1821 Digital Gallery
Οι ήρωες πέθαναν. Ζήτω οι ήρωες!

Οι ήρωες πέθαναν. Ζήτω οι ήρωες!

Κόδρα Fresh 2014: Δήλωσε συμμετοχή

Το Πεδίο Δράσης Κόδρα είναι το φεστιβάλ εικαστικών τεχνών που διοργανώνεται από το 2001 στο πλαίσιο του φεστιβάλ του Δήμου Καλαμαριάς «Παρά θιν’ αλός» στη Θεσσαλονίκη. Έχει ως βασική του κατεύθυνση την ανάδειξη των νέων δημιουργών και της πειραματικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Είναι ένα από τα σημαντικότερα εικαστικά γεγονότα της χώρας, που κάθε χρόνο επιχειρεί να προσεγγίσει τη σύγχρονη εικαστική παραγωγή με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, video-art, νέων τεχνολογιών και τέχνης στο διαδίκτυο. Τον Οκτώβριο του 2010, το Πεδίο Δράσης Κόδρα εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας Θράκης 2007-2013 του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το διάστημα 2011-2015. Από το 2011 επίσης, μέρος του κύριου προγράμματος είναι και το διεθνές συνέδριο «Τέχνη-Αισθητική-Πολιτική» με θέμα την εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης και τις πολιτικές και φιλοσοφικές διαστάσεις της.

Μία από τις κεντρικές εκθέσεις του φεστιβάλ είναι η έκθεση Κόδρα Fresh, η οποία φέτος για 5η συνεχή χρονιά υποστηρίζει και ενισχύει την παρουσία νέων και πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών. Τελειόφοιτοι και πρόσφατοι απόφοιτοι σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού καλούνται να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να προτείνουν έργα μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα plartform.gr που είναι ανοιχτή σε όλους όσοι ενδιαφέρονται. Στο Κodra Fresh γίνονται δεκτές αιτήσεις καλλιτεχνών οι οποίοι φοιτούν στα δυο τελευταία έτη σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού, βρίσκονται σε στάδιο μεταπτυχιακών σπουδών ή έχουν αποφοιτήσει από προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών τα τελευταία τρία χρόνια. Επίσης, γίνονται δεκτές αιτήσεις καλλιτεχνικών ομάδων, όλα τα μέλη των οποίων πρέπει να πληρούν τα ίδια κριτήρια. Τέλος, οι νέοι καλλιτέχνες που έχουν λάβει μέρος σε προηγούμενη έκθεση του Κόδρα Fresh δεν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή.

Φέτος, το Κόδρα Fresh με τον τίτλο «Οι ήρωες πέθαναν. Ζήτω οι ήρωες!» έχει ως κεντρική θεματική τους ήρωες και τους συμβολισμούς που τους συνοδεύουν διαχρονικά μέσα από τις εικαστικές τους απεικονίσεις. Για παράδειγμα, καλούν τους καλλιτέχνες να σκεφτούν τους τρόπους με τους οποίους είμαστε εξοικειωμένοι με τις αναπαραστάσεις ηρώων, όπως ο ομηρικός Αχιλλέας, οι άγιοι της βυζαντινής παράδοσης, τα σύμβολα και οι αγωνιστές της ελληνικής ή οποιασδήποτε εθνικής επανάστασης, πολιτικοί, θρησκευτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες, οι υπερήρωες των κόμικς και του κινηματογράφου.

Επίσης, τους επιμελητές ενδιαφέρει η διαχείριση της μνήμης μέσω των ηρωικών αφηγήσεων και των μνημείων και ανδριάντων που υπάρχουν στον δημόσιο χώρο και τελικά κάθε υλικό ίχνος που αφήνει το παρελθόν και καταγράφεται ως ιστορική αλήθεια για το μέλλον.

Σχετικα
Στα ίχνη της Κατερίνας Χαλεπά-Κατσάτου
Στα ίχνη της Κατερίνας Χαλεπά-Κατσάτου

Σκοπός τους είναι να προσκαλέσουν τους νέους καλλιτέχνες να προβληματιστούν πάνω στις έννοιες της ιστορίας, της αρχαιολογίας, της εθνικής ταυτότητας και της αποδοχής ή της ανατροπής συμβόλων και εμβλημάτων. Ουσιαστικά, βασικό ερώτημα είναι το πώς διαχειριζόμαστε τις «πολύτιμες ύλες» του παρελθόντος και συγκεκριμένα τους ήρωες και τις ιστορίες τους και ποια στοιχεία κρατάμε ως σημεία αναφοράς σε μία εποχή κρίσης, θεωρώντας πως οι παραπάνω προβληματισμοί είναι επίκαιροι και τα ερωτήματα που προκύπτουν μας αφορούν όλους. Ίσως να αφορούν ακόμη περισσότερο τους νέους δημιουργούς οι οποίοι καλούνται να προσδιορίσουν τη θέση τους σε ένα πολύ ρευστό περιβάλλον.

www.actionfieldkodra.gr

Υποβολή αιτήσεων έως 30 Ιουνίου 2014

Σχετικα
«Το πάθος του ορατού: έργα από τη συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηιωάννου» στα Χανιά
«Το πάθος του ορατού: έργα από τη συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηιωάννου» στα Χανιά

Περισσότερες παραπομπές για την έρευνα του Κόδρα Fresh 2014 εδώ

Επιμέλεια Κόδρα Fresh 2014: Ανθή Αργυρίου, Παναγής Κουτσοκώστας

Ο Παναγής Κουτσοκώστας είναι ιστορικός τέχνης-μουσειολόγος. Έχει σπουδάσει Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία. Έχει διδάξει μουσειολογία και πολιτιστική διαχείριση. Εργάζεται στο πεδίο της επιμέλειας εκθέσεων.

Η Ανθή Αργυρίου έχει σπουδάσει Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ στο πεδίο της Πολιτισμικής Ανάλυσης. Εργάζεται στο πεδίο της επιμέλειας εκθέσεων και συμμετέχει στην ομάδα του Πεδίου Δράσης Κόδρα από το 2011.

Action Field Kodra 2014 - I Need A Hero (Gr) from Action Field Kodra on Vimeo.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5