Visual Browsing
Ο χώρος τέχνης Ultra Plain εγκαινίασε τις δράσεις του

Ο χώρος τέχνης Ultra Plain εγκαινίασε τις δράσεις του

Οι εικαστικοί Poka-Yio και Εύη Ρουμάνη μιλάνε για τη μεταμόρφωση του πρώην κτιρίου του ΤΣΜΕΔΕ στο Σύνταγμα σε χώρο τέχνης και νέων προγραμμάτων.
O χώρος τέχνης Ultra Plain εγκαινιάστηκε στο Σύνταγμα, στο πρώην κτίριο του ΤΣΕΜΔΕ, παρουσιάζει μία σειρά από δράσεις, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, ο νέος χώρος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην οδό Κολοκοτρώνη 4, Ultra Plain, εγκαινίασε τις δράσεις του, με την έκθεση της Εύης Ρουμάνη. H ίδια είναι και η επιμελήτρια του χώρου, ένα project του LAB12, του 12ου εργαστηρίου Διευρυμένων Μέσων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, που διευθύνει ο εικαστικός, επιμελητής τέχνης και καθηγητής, Poka-Yio.

Η έκθεση διαρκεί μέχρι και τις 16 Νοεμβρίου (Κολοκοτρώνη 4, ώρες 18:00-20:00, είσoδος ελεύθερη), προλαβαίνετε να την επισκεφτείτε. Ίσως κάποιοι από εσάς να έχετε ξαναβρεθεί στο πρόσφατο παρελθόν στο χώρο,  χρησιμοποιήθηκε και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Μπιενάλε της Αθήνας για πλήθος δράσεων.

Σχετικα
Ultra Plain, ο νέος χώρος εκθέσεων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
Ultra Plain, ο νέος χώρος εκθέσεων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Η έκθεση «Oddly Satisfying Disasters» της Εύης Ρουμάνη περιστρέφεται γύρω από εικόνες απτικής απόλαυσης και συμμετρίας όπου η ηδονή του βιώματος δεν ολοκληρώνεται αλλά μετατίθεται στην αναπαράστασή της. Οι εικόνες παρουσιάζουν μια διπλή οπτική πάνω σε μικρές, καθημερινές, ψυχαναγκαστικές απολαύσεις.

Η δουλειά της εστιάζει στην εικόνα και πώς αυτή μεταπλάθεται μέσω της καλλιτεχνικής πρακτικής. Με βασικά της μέσα το σχέδιο και το βίντεο, στόχος της είναι να τοποθετηθεί η εικόνα έξω από το αρχικό της πλαίσιο έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μεταφορικό πλαίσιο αντίληψης.

Σχετικα
Abyss & Art_ βουτιά στο ασυνείδητο
Abyss & Art_ βουτιά στο ασυνείδητο

Στα έργα της συναντάμε αναπαραστάσεις εικόνων που προέρχονται από ένα ευρέως φάσματος αρχείο. Τα αρχικά ντοκουμέντα που χρησιμοποιούνται για τα σχέδια προέρχονται από καρέ «Oddly Satisfying» βίντεο που συναντάμε στο διαδίκτυο. Η αρχική εικόνα που απεικονίζει το ακριβές σημείο της κορύφωσης μιας «απολαυστικής» πράξης ακριβώς πριν ολοκληρωθεί, αλλάζει και αναδημιουργείται μέσα από τη διαδικασία του σχεδίου. Στα βίντεο, χρησιμοποιώντας υλικό από το διαδίκτυο μαζί με προσωπικές λήψεις, το μοντάζ λειτουργεί ως κριτικό εργαλείο για την παραγωγή μιας νέας αφήγησης.

Οι θεατές προσκαλούνται να δημιουργήσουν τις προσωπικές τους αφηγήσεις  μέσα από την συνάντησή τους με τις εικόνες, όπου η απόλαυση και η καταστροφή εναλλάσσονται ως οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η αναπαράσταση του πραγματικού κόσμου γεμάτη απαστράπτουσες τελειότητες και προσωπικές στιγμές που λούζονται σε ένα εκτυφλωτικό φως μετατρέπεται σε ένα ελλειπτικό σύμπαν.

Ο Poka-Yio και η Εύη Ρουμάνη μιλάνε στην ATHENS VOICE για το project ULTRA PLAIN και τις μελλοντικές δράσεις τους, ξεκινώντας με τον εικαστικό, επιμελητή τέχνης και καθηγητή, Poka-Yio.

Πείτε μας μερικά λόγια για το χώρο Ultra Plain και τι θα δούμε εκεί το ερχόμενο διάστημα
Ο χώρος-project space Ultra Plain του LAB12 του 12ου εργαστηρίου Διευρυμένων Μέσων που διευθύνω στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ξεκίνησε σαν ιδέα πέρσι μετά από την έκθεση «Weasel Dance» που διοργάνωσε η εικαστική ομάδα All Mechanics Are Crooks και στην οποία συμμετείχε το εργαστήριό μας. Έχει σαν σκοπό να φέρει πιο κοντά το κοινό με τη σύγχρονη εικαστική σκηνή της Αθήνας. Παράλληλα, στοχεύει στο να δώσει την ευκαιρία στους φοιτητές από τα πρώτα κιόλας βήματα της σταδιοδρομίας τους να εκθέσουν τα έργα τους και ταυτόχρονα να εξοικειωθούν με δράσεις που απαιτούν αυτοοργάνωση. Αυτό είναι ίσως το καλύτερο πρακτικό εφόδιο που μπορεί να τους προσφέρει ένα εργαστήριο, δηλαδή τη δικτύωση, τη συνεργατικότητα, τη δημιουργία κοινότητας.

