1821 Digital Gallery

Τρίκαλα: Σε μουσειακό πυρήνα μετατρέπεται το στρατόπεδο «Πούλιου»

Στιγμιότυπο από την υπογραφή της σύμβασης
Στιγμιότυπο από την υπογραφή της σύμβασης © ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR
«Ασφαλώς θέλουμε την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων»
  • A-
  • A+
0
Τρίκαλα: Υπεγράφη η σύμβαση για τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου «Πούλιου» σε μουσειακό πυρήνα. - Τι θα δημιουργηθεί στο χώρο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπέγραψε σύμβαση για τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου «Πούλιου» σε μουσειακό πυρήνα των Τρικάλων, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και τον δήμο Τρικκαίων.

Η τελετή υπογραφής της σύμβασης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τη συμμετοχή του προέδρου του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, Παναγιώτη Νταή, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

Παρέστησαν επίσης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Πούλιου», στο οποίο κατά το παρελθόν φιλοξενούνταν το Στρατηγείο Α΄ Σώματος Στρατού και η Ταξιαρχία Υποστηρίξεως, θα δημιουργηθούν:

Σχετικα
Καιρός: Έπεσαν τα πρώτα χιόνια σε Καρδίτσα και Τρίκαλα (video)
Καιρός: Έπεσαν τα πρώτα χιόνια σε Καρδίτσα και Τρίκαλα (video)

1.Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων (υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)

2.Διαδραστικό Μουσείο Τεχνολογίας (δήμος Τρικκαίων)

3.Ενοποίηση - αξιοποίηση με Λόφο Προφήτη Ηλία (δήμος Τρικκαίων)

Σχετικα
Υπόθεση ασέλγειας-Τρίκαλα: Άρση περιοριστικών ζητά ο αστυνομικός
Υπόθεση ασέλγειας-Τρίκαλα: Άρση περιοριστικών ζητά ο αστυνομικός

4. Νηπιαγωγείο

Σύμφωνα με τη σύμβαση, το υπουργείο Πολιτισμού και ο δήμος Τρικκαίων εκμισθώνουν 14.816.39 τ.μ. από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως εξής:

1. Μίσθωση έκτασης περίπου 4,74 στρ., με τριώροφο κτίριο εμβαδού 1.000 τ.μ., για τη δημιουργία του Διαχρονικού Μουσείου Τρικάλων με μέριμνα και δαπάνες του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

2. Μίσθωση έκτασης περίπου 10,01 στρ., με τρία λιθόκτιστα κτίρια συνολικού εμβαδού 447 τ.μ., για τη δημιουργία του διαδραστικού μουσείου τεχνολογίας και την αξιοποίηση του λόφου του Προφήτη Ηλία με μέριμνα και δαπάνες του δήμου Τρικκαίων.

3. Η διάρκεια της μισθώσεως θα διαρκέσει 25 έτη με δυνατότητα ανανέωσης και ο δήμος Τρικκαίων θα καταβάλλει μίσθιο 2.800 ευρώ μηνιαίως, ενώ 3.500 ευρώ μηνιαίως το υπουργείο Πολιτισμού.

«Δώστε το καλό παράδειγμα για το πώς τέτοιες κινήσεις μπορούν να φέρουν απτά αποτελέσματα και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου. «Έχετε μία ευθύνη παράλληλα, αλλά είμαι βέβαιος ότι ξέρετε και έχετε απόλυτη επίγνωση πώς να τη φέρετε εις πέρας. Γι' αυτό και είμαστε όλοι θετικοί στο εγχείρημα. Εύχομαι καλή αξιοποίηση, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο, αυτό είναι το στοίχημα και αυτό είναι και το παράδειγμα που μπορείτε να θέσετε. Ξέρω ότι μπορείτε. Εκεί βασιζόμαστε. Η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων γνωμοδότησε θετικά υπέρ αυτού του εγχειρήματος» συμπλήρωσε ο Ν.Παναγιωτόπουλος.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι το θέμα συζητήθηκε στο αρμόδιο όργανο, «προσήλθε και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας κι έγινε ουσιαστική συζήτηση». «Βάλαμε», είπε, «όλα τα ζητήματα επί τάπητος και κρίναμε ότι πρέπει να εμπιστευθούμε τον δήμο Τρικκαίων, προκειμένου να προχωρήσει το έργο. Γι' αυτό έκανα λόγο για ευθύνη, αλλά και για ευχάριστη θέση, την οποία περιμένουμε να εκμεταλλευτείτε, σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα. Προχωράμε, γιατί έχετε δώσει πολλά θετικά δείγματα στον Δήμο σας και αυτό ασφαλώς συνεκτιμήθηκε. Όποτε ζητείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση παραχώρηση στρατοπέδων, ζητούμε να είναι δομημένη και συγκροτημένη η πρόταση, προκειμένου να προχωρήσουμε».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «ασφαλώς θέλουμε την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, επ' ωφελεία και των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά θα πρέπει να δούμε και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν έχει τη συγκρότηση να είναι προετοιμασμένη με προτάσεις».

