1821 Digital Gallery

Έρχεται το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στο Μοναστηράκι

Νέο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού στο Μοναστηράκι
Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στο Μοναστηράκι © AΠΕ-ΜΠΕ
Με 18 κτίρια- Ανοίγει τις πύλες του τον Μάιο
  • A-
  • A+
0
Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στο Μοναστηράκι ανοίγει σταδιακά τις πύλες του στους επισκέπτες από τον Μάιο

Από τον Μάιο του 2021 θα αποδίδεται σταδιακά στους επισκέπτες το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, στο Μοναστηράκι. Αυτό δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια αυτοψίας που πραγματοποίησε από κοινού με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη.

Ενα μουσείο στο Μοναστηράκι με πολλά κτίριο

Η αποκατάσταση των κτηρίων που συνθέτουν το συγκρότημα των 18 κτηρίων, που συναποτελούν το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε οριστικά το 2018 με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2007-2013. Ως συνεχιζόμενο έργο εντάχθηκε, το 2015, η υλοποίηση της έκθεσης του Μουσείου.

18 κτίρια συνθέτουν το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Σχετικα
Ο Αλέξης Γεωργούλης μιλάει για τον πολύπαθο χώρο του πολιτισμού
Ο Αλέξης Γεωργούλης μιλάει για τον πολύπαθο χώρο του πολιτισμού

Η Υπουργός ζήτησε την εντατικοποίηση ενεργειών και εργασιών, ώστε να καταστεί δυνατή η σταδιακή παράδοση στο κοινό και λειτουργία του Μουσείου. Στην αυτοψία διαπιστώθηκε ότι σε κάποια από τα κτήρια του συγκροτήματος είναι δυνατή η κατασκευή ανελκυστήρων, προκειμένου οι εκθεσιακοί χώροι να καταστούν περισσότερο προσβάσιμοι στα ΑμεΑ. Η προσβασιμότητα των πολιτιστικών υποδομών στο σύνολο των πολιτών είναι μία εκ των προτεραιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σήμερα.

Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού © EUROKINISSI

Από τον Μάιο επισκέψιμο το μουσείο

Σχετικα
Sektor30: Ένα κοινόχρηστο καλλιτεχνικό εργαστήρι στον Νέο Κόσμο
Sektor30: Ένα κοινόχρηστο καλλιτεχνικό εργαστήρι στον Νέο Κόσμο

Από τον Μάϊο προγραμματίζεται να αποδοθούν στο κοινό το Τζαμί Τζισταράκη, το κτήριο Κ, το κτήριο Γ (1+2) και το κτήριο Ε. Στο Τζαμί θα παρουσιάζεται η ιστορία του Μουσείου, από την ίδρυσή του, το 1918, με αντιπροσωπευτικά εκθέματα από το σύνολο των Συλλογών του Μουσείου.

Το μουσείο νεότερου πολιτισμού θα ανοίξει τον Μάιο με πρώτη έκθεση αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Το κτίριο Κ θα ανοίξει την πύλη του με την φιλοξενία της πρώτης περιοδικής έκθεσης του Μουσείου αφιερωμένης στην επέτειο των 200 χρόνων. Το κτίριο Γ1 θα φιλοξενεί την έκθεση για την ταυτότητα των Ελλήνων, ενώ στο Γ2 θα παρουσιάζεται η ιστορία της Πλάκας και του οικοδομικού τετραγώνου που συγκροτεί το Μουσείο. Στο κτίριο Ε, αφιερωμένο στην ψυχαγωγία της εποχής, θα παρουσιάζεται η μεγάλη συλλογή του Μουσείου από φιγούρες του Θεάτρου Σκιών. Στα κτίρια αυτά έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των προθηκών, ενώ μέχρι το τέλος του προσεχούς Φεβρουαρίου προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση των φωτιστικών σωμάτων.

Ως το τέλος Ιανουαρίου 2021 ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του εσωτερικού του εκκλησιδίου του Αγίου Ελισσαίου. Η μελέτη για την παρουσίαση των ψηφιακών εκθεμάτων έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η εισαγωγή της στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την κατά νόμο γνωμοδότηση. Παράλληλα, συνεχίζεται η μεταφορά των υπηρεσιών του Μουσείου στα δυο κτίρια διοίκησης, όπως έχει προβλεφθεί.

Τα 18 κτίρια συναποτελούν μία γειτονιά της Αθήνας, έτσι όπως ήταν διαμορφωμένη στο τέλος του 19ου-αρχές του 20ού αιώνα, με πολύ έντονα τα χαρακτηριστικά της περιόδου εκείνης, η οποία, στην πραγματικότητα, αναβιώνει μέσα από τις εκθέσεις και τις συλλογές του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Λίνα Μενδώνη «Σήμερα έχουμε τη χαρά, μαζί με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου, τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, με την παρουσία της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Αττικής, που είναι και ο φορέας χρηματοδότησης του έργου, να κάνουμε την αυτοψία στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού ελέγχοντας την εξέλιξη του έργου. Έχουμε πει πολλές φορές ότι τα 18 κτίρια, τα οποία απαλλοτριώθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και τα οποία αποκαταστάθηκαν, προκειμένου να φιλοξενήσουν τις Συλλογές του Μουσείου, είναι μία πολύ σημαντική προσφορά στη χώρα, αλλά και μία μοναδική παρουσία, στην Αθήνα και στην Πλάκα, που δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Τα 18 κτήρια συναποτελούν μία γειτονιά της Αθήνας, έτσι όπως ήταν διαμορφωμένη στο τέλος του 19ου-αρχές του 20ού αιώνα, με πολύ έντονα τα χαρακτηριστικά της περιόδου εκείνης, η οποία, στην πραγματικότητα, αναβιώνει μέσα από τις εκθέσεις και τις συλλογές του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

Είναι ένα μεγάλο έργο, το οποίο απασχολεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Περιφέρεια τόσο στην προηγούμενη όσο και στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Ο στόχος μας είναι το Μουσείο να αποδίδεται σταδιακά στο κοινό, αρχής γενομένης από το Μάιο του 2021, με ορίζοντα ολοκλήρωσης στο τέλος της προγραμματικής περιόδου, δηλαδή στο τέλος του 2023. Στο συγκρότημα περιλαμβάνεται το εκκλησίδιο του Αγίου Ελισσαίου, συνδεδεμένου με την παρουσία του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, εδώ ανάμεσα στα κτήρια ήταν το σπίτι του Νικολάου Πλανά, ενώ η οικία Δραγούμη είναι ένα από τα δεσπόζοντα κτήρια του συγκροτήματος. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη για την άριστη συνεργασία μας, καθώς και τη Διαχειριστική Αρχή και φυσικά τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για την σημαντική δουλειά που γίνεται στο συγκρότημα, προκειμένου, στα επόμενα δύο χρόνια, να αποδοθεί στους Αθηναίους, οι οποίοι το δικαιούνται, καθώς αποτελεί μέρος της ιστορίας τους. Είμαι βέβαιη ότι η λειτουργία του Μουσείου θα αποτελέσει ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός που θα ανανεώσει το ενδιαφέρον για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και ταυτόχρονα ένα σημαντικό αναπτυξιακό πόρο».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5