Visual Browsing

Abyss & Art_ βουτιά στο ασυνείδητο

Abyss & Art_ βουτιά στο ασυνείδητο
Ένας μυστηριακός χώρος-τόπος σας περιμένει στην αρχόντισσα των Κυκλάδων, τη Σύρο
  • A-
  • A+
0
Στη Σύρο ένας μυστηριακός τόπος σας περιμένει να λύσετε ένα... αίνιγμα και να ρίξετε μια άλλη ματιά στον εαυτό σας.

Και τι θα πρέπει να θέλουμε, αν όχι το αίνιγμα; Είστε έτοιμοι να εγκαταλείψετε τα παπούτσια σας [βασική προϋπόθεση] και να εισέλθετε στον χώρο;

Ασκηθείτε στην εσωτερική μουσική σιωπή, εισέλθετε στον χώρο με έναν διαφορετικό τρόπο, ναι, ο χώρος δεν είναι ένα ακόμη κατάστημα, δεν είναι μια gallery για παιχνίδια προβολής εικαστικού κύρους και σχέσεων, δεν είναι ένα art and craft-sοuvenir, δεν είναι ένα εμπορικό της θερινής περιόδου όπως έχουμε μάθει να βρίσκουμε στα νησιά μας. Ο χώρος-τόπος σας καλεί να ρίξετε το βλέμμα στο ασυνείδητο, όσο θελήσετε, δίχως προγραμματισμό, ακόμη και φευγαλέα αυτό το ένα Βλέμμα στο διαφορετικό θα προσδώσει το έναυσμα για μια άλλη ματιά του εαυτού.

Ναι, θα αφήσετε τα παπούτσια σας έξω, συμβολικά ό,τι περιττό και βαρύ, θα ορίσετε μια διακοπή από τις διαδρομές των πρέπει, της συνήθειας, της ρουτίνας και κατόπιν μπορείτε να περιπλανηθείτε. Αφεθείτε αρχικά στην περιέργειά σας και όσο θα αφήνεστε σε αυτή θα ανακαλύψετε ότι κάτι συμβαίνει. Αφήστε ό,τι υπάρχει γύρω και μέσα να σας επιλέξει… να σας επιλέξει. Ό,τι μας αρέσει, ό,τι μας συγκινεί, ό,τι θελήσουμε να γίνει δικό μας αλλά και ό,τι μας απωθεί ή και μας αποστρέφει το βλέμμα, μας έχει επιλέξει και εκείνο για αυτή την ανάγνωση και έχει να μας πει πολλά… Ακούστε το.

Σχετικα
Takis: Έκθεση στο νέο microsite του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Takis: Έκθεση στο νέο microsite του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Στον χώρο-τόπο της Abyss & Art τα έργα [ακόμη και τα αντικείμενα χρήσης κ,λ.π.] που υπάρχουν συνοδεύονται από την περιγραφή των υλικών τους, τον συμβολισμό και την τελετουργία της κατασκευής τους. Η συμβολικότητα των έργων συναντά τη μοναδικότητα του επισκέπτη. Τα αντικείμενα εξοπλισμού του χώρου, πολλά από την Αφρική, την Ινδία, την Αμερική κ.λ.π., εξιστορούν το ταξίδι τους στους χρόνους. Το κάθε έργο επίσης που θα βρείτε στον χώρο [πίνακας, κόσμημα, γλυπτό και άλλα] φέρει υπογραφή, χρονολογία κατασκευής και συνοδεύεται με δική του θήκη φύλαξης. Αν σας επέλεξε, μπορεί να γίνει δικό σας ή απλά με την περιγραφή του να σας πει το «Γιατί και το Πώς».

Από τις επιλεγμένες σειρές έργων μπορείτε να εμπνευστείτε και να θελήσετε να αποκτήσετε το δικό σας, το προσωπικό σας έργο. Πώς; Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πείτε δυο τρεις λέξεις για εσάς, ό,τι θεωρείτε ότι περιγράφει την προσωπικότητά σας, και σε διάστημα 7 ημερών ακριβώς - με εικαστική βελονιά-βελονιά, ένα προσευχητάρι-  θα έχει δημιουργηθεί το νέο έργο που θα αποτυπώνει με ζωντάνια τη μοναδικότητά σας.

