Εικαστικα

Καλλιτέχνης στην Ελλάδα: Μαμά, δεν την παλεύω!

Συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εικαστικών καλλιτεχνών στην Ελλάδα.

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
photo-1452802447250-470a88ac82bc.jpg

Το προφίλ των Ελλήνων εικαστικών βάσει της πρώτης ποσοτικής έρευνας με τίτλο «Συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εικαστικών καλλιτεχνών στην Ελλάδα».

Παρουσιάστηκε σε μια ειδική εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Θεσσαλονίκης, στο MOMus - Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα: μια έρευνα που για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά καταγράφει την πραγματική κοινωνική συνθήκη ως προς το τι σημαίνει να δηλώνεις καλλιτέχνης στην Ελλάδα, επαγγελματική ιδιότητα και ρίσκο υψηλού κινδύνου, όπως θα δείτε και όλοι που θα κατεβάσετε το PDF (θα το βρείτε στο τέλος του κειμένου). Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας εργασίας και τον βιοπορισμό, την ασφάλιση και την αγορά, τις σπουδές, το παρόν και το μέλλον, είναι συγκλονιστικά. Χαμηλά εισοδήματα, οικονομική στενότητα, υλικές στερήσεις, αντίξοες συνθήκες διαβίωσης, άχρηστοι τίτλοι σπουδών ακόμα και για αυτούς που φοίτησαν σε σχολές Καλών Τεχνών κύρους, μια κόλαση. Ακριβολογώ. Παρακολούθησα τα αποτελέσματα όπως ανακοινώθηκαν δημόσια από τους συντελεστές και σοκαρισμένος ρώτησα αν μπορούμε να τη δημοσιεύσουμε στην εφημερίδα. Η Χρύσα Ζαρκαλή, υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του MOMus, με καλωδίωσε με το λινκ - συνδέσου, κατέβασε, διάβασε.

Ας σε προϊδεάσω για το τι ακολουθεί. Και εσένα που σκέφτεσαι να πάρεις τον «δρόμο» ή για τους δικούς σου, που, όταν ακούνε τη λέξη καλλιτέχνης, δεν μπορούν να διακρίνουν αντιξοότητες ή στραπάτσα, εμμένοντας μόνο σε αντιλήψεις περί τέχνης και ρομαντισμού. Μόνο που τίποτα πια σ' αυτή τη χώρα δεν είναι ρομαντικό, πολύ περισσότερο για την τέχνη. Επικίνδυνο σπορ...

Πατήστε εδώ για το pdf.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