Visual Browsing
Το «Ροκ Σταρ» του Στέφανου Τσιτσόπουλου γίνεται έκθεση στον Βύρωνα

Το «Ροκ Σταρ» του Στέφανου Τσιτσόπουλου γίνεται έκθεση στον Βύρωνα

Κeep On Rockin' In A Free (photo) World
Το μυθιστόρημα Ροκ Σταρ του Στέφανου Τσιτσόπουλου γίνεται η αφορμή για μια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο The BOOKxhibition στο Darkroom Creative Project.

Ένα Open Studio στον Βύρωνα αφιερωμένο στο μυθιστόρημα του Στέφανου Τσιτσόπουλου. Η ιδέα, το μήνυμα, το νόημα το σλόγκαν: Κeep On Rockin' In A Free (photo) World. Το διάβασες; Τέλεια, αλλά ήρθε η ώρα και να το δεις! Θα κρέμεται στους τοίχους, θα γκαζώνει στα ηχεία. Γιατί το «Ροκ Σταρ» είναι ένα βιβλίο που αυτό το Σαββατοκύριακο στον Βύρωνα θα το ακούσεις και θα το συζητήσεις, θα το αγγίξεις και θα το... διαδράσεις!

Το μυθιστόρημα του Στέφανου Τσιτσόπουλου παράγει μια εικαστική δράση-χάπενινγκ γεμάτη φωτογραφίες, μουσική και λέξεις, αντικείμενα, σημειώσεις από το μπακστέιτζ και όλα τα σχετικά με τις εποχές, τους τόπους και τους πρωταγωνιστές των σελίδων.

Keep On Rockin' In A Free (photo) World: ένα Open Studio που επιμελήθηκε η καθηγήτρια φωτογραφίας και ψυχή του Darkroom Creative Project Ηώ Πάσχου, μια ιδέα που της καρφώθηκε στο μυαλό όταν είδε τι αντίστοιχο συνέβη με το βιβλίο της Πάτι Σμιθ στο Παρίσι. Τα μεγάλα νεύματα-χειρονομίες συναντιούνται - δεν είναι κι αυτό ένα από τα συστατικά στοιχεία της ροκ μουσικής;

Σχετικα
Τρόποι να οργανώσουμε τη μέρα μας στο σπίτι από τον Γιώργο Γάλλο
Τρόποι να οργανώσουμε τη μέρα μας στο σπίτι από τον Γιώργο Γάλλο

Η Πάτι άλλωστε για όσους διάβασαν το βιβλίο, είναι κι αυτή μια από τις πολλές ροκενρόλ ηρωίδες του «Ροκ Σταρ», οπότε αυτή η BOOKxibition edition, που έστησε η κιουρέιτορ της έκθεσης στον κατανυκτικό χώρο Darkroom Creative Project, μοιάζει και σαν μια γέφυρα που ενώνει τόπους, χρόνους, ανθρώπους, τέχνες και αισθητικές. Και να πώς θα νιώσετε και θα επικοινωνήσετε σ' αυτή τη μεγάλη ροκενρόλ γιορτή-έκθεση που ανοίγει το Σάββατο στον Βύρωνα. Μια «μετάφραση» του «Ροκ Σταρ», μια αφορμή για να ανταμώσουν όλα τα ανήσυχα παιδιά της πόλης, μια διαφορετική «ανάγνωση»!

Περισσότερα από την ίδια την Ηώ Πάσχου που αναλύει και σημειολογεί περί της σημασίας και της ψυχής του σλόγκαν: Keep On Rockin' in a Free (photo) World! 

Σχετικα
Μένουμε σπίτι, ταξιδεύουμε με ένα βιβλίο
Μένουμε σπίτι, ταξιδεύουμε με ένα βιβλίο

Το βιβλίο «Ροκ Σταρ» είναι η μαγιά, η αφορμή και η αιτία αυτού του μοναδικού Open Studio - ΒΟΟΚxhibition που θα φιλοξενηθεί τον Φεβρουάριο: μια αφήγηση φόρος τιμής στο ροκ. Που θα εκτεθεί σαν πόλαροϊντ μνήμης, σνάπσοτς και αληθινά αντικείμενα-φετίχ και μεμοραμπίλια φτιαγμένα από όνειρα... Χόλντεν Κώλφηλντ! Και τισέρτς, σαρανταπεντάρια δίσκους, λονγκ πλέι βινύλια, κόλπα για να δραπετεύσεις από τη μιζέρια της αληθινής ζωής. Επιθυμία να γευτείς περιπέτειες και φιλιά στον μεγάλο κόσμο: Lust for Life, Ίγκι Ποπ για πάντα ή και πώς από το εφηβικό δωμάτιο του συγγραφέα εκεί στην Ξάνθη του 1978 φτάνουμε στον Βύρωνα του 2020 μέσω ήχων, εικόνων και αναμνήσεων.