Σχετικα
Σύρος: Γάιδαροι έκαναν βόλτες στην Ερμούπολη (video)
Σύρος: Γάιδαροι έκαναν βόλτες στην Ερμούπολη (video)

Μπορεί και να σας επιλέξει ένα βιβλίο, ναι ένα βιβλίο - στον χώρο θα βρείτε γύρω στα 150 βιβλία ποίησης, θεάτρου, φιλοσοφίας, ψυχολογίας και τέχνης σε Ελληνικά, Γερμανικά, Ιταλικά και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να καθίσετε αναπαυτικά στην πολυθρόνα, στον καναπέ ή και να απλωθείτε στο χαλί και να ξεκινήσετε τον εσωτερικό σας διάλογο. Άλλωστε ακόμη και το πού θα καθίσετε θα σηματοδοτήσει το δικό σας εσωτερικό σπίτι. Φτιάξτε τον εσπρέσο σας και αφεθείτε, και μια Λάμπα Θυέλλης θα συνοδέψει τον εσωτερικό διάλογο των καπνιστών στον εξωτερικό χώρο του εργαστηρίου. Αφεθείτε και μπορεί τελικά να σας επιλέξει και η ίδια η δημιουργία… τις ώρες που το εργαστήρι είναι ανοιχτό μπορείτε να δείτε μια εικαστική πράξη να λαμβάνει χώρα ή να ασκήσετε εσείς μια εικαστική πράξη. Υπάρχουν υλικά και θέσεις διαμορφωμένες που μπορείτε να παράξετε το δικό σας εικαστικό έργο.

Το εργαστήρι Abyss & Art είναι δημιούργημα της φιλοσοφικής θεώρησης περί της μοναδικότητας του Ανθρώπου ως Ύπαρξη. Η κρίση του covid 19 που μας έφερε αντιμέτωπους με το υπαρξιακό μας αδιέξοδο και την αναζήτηση της νοηματοδότησης της ζωής μας, έκανε εφικτό να συνειδητοποιήσουμε ότι χάσαμε μέσα στο ρυθμό της απίστευτης κατανάλωσης τη μοναδικότητά μας. Ας θυμηθούμε ότι μπορούμε να γίνουμε πρωτομάστορες, αν προσπαθήσουμε να αφήσουμε τον μαζικό δήθεν πολιτισμένο καταναλωτισμό, τη μαζική κατανάλωση του ίδιου. Ίδια αντικείμενα κοσμούν σώματα και οίκους, τίποτα στις ημέρες μας δεν καθρεφτίζει τη δική μας προσωπικότητα. Φοράμε και καταναλώνουμε προϊόντα-αγαθά μιας μαζικής παραγωγής ενισχύοντας έναν θορυβώδη ναρκισσισμό που δεν είναι ούτε και αυτός δικός μας…

Πρέπει να αναφέρουμε ότι στον χώρο δεν θα βρείτε μάσκες, σε κανένα σχέδιο, σχήμα, μοδάτα υφάσματα, καλλιτεχνήματα και μη. Αν η μάσκα φορεθεί μαζικά, θα γίνει ένα ακόμη αξεσουάρ μόδας. Το εργαστήρι δεν παράγει μάσκες, δεν γίνεται να έχουμε επιθυμία να ζήσουμε σ’ έναν κόσμο όπου τριγυρνάς με κρυμμένο πρόσωπο. Όσο και αν ο καταναλωτισμός υπόσχεται μια αποδραματοποίηση της κατάστασης, αυτή δεν θα αλλάξει από μια χαριτωμένη μάσκα. Η χρήση της μάσκας αποκλειστικά πρέπει να είναι χειρουργική ή με κατάλληλες προδιαγραφές και τη φοράμε για λόγους προφύλαξης και ασφάλειας πάντα με σεβασμό προς τον εαυτό και τους  συνανθρώπους μας.

«Στις πολύβουες κοινωνίες λοιπόν ήρθε η ώρα που μπορούμε να φερθούμε σαν τις γάτες… αθόρυβα-εσωτερικά.

»Tων γατών να εγκαλείς τα ανυπάκουα βράδια, να αποζητάς τις ενσαρκώσεις της μέρας τους. Της ύπαρξής μας οι εγγραφές στη χαρά αγαπητικά ταξιδεύουν. Θωπευτικά, ακατάπαυστα και άνευ αρίθμησης η επιδραστική επικράτεια της τρυφερότητας… και πάλι και πάλι και ξανά και ήσυχα oι ημερήσιες ασκήσεις της ακοής μας στο περπάτημά τους, τόσο όσο. Από το πιο βαθύ σημείο της ψυχής, της καρδιάς μας, αραχνοΰφαντα τόσο όσο που γίνονται φλέβες του ουρανού, χρωματιστές…» μας αναφέρει η εικαστικός και δημιουργός του εργαστηρίου Έλενα Τονικίδη, που την περίοδο του lockdown ο γάτος της αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία αυτού του τόπου-χώρου.

Στα πλαίσια του project Abyss & Art, πέραν των εικαστικών έργων, κοσμημάτων, αντικειμένων της δημιουργού και του χώρου, από Οκτώβριο έχουν προγραμματιστεί εργαστήρια, εικαστικές δράσεις επιλεγμένων καλλιτεχνών με στόχο αποκλειστικά την εμπλοκή της κοινότητας: Τέχνη ως Βίωμα για Όλους.

Abyss & Art
Έλενα Τονικίδη, visual artist–art therapist
Βοκοτοπούλου 10, Ερμούπολη, 84100 Σύρος
[email protected]elenatonikidi.com
Φωτογραφίες χώρου: Χάρις Καστρινού, artist-photographer

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5