Εικαστικα

Ψυχικές ανατομίες σε έναν ολοκαίνουργιο χώρο τέχνης

Το Hart & Gart ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του με την ομαδική έκθεση Soul Anatomies

357830-741365.jpg
Φιλίππα Δημητριάδη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
74450003_714824458987284_695111122230968320_n.jpg
Χρήστος Καλόγηρος, Άτιτλο - Μολύβι σε καμβά και ακρυλικό

Ο νέος χώρος τέχνης και πολιτισμού Hart & Gart στον Νέο Κόσμο κάνει εγκαίνια με την ομαδική έκθεση Soul Anatomies.

Με έργα φοιτητών και αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και θέμα τις «ψυχικές ανατομίες» εγκαινιάζεται ένας ολοκαίνιουριος χώρος τέχνης και πολιτισμού στο Νέο Κόσμο, ο Hart & Gart. Ο νεοσύστατος αυτός χώρος προσεγγίζει την ακαδημαϊκή ταυτότητα της τέχνης σε κάθε της μορφή.

Μέσα από τις πολιτιστικές δράσεις και τις εικαστικές εκθέσεις, μεταφέρει μια οπτική που υπάρχει στο εξωτερικό, αλλά προσαρμόζεται στα ελληνικά δεδομένα, ενώ  ξεφεύγει από το στιλιζαρισμένο - διακοσμητικό χαρακτήρα των γκαλερί και κινείται στο βιομηχανικό μεταφέροντας την έννοια του μόχθου της δημιουργίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει εύκολη πρόσβαση για άτομα με κινητικές δυσκολίες, καθώς ο χώρος έχει ειδική ράμπα. Παράλληλα, υπάρχει μια παραπάνω ευαισθητοποίηση ως προς την διαχείριση του χώρου και τις εκδοχές της έκθεσης, για να μπορούν άτομα με δυσκολίες να νιώσουν άνεση και οικειότητα σε έναν χώρο που φιλοξενεί έργα τέχνης. Με αυτό τον τρόπο ο χώρος υιοθετεί και κάνει πράξη την φράση «Η τέχνη δεν είναι για λίγους».

73415969_702900506863453_5944098840603787264_n.jpg
Ελένη Μάναλη,Τρισδιάστατη Κατασκευή - Ψηφίδες , μαξιλάρι

Η έκθεση SOUL ANATOMIES πραγματεύεται καλλιτεχνικά τις «ψυχικές ανατομίες», όπως αυτές εκφράζονται μέσα από την τέχνη. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο φαινόμενο της ψυχικής ενδοσκόπησης, δηλαδή του εσωτερικού διαλόγου, που πραγματοποιεί κάθε άνθρωπος με τον εαυτό του και την επίδρασή του στην ψυχική του διαμόρφωση.

39454286_10213644976172901_4434493990124912640_o.jpg
Άγγελος Μεργές, Άτιτλο - Λάδι σε καμβά

Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης και ιστορικό Τέχνης Αγγελική Μπάρα, «Η αρχική ιδέα της έκθεσης δεν ήταν τόσο οι ψυχικές ανατομίες, όσο η βιομηχανία της ευτυχίας. Μέσα από την αναζήτηση βιβλιογραφίας, το θέμα της έκθεσης μεταφέρθηκε στη συγκεκριμένη φροϋδική φράση “ψυχική ανατομία”. Τα έργα που επιλέχθηκαν χαρακτηρίζονται από μια τεχνική αρτιότητα αλλά και μια εσωστρέφεια, στοιχεία που δεν βλέπει κανείς συχνά σε εικαστικές εκθέσεις. Η έκθεση περιλαμβάνει πολλές τεχνικές και μέσα, όπως ζωγραφική, γλυπτική, ψηφιδωτό, εγκατάσταση και art performance».

Δεκαεφτά ανερχόμενοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν έναν ψυχικό διάλογο, σαν εξωτερικοί παρατηρητές, αλλά και όπως το βίωσαν οι ίδιοι. Ταυτόχρονα, τα έργα εξετάζουν με πολλαπλούς εκφραστικούς τρόπους την ψυχική ζωή και την σημασία της. Η έκθεση μεταφέρει την αρνητική και την θετική διάσταση της ψυχικής ενδοσκόπησης, αλλά και το ψυχικό γίγνεσθαι.

thumbnail.jpg
Μάξιμος Μανώλης, Κρόνος - Λάδι σε καμβά

«Μέσα από τις πολυεπίπεδες οπτικές αναγνώσεις των έργων, μπορεί κανείς να στοχαστεί πάνω στη διαμόρφωση και μελέτη μιας ψυχικής ανατομίας. Κάθε έργο είναι μια διαφορετική ψυχική ανατομία με την δική της ιστορία». εξηγεί περεταίρω η κ. Μπάρα η οποία ανέλαβε εξ ολοκλήρου την επιλογή της θεματολογίας και των έργων, ενώ το όλο πρότζεκτ ξεκίνησε σαν εργασία της στην ΑΣΚΤ.  

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ βίντεο της έκθεσης με τους συμμετέχοντες να την παρουσιάζουν με τον δικό τους μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο:

Επιμέλεια: Αγγελική Μπάρα, Ιστορικός – Θεωρητικός Τέχνης

Συμμετέχουν: Γιάννης Γιγουρτάκης, Νεκτάριος Θεοδώνης, Ελισσό Θεοχάρη, Νίκος Καζής, Χρήστος Καλόγηρος, Αθηνά Κανελλοπούλου, ΜαριλέναΚρανιώτη, Ελένη Μάναλη, Μάξιμος Μανώλης, Άγγελος Μεργές, Γιάννης Μιχαλάτος, Μαρκέλλα Μιχαλιτσιάνου, Τάσος Μυλωνάς, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Αργύρης Ραλλιάς, Άρης Ροζόπουλος, Παναγιώτης Σταύρου.

Δείτε περισσότερa στο City Guide της Athens Voice

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