Τα αγόρια και τα κορίτσια του «Ροκ Σταρ» αγαπάνε τα πέτσινα μπουφάν και τα μαύρα γυαλιά, μαζεύουν ευλαβικά και φυλάνε τα αποκόμματα από τα εισιτήρια των συναυλιών με τις μπάντες και τα βιβλία της ζωής τους, προσπαθούν να κατακτήσουν τα πιο τρελά τους «θέλω» αρνούμενα να συνθηκολογήσουν με την ενηλικίωση: αυτό θα δείτε. Μια ροκενρόλ έκθεση ή και πώς να μείνεις δεκατεσσάρων χρονών για πάντα, ακόμα κι αν τα ινδάλματά σου γερνάνε πιο γρήγορα κι από τη μαμά σου, τον μπαμπά σου αλλά κι εσένα! Η Ντέμπορα Χάρι με τους Blondie, ο Νιλ Γιανγκ και ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ο συγγραφέας του «Φύλακα στη Σίκαλη» Τζέι Ντι Σάλιντζερ και η ηθοποιός Γουινόνα Ράιντερ, οι αληθινοί σταρ, μπερδεύονται με το Φοιβαγιάκι, τον γυαλάκια απουσιολόγο, τον Κομαντάντε Φ, τον Κόκκινο Μάικ.

Στο μυθιστόρημα «Ροκ Σταρ» και στο BOOKxhibition - an Open Studio, οι πόλεις, οι δίσκοι, οι ταινίες και τα βιβλία φτιάχνουν μια ιστορία - έκθεση που γαζώνει σαν κιθάρα, σαν το πληκτρολόγιο του συγγραφέα να μην το βαρούσαν δάχτυλα αλλά οι μπαγκέτες μιας ντραμς, σαν το Darkroom Creative Project να συνορεύει με το κλαμπ CBGBs στη Νέα Υόρκη ή το «Ρόδον» της οδού Μάρνης. 

Αυτό είναι το «κάδρο»: οι λέξεις και οι σελίδες του βιβλίου να μεταμορφωθούν στα καρέ μιας πόλαροϊντ, τα ενσταντανέ- στόριμπορντ μιας ταινίας δρόμου. Αυτά θα δείτε και θα ακούσετε για όλο το διάστημα που ο χώρος του Darkroom Creative Project θα μεταμορφωθεί σε Open Studio - BOOKxhibition: κάτι ανάμεσα σε τζουκμπόξ και ροκ γκαλερί, ο «Σκοτεινός Θάλαμος» θα εκτυπώσει και θα εκθέσει-αποτυπώσει τα 26 κεφάλαια του βιβλίου σε μια έκθεση 100% ροκενρόλ, με καλεσμένους και ανοιχτές συναντήσεις-συζητήσεις 100% ροκενρόλ, επίσης. Τεκμήρια αδιαμφισβήτητα, ιστορίες αγίων και... αγρίων! 

Εγκαίνια: Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020 – 18.30µµ. «Ροκ Σταρ», παρουσίαση βιβλίου

