο Δήμαρχος Περάματος και αρκετά μέλη του πολύπλευρου εγχειρήματος «Μοιραζόμαστε το Πέραμα» που στοχεύει στη δημιουργία δεσμών μεταξύ των ανθρώπων του Περάματος και της σύγχρονης τέχνης.

«Like Sisyphus», 2013, 80 x 80 x 85 cm. Ξύλο, χαρτί, σχοινί
«Like Sisyphus», 2013, 80 x 80 x 85 cm. Ξύλο, χαρτί, σχοινί/Marios Fournaris

Κι αυτό το εγχείρημα στηρίζει τον Μάριο Φούρναρη (1981) ο οποίος ζει και εργάζεται στο Πέραμα. Η τέχνη του είναι βαθιά ριζωμένη εκεί. Το έργο του πραγματεύεται έννοιες ανθρωπισμού και οικολογίας. Τόσο θεωρητικά όσο και καλλιτεχνικά, τα κύρια ενδιαφέροντά του για το περιβάλλον, την «Arte Povera», τον «Τρίτο Παράδεισο» του Μικελάντζελο Πιστολέτο και για τον «Νέο Ουμανισμό», είναι βαθιά ριζωμένα στην εμπειρία του στο Πέραμα και επεκτείνονται με δημιουργικό τρόπο στην τέχνη του. Πολλά από τα έργα του ανακαλούν στην μνήμη οξύμωρα σχήματα, συνδέοντας την αγάπη με τη φυλάκιση, την πολυπολιτισμικότητα με την τοπική ζωή και τα αντικείμενα, τη γνώση στην ιστορία της τέχνης με τις κοινωνικές ανησυχίες.

Η διαρκής αντίληψη του καλλιτέχνη για την πολυπλοκότητα του κόσμου καθώς και για την ομορφιά του, τον οδήγησε, μεταξύ άλλων, σε μια πολύ γνήσια αναπαράσταση του «αντικατοπτρισμού»: «ένας καθρέφτης φαίνεται συχνά να χωρίζει τις φωτογραφίες του σε δύο μέρη που ωστόσο δεν μπορούν να διακριθούν. Το όλον, στα έργα του Φούρναρη, είναι πάντα κατασκευασμένο από όλα τα μέρη, όλες τις πολυπλοκότητές τους, όλα τα διαφορετικά βλέμματα, σαν ένα ζωντανό καλειδοσκόπιο».

«Almost to Heaven», 2015, 70 x 66 cm, Αρχειακή έκδοση σε χαρτί
«Almost to Heaven», 2015, 70 x 66 cm, Αρχειακή έκδοση σε χαρτί/Marios Fournaris

Μόνος: η ιδέα του Μάριου Φούρναρη παρουσιάζεται καλύτερα μέσα από τη δική του ποίηση:
Μόνος, ανάμεσα σε όλους
Μόνος, ανάμεσα σε εσένα
Είμαι μοναχικός αλλά ποτέ μόνος
Ο κόσμος ζει μέσα μου, μέσα σου

Είμαστε μαζί
Μαζί στα λάθη
Μαζί στα πάθη
Μαζί στη ζωή
Μαζί μόνοι.

και με τη σειρά του, ο Νίκιας Ίμχουφ καλεί εφτά μουσικούς για να παίξουν μαζί του.

Ποιος είναι ο Μάριος Φούρναρης
Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1981. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το 2010 αποφοίτησε από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου ασχολήθηκε με ζητήματα του χώρου, της γλυπτικής φόρμας και των τρισδιάστατων εγκαταστάσεων. Συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο (M.F.A), στο University of Dundee, Duncan of Jordanstone College of Art and Design (DJCAD), στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ως ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «Gameplay», μέσα από διαλέξεις και performances, διερεύνησε διεξοδικά τον ορισμό του έργου τέχνης στο σύγχρονο κοινωνικό περιβάλλον. Από το 2013 διενεργεί ως υποψήφιος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έρευνα-διατριβή (Ph.D) σε θέματα τα οποία αφορούν τη θεωρία της τέχνης, τις πολιτισμικές σπουδές και την ανθρωπολογία. Στα άμεσα ερευνητικά ενδιαφέροντά του συγκαταλέγονται οι μύθοι, τα σύμβολα και οι σημειολογικές προσεγγίσεις αντικειμένων του υλικού πολιτισμού, στη σύγχρονη οπτική αντίληψη. Έχει λάβει μέρος σε πληθώρα ομαδικών και ατομικών εκθέσεων, ενώ τα έργα του βρίσκονται σε συλλογές στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, καθώς και στις συλλογές του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Μ.Μ.Σ.Τ) και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας. Το έργο του εξωφύλλου με τίτλο Saint Magdalene είναι από την έκθεση Hiraeth στην Alma Gallery.


Info: Μόνος, Μάριος Φούρναρης. Λυδία Δαμπασίνα, Νίνα Έσμπερ, Νικολά Ετσεναγκουσιά, Αλί Γκαζμά, Νίκιας Ίμχουφ, Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, Κέρτις Σαντιάγο. Analix Forever, Γενεύη.
18/6 – 28/8/2021

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