Τον χώρο ανέλαβε να διευθύνει η Εύη Ρουμάνη που είναι πρόσφατη απόφοιτος της Σχολής και έχει μια σχεδόν επώδυνα κοφτερή ματιά και γραφή που παρουσιάζει τους εμμονικούς οπτικούς ψυχαναγκασμούς και την οποία θα δούμε στην πρώτη έκθεση του χώρου. Στη συνέχεια θα δούμε την ατομική έκθεση του Χάρη Βλάχου, ενός νεότατου καλλιτέχνη, φοιτητή της ΑΣΚΤ, που με ένα επικών διαστάσεων ζωγραφικό έργο προσπαθεί να λύσει τις ζωγραφικές αγωνίες του μονομιάς και κατόπιν την έκθεση της Xenias Vitos, μιας καλλιτέχνιδος που κάνει μια αρκετά σιωπηλή πορεία χρόνων και το ευρύτερο κοινό θα έχει την ευκαιρία να ζήσει για πρώτη φορά με την ακραία αυτοβιογραφική εγκατάσταση-εμπειρία που ετοιμάζει.

Θα μπορούσε ο χώρος Ultra Plain να βρίσκεται κάπου αλλού, εκτός του κέντρου της Αθήνας;
Ο χώρος, που όπως θυμάστε είχε στεγάσει δράσεις της 6ης Μπιενάλε της Αθήνας, έχει παραχωρηθεί στην ΑΣΚΤ και το LAB12 από τον ΕΦΚΑ, με το καινοτόμο πρόγραμμα του ανοίγματος στο κοινό χώρων που βρίσκονται επί χρόνια κλειστοί, μια παραχώρηση μέχρι το τέλος του χρόνου. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον χώρο ή ανάλογα να τον μεταφέρουμε συνεχίζοντας το πρόγραμμά του. Νομίζω πως ένας τέτοιος χώρος δεν θα μπορούσε να βρίσκεται αλλού εκτός του απόλυτου κέντρου της πόλης. Η σύγχρονη τέχνη είναι άλλωστε η αιχμή του οπτικού πολιτισμού στον οποίο ζούμε.

Στη συνέχεια μιλάμε με την Εύη Ρουμάνη.

Πες μας μερικά πράγματα για την έκθεση «Oddly Satisfying Disasters»;
Στην έκθεση «Oddly satisfying disasters» παρουσιάζεται ένα σύνολο εικόνων τις οποίες συναντάμε με τη μορφή σχεδίων και βίντεο. Χρησιμοποιώ κυρίως found υλικό το οποίο με ενδιαφέρει να μετατρέψω με τέτοιο τρόπο ώστε μια γνωστή εικόνα να υποδείξει από μόνη της μια άλλη υπόσταση. Στα έργα παρουσιάζονται κάποιες καταστάσεις, τις οποίες συναντάμε στο διαδίκτυο, μικρών καθημερινών, χαλαρωτικών ψυχαναγκασμών και συμμετρίας. Πρόκειται για εικόνες και αποσπάσματα βίντεο που προσφέρονται για τη χαλάρωση του θεατή. Χτίζεται έτσι ένας ολόκληρος κόσμος χαλάρωσης, απόλαυσης και ηρεμίας που απευθύνεται σε πολύ προσωπικές και ευαίσθητες στιγμές και που πολλές φορές αποτελείται από πολύ προσωπικές εικόνες.

Το παράδοξο σε αυτές τις εικόνες, και αυτό που μου κεντρίζει το ενδιαφέρον έτσι ώστε να θέλω να μιλήσω για αυτές και με αυτές, είναι πως σε ένα υποτιθέμενα απολύτως χαλαρωτικό και ήρεμο πλαίσιο, κοιτώντας μια δεύτερη φορά μπορεί κανείς να αναγνωρίσει πολύ έντονα καταστροφικές εικόνες. Έτσι προσπαθώ να δημιουργήσω κάποια ερωτήματα γύρω από τη φύση αυτής της συνθήκης.

Πώς νοιώθεις που η δική σου έκθεση εγκαινιάζει τις δράσεις στο νέο χώρο Ultra Plain;
Το γεγονός πως η έκθεσή μου εγκαινιάζει τις δράσεις του νέου χώρου του LAB12 Ultra Plain με βρίσκει κάτι παραπάνω από χαρούμενη. Είναι πολύ μεγάλη μου χαρά που ο Poka Yio επέλεξε να ξεκινήσουμε με αυτή την έκθεση. Ταυτόχρονα είναι πολύ ενδιαφέρον για εμένα να δουλέψω και να δείξω τη δουλειά μου σε ένα τόσο καινούργιο project που παρουσιάζει εξαιρετικές ευκαιρίες ορατότητας για ένα καλλιτέχνη. 

Διάρκεια έκθεσης: 05/11-16/11, Πέμ-Παρ-Σάβ: 18:00-20:00
ULTRA PLAIN, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Κολοκοτρώνη 4, Σύνταγμα
Είσοδος ελεύθερη

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5