Εικαστικα

Η google τιμά με doodle την Γαλλίδα γλύπτρια Καμίλ Κλοντέλ

Η ταραγμένη ζωή της καλλιτέχνιδας που ερωτεύτηκε ο Ροντέν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
camille.jpg

Το σημερινό Doodle της Google, το οποίο εικονογραφήθηκε από τον καλλιτέχνη Ichinori, αφιερώνεται στη Γαλλίδα γλύπτρια Camille Claudel που γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1864.

Αντιμετωπίζοντας πολλές προκλήσεις ως γυναίκα στο χώρο της τέχνης, η αποφασιστικότητα της Camille Claudel την ώθησε να σπάει συνεχώς τα καλούπια των φύλων και να δημιουργεί ακόμα και στο πρόσωπο της αντιξοότητας.

Γεννημένη στο Φερ-αν-Ταρντενουά (Fère-en-Tardenois) μια ημέρα σαν σήμερα, πριν από 155 χρόνια, η Camille Claudel άρχισε να πειραματίζεται με πηλό από τα παιδικά της χρόνια. Σε ηλικία 12 ετών, ο πατέρας της κανόνισε μια επίσκεψη στον καθιερωμένο γλύπτη Alfred Boucher, ο οποίος αντιλήφθηκε τις δεξιότητες και το ταλέντο της Κλοντέλ και την συμβούλεψε να μετακομίσει στο Παρίσι για να σπουδάσει τέχνη.

Γράφτηκε λοιπόν στο Académie Colarossi, όπου η Camille Claudel ξεκίνησε τις σπουδές της στο σχέδιο με δάσκαλο τον Boucher.

Το 1882 είχε μια μοιραία συνάντηση με τον φίλο του Boucher, τον διάσημο γλύπτη Auguste Rodin. Η Claudel ξεκίνησε μαθήματα υπό τον Rodin το 1884, μαθαίνοντας για τη μέθοδο παρατήρησης των προφίλ και τη σημασία της σύλληψης εκφράσεων. Τα γλυπτά της, ωστόσο, είχαν επιρροές και στον Rodin.

 Για παράδειγμα, το 1886, το κομμάτι της «Jeune fille à la gerbe» θεωρείται ευρέως ότι ενέπνευσε τη «Γαλάτεια» του Ροντέν, η οποία ολοκληρώθηκε μερικά χρόνια αργότερα. Η Κλοντέλ και ο Ροντέν ανέπτυξαν ερωτική σχέση, που απέφερε και δύο προσωπικά αποκαλυπτικά γλυπτά, το Persée et la Gorgone και το L'Âge mûr. 

Η σχέση τους διακόπτεται μετά από δική της πρωτοβουλία το 1893 αν και οριστικά τερματίζεται το 1898. Παράλληλα, η Claudel επιχειρεί να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη καλλιτεχνική πορεία με μια σειρά από σημαντικά έργα και διακρίσεις. Μεγάλο μέρος του έργου της φιλοξενείται στο Μουσείο Camille Claudel στο Νοζάν-συρ-Σεν (Nogent-sur-Seine), το οποίο άνοιξε το 2017. Σε αυτό το μέρος, οι λάτρεις της τέχνης από όλο τον κόσμο συνεχίζουν να εκτιμούν το έργο της Κλοντέλ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