1821 Digital Gallery

Μία μοναδική ηλεκτρονική βιβλιοθήκη διαλέξεων, δωρεάν, μπροστά μας

Μανόλης Κορρές
Το Blod.gr του Ιδρύματος Μποδοσάκη προσφέρει μία βιβλιοθήκη διαλέξεων με πλούσια θεματική
  • A-
  • A+
0
Το Blod.gr του Ιδρύματος Μποδοσάκη «μπαίνει» στο σπίτι: μια μοναδική ηλεκτρονική βιβλιοθήκη διαλέξεων με ελεύθερη πρόσβαση μας περιμένει.

Το «Μένουμε Σπίτι» έχει πυροδοτήσει μία ολόκληρη σειρά δωρεάν, online, εκδηλώσεων πολιτισμού και αυτό είναι παρηγορητικό μέσα στη δυσκολία των ημερών. Επίσης, μακροπρόθεσμα, εξοικειώνει πλέον πλήρως το ευρύ κοινό με τη χρήση της ψηφιακής ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης -και όλοι ελπίζουμε να συνεχιστεί και «μετά».

Στην υπερπροσφορά «δωρεάν πολιτισμού» βέβαια, δημιουργείται και η ανάγκη επιλογής.

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα νέα πρόταση έχει την ονομασία BLOD (Bodossaki Lectures on Demand) και έρχεται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Μία επίσκεψη στην ιστοσελίδα www.blod.gr μας ανοίγει έναν κόσμο στις τέχνες, τη φιλοσοφία, την ιστορία, τις νευροεπιστήμες, την αρχιτεκτονική και 32 ακόμα θεματικές. Το BLOD βιντεοσκοπεί και φιλοξενεί επιλεγμένες διαλέξεις από όλο το φάσμα της επιστημονικής και πνευματικής ζωής της Ελλάδας, και τις προσφέρει σε μια μοναδική ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με ελεύθερη πρόσβαση που εμπλουτίζεται συνεχώς με νέο περιεχόμενο.

Μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ 37 θεματικών κατηγοριών, 5.000 θεμάτων και σχεδόν 6.000 ομιλητών και να έχουμε έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουμε νέες ιδέες και να αποκτήσουμε γνώσεις από σημαντικούς ομιλητές. Παρακολουθούμε τα βίντεο των διαλέξεων μέσα από την οθόνη του υπολογιστή μας, από το tablet ή από το κινητό τηλέφωνο οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας βολεύει το καθημερινό μας πρόγραμμα και να νιώσουμε ότι ήμασταν παρόντες στην αντίστοιχη εκδήλωση.

Σχετικα
Elementary... Κάντε το μάθημα Ιστορίας όπως η Μαρία Ευθυμίου...
Elementary... Κάντε το μάθημα Ιστορίας όπως η Μαρία Ευθυμίου...

Ανάμεσα στους 6.000 ομιλητές του BLOD, συναντάμε και ακούμε σημαντικούς Έλληνες από το χώρο της επιστήμης, της τέχνης και των ιδεών, μεταξύ των οποίων και τον βραβευμένο καθηγητή του ΜΙΤ Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, τη διακεκριμένη καθηγήτρια Ιστορίας Μαρία Ευθυμίου, τον διεθνή βιολονίστα και μαέστρο Λεωνίδα Καβάκο, τον αρχιτέκτονα και ακαδημαϊκό Μανόλη Κορρέ, τον διάσημο αστροφυσικό Σταμάτη Κριμιζή, τον κορυφαίο θεωρητικό φυσικό Δημήτρη Νανόπουλο, καθώς και τις αγαπημένες Κική Δημουλά και Άλκη Ζέη που έφυγαν πρόσφατα.

Ακόμα στο BLOD μπορούμε να γνωρίσουμε μέσα από την εικόνα και το λόγο τους, μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες όπως είναι οι νομπελίστες James Cronin, David Gross και Orhan Pamuk , οι διάσημοι συγγραφείς Antonio Tabucchi, Pascal Bruckner, Paul Auster, Andrés Neuman και Victoria Hislop, οι φιλόσοφοι Étienne Balibar και Alain Badiou, ο σκηνοθέτης Peter Stein, η εικαστικός Marina Abramović, κ.ά.

Και μία απλή περιήγηση μπορεί να μας γεννήσει ιδέες και επιθυμία για νέα ενδιαφέροντα και να απολαύσουμε ποιοτικό χρόνο μέσα σε αυτόν το μοναδικό «κόμβο» πνευματικού διαλόγου, ανοιχτό σε κάθε χρήστη του διαδικτύου που επιθυμεί να διευρύνει τους γνωστικούς του ορίζοντες.

Ο ιστότοπος BLOD είναι ο μοναδικός στη χώρα μας – και ένας από τους λίγους διεθνώς – που προβάλλει αποκλειστικά διαλέξεις. Δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 με πρωτοβουλία και δαπάνες του Ιδρύματος Μποδοσάκη και εντάσσεται στο πλαίσιο του πρωταρχικού στόχου του Ιδρύματος για την προαγωγή της παιδείας στην Ελλάδα. Στα 9 χρόνια της παρουσίας του BLOD στο διαδίκτυο έχουν καταγραφεί χιλιάδες ώρες διαλέξεων, που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα είχαν διασωθεί. Πρόκειται για μια κοινωνική προσφορά χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα - όπως κάθε προσφορά του Ιδρύματος, η οποία αποσκοπεί στη διάδοση της γνώσης και του πνευματικού προβληματισμού στον τόπο μας, μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας.

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5