Οι συγγραφείς Στέφανος Τσιτσόπουλος και Γιάννης Πάσχος συζητούν για το µυθιστόρηµα Ροκ Σταρ, τη λογοτεχνία, τον έρωτα, τους ανθρώπους, τις λέξεις, τις ιστορίες, τα ταξίδια και τις µουσικές. Μια διαφορετική παρουσίαση ενός διαφορετικού µυθιστορήµατος µε πυξίδα και οδηγό το ροκενρόλ, τις εµβληµατικές φωτογραφίες των δίσκων και των συναυλιών, των ταινιών και των ηρώων του! Ένα µυθιστόρηµα µε εικόνες που οδηγεί τους αναγνώστες να ξεκλειδώσουν τον µύθο του Αµερικανού συγγραφέα Τζέι Ντι Σάλιντζερ και του Φύλακα στη Σίκαλη, από τη Νέα Υόρκη του 1951 και τη Θράκη του 1978, ως τη Θεσσαλονίκη του 1999 και την Αθήνα του 2020. Δεν µπορούµε να αποκαλύψουµε περισσότερα, αλλά κρατείστε το αυτό: το βραδυ αυτό θα το θυµόσαστε για πάντα! Αυτό είναι το «κάδρο» του Keep on Rocking in a free photo world: Οι λέξεις και οι σελίδες του βιβλίου να µεταµορφωθούν στα καρέ µιας πόλαροϊντ, τα ενσταντανέστόριµπορντ µιας ταινίας δρόµου. Αυτά θα δείτε και θα ακούσετε για τον ένα µήνα που ο χώρος του Darkroom Creative Project θα µεταµορφωθεί σε Open Studio - BOOKxhibition: ο χώρος θα µεταλλαχθεί σε κάτι ανάµεσα σε τζουκµπόξ αλλά και ροκ γκαλερί, ο «Σκοτεινός Θάλαµος» θα εκτυπώσει αλλά και θα εκθέσει-αποτυπώσει τα 26 κεφάλαια του βιβλίου σε µια έκθεση 100% ροκενρόλ, µε καλεσµένους και ανοιχτές συναντήσεις-συζητήσεις 100% ροκενρόλ, επίσης.

© Γιάννης Βελισσαρίδης

Με αφορµή την έκθεση: Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, 18.30 - 20.30
Ήµουν κι εγώ εκεί: backstage rock stories!

Οι δύο µπαρουτοκαπνισµένοι ροκενρόλ φωτογράφοι Χρήστος Κισατζεκιάν και Τηλέµαχος Κουκλάκης παρουσιάζουν επιλεγµένες εικόνες από το έργο τους. Που δεν ήταν και δεν είναι άλλο από τη µάχιµη αποτύπωση των συναυλιών και την καταγραφή µε εικόνες πρώτης γραµµής, της συναυλιακής ροκενρόλ Αθήνας. Τι πάει να πει ροκενρόλ φωτογραφία; Ασπρόµαυρη ή έγχρωµη; Τι θυµούνται από τις άγριες ροκ νύχτες της Αθήνας όπως τις αποτύπωσαν για εφηµερίδες, περιοδικά αλλά και για προσωπική απόλαυση; Μυστικά της τέχνης τους, ιστορίες τεχνικής και αισθητικής όταν το λάιβ τελειώνει, τα φώτα ανάβουν, µπάντα και κοινό αποχωρούν, αλλά αυτό που µένει είναι πάντα η αίσθηση της σκηνής και... της στιγµής! Εικόνες και αναµνήσεις από το ροκενρόλ ηµερολόγιο των δυο εµβληµατικών φωτογράφων που θα µοιράσουν στιγµές, ήχους, µυστικά και αναµνήσεις! Συντονίζει και... τονίζει, η Ηώ Πάσχου.


Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, 18.30 – 20.30
Black Celebration!

Ή και γιατί στο ροκενρόλ το µόνο που µετράει είναι το ασπρόµαυρο πλάνο και τα µυαλά στα µπλε σκοτάδια! Μια φωτογραφική παρούσιαση και οµιλία από την φωτογράφο και διδάσκουσα ΠΑΔΑ, Ηώ Πάσχου για την ασπρόµαυρη εκδοχή της ροκ σκηνής και τους µύθους για την απεικόνιση µε πολλά χρώµατα! Δήθεν!!! Γιατί στο βάθος, όταν µιλάµε για ροκενρόλ, τα χρώµατα είναι τρία και βασικά: το άσπρο, το µαύρο και το ασπρόµαυρο!Ροκ Σταρ, The BOOKxhibition @ Darkroom Creative Project (Λυδίας 28, Βύρωνας)! 
Ελεύθερη είσοδος
Ώρες λειτουργίας: Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 18:30 - 22:00, Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 18.00 - 21.00, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 18.30 – 22.00 


Σχετικά µε το Darkroom Creative Project: Είναι ένας χώρος πολιτιστικών συναντήσεων και φωτογραφικών δράσεων. Το τελευταίο ατελιέ του φωτογράφου Στέφανου Πάσχου (1948 - 2017), το οποίο µε αφετηρία το έργο του αλλά και τις ειδικές τεχνικές σκοτεινού θαλάµου και φωτογραφικού πειραµατισµού, ανοίγει σιγά-σιγά στο ευρύ κοινό. Κάθε αντικείµενο, κάθε θραύσµα µνήµης µέσα στη Λυδίας 28, αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο κόσµο που είχε φτιάξει ο ίδιος, συνεχίζει να µας εµπνέει και να µας παρακινεί. 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5