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι «από το 2013 ξεκίνησε η πρόταση του υπουργείου Πολιτισμού προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για την παραχώρηση καταρχήν ενός μέρους του στρατοπέδου, για να φιλοξενήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Τρικάλων».

«Το κινήσαμε μέχρι το τέλος του 2014, μετά ξεχάστηκε. Επανήλθαμε το 2019, χάρη και στον υπουργό, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον υφυπουργό, τον κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, αλλά και όλη την ιεραρχία» προσέθεσε.

«Σήμερα», επισήμανε η υπουργός, «είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να παραχωρείται ένα μέρος του στρατοπέδου στον δήμο Τρικκαίων για να στεγάσει τα δικά του μουσεία, στο υπουργείο Πολιτισμού, διά του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, με παρόντα τον πρόεδρό του, τον Παναγιώτη Νταή, ο οποίος τυπικά είναι ο αντισυμβαλλόμενος. Έτσι, στα Τρίκαλα, που είναι μία πόλη που έχει προχωρήσει πάρα πολύ, σε πάρα πολλά επίπεδα στον τομέα του Πολιτισμού και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, έρχεται να προστεθεί και ένας πυρήνας μουσειακός. Τα μουσεία του δήμου και το Αρχαιολογικό Μουσείο».

«Είναι», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «μία σημαντική στιγμή γι' όλους, γιατί τα Τρίκαλα σ' αυτό το σημείο ίσως υστερούσαν σε σχέση με άλλες πόλεις. Ερχόμαστε λοιπόν να αποκαταστήσουμε μία "αδικία" και να προικοδοτήσουμε την πόλη με τη συνέργεια όλων, με πολύ σημαντικές πολιτιστικές υποδομές. Σήμερα τελειώνει μία γραφειοκρατική διαδικασία και αρχίζει δουλειά και για τον δήμο και για το υπουργείο Πολιτισμού. Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων έχει πλέον την ευθύνη να προχωρήσει στην κατάρτιση του καταλόγου των μελετών».

Εξήγησε ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού «θα αναλάβουν τη διαδικασία των μελετών, ώστε το συντομότερο δυνατόν, το κτίριο να αποκατασταθεί και να γίνει η έκθεση που θα φιλοξενήσει τους θησαυρούς της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων».

«Πρόκειται», συμπλήρωσε, «για μία περίπτωση αξιοποίησης υπάρχοντος κτηριακού αποθέματος. Είναι πολύ σημαντικό το να αξιοποιούμε και να διασώζουμε κτίρια, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα κατέρρεαν. Δεν πάμε σε καινούργια δόμηση, αντίθετα, στη λογική της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών, προστατεύουμε το κτηριακό απόθεμα, το οποίο είναι συνδεδεμένο με συγκεκριμένη δραστηριότητα και ιστορία, την οποία συμπεριλαμβάνουμε μέσα στο εκθεσιακό πρόγραμμα».

«Ένα μέρος του θα αφορά το στρατόπεδο, τους ανθρώπους που ήταν εκεί και τι σήμαινε το στρατόπεδο αυτό για την κοινωνία και για την περιοχή των Τρικάλων. Επομένως, έχουμε δύο οφέλη. Τη δημιουργία των τριών μουσείων και την προστασία αυτού του κτηριακού αποθέματος με την προστασία της ιστορίας και της μνήμης» κατέληξε η Λίνα Μενδώνη.

Ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε ότι «η χαρά της τοπικής κοινωνίας είναι πολύ μεγάλη για κάτι που όντως ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια και αν δεν υπήρχε η δική σας πολιτική βούληση, δεν θα τελείωνε. Θα πήγαινε στις επόμενες κυβερνήσεις, στον επόμενο δήμαρχο».

«Θέλω να υπογραμμίσω», είπε, «δύο σημαντικά στοιχεία: πρώτον, ότι θα προβάλουμε την ιστορία μας, γιατί λαός, ο οποίος δεν τιμά την ιστορία του δεν έχει μέλλον, και δεύτερον, να δείξουμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε».

«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο στρατός, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο δήμος, όλοι μαζί σε μία συνεργασία που κλείσαμε το καλοκαίρι σχεδόν αστραπιαία. Αποτελεί παράδειγμα και για άλλες συνεργασίες, έτσι ώστε να αναδείξουμε το κτηριακό και ιστορικό απόθεμά μας» ανέφερε ο δήμαρχος Τρικκαίων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5