1821 Digital Gallery
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στηρίζει το MoMA της Νέας Υόρκης

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στηρίζει το MoMA της Νέας Υόρκης

Tο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ανακαινίζεται και προσθέτει νέα προγράμματα προσβασιμότητας.
Photo courtesy The Museum of Modern Art
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στηρίζει το ανανεωμένο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) της Νέας Υόρκης με νέα προγράμματα προσβασιμότητας και εκτεταμένη ανακαίνιση.

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, ευρύτερα γνωστό ως ΜοΜΑ, άνοιξε ξανά τις πόρτες του για το κοινό μόλις πριν από λίγες μέρες,έπειτα από εκτεταμένη ανακαίνιση και μία συνολική επανεκτίμηση του τρόπου με τον οποίο οι συλλογές του συνδιαλέγονται με το κοινό. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), μέσα από τη διεθνή κοινωφελή δράση του, έχει στηρίξει το Μουσείο πολλαπλώς τα τελευταία 22 χρόνια και εξακολουθεί να βρίσκεται μεταξύ των σταθερών υποστηρικτών του ΜοΜΑ, και σε αυτή τη νέα εποχή του.

Photo courtesy The Museum of Modern Art

Η επέκταση προσθέτει σημαντικό χώρο στις αίθουσες του Μουσείου και του επιτρέπει να εκθέτει πολύ περισσότερα έργα τέχνης με νέους και διαθεματικούς τρόπους. Σε όσους έρχονται να βιώσουν την εμπειρία του νέου ΜοΜΑ προσφέρεται ένας ολοκληρωμένος κατάλογος προγραμμάτων προσβασιμότητας που υποστηρίζονται από το ΙΣΝ, ως μέρος της προσπάθειας του Μουσείου να αυξήσει κατά 70% την προσβασιμότητα και να επεκτείνει προγράμματα που αφορούν ιδιαίτερα την τοπική κοινότητα.

Photo courtesy The Museum of Modern Art
Σχετικα
Η ομάδα Δίπυλον αναρτά το έργο «Χαρτογραφόντας τις Αρχαιότητες»
Η ομάδα Δίπυλον αναρτά το έργο «Χαρτογραφόντας τις Αρχαιότητες»

Στην προσπάθεια αυτή εντάσσονται προγράμματα, όπως το Art inSight (για άτομα τυφλά ή με μειωμένη όραση), το Interpreting MoMA (για άτομα κωφά ή με περιορισμένη ακοή), το Create Ability (για άτομα με διανοητική ή αναπτυξιακή αναπηρία) και το Meet Me at MoMA (για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους), μεταξύ άλλων. Με την υποστήριξη του ΙΣΝ, το MoMA δημιούργησε επίσης μία νέα θέση πλήρους απασχόλησης με αποκλειστικό αντικείμενο την ενίσχυση των προγραμμάτων προσβασιμότητας, ώστε οι υπηρεσίες και τα προγράμματα του Μουσείου να είναι ανοιχτά προς όλους, καθώς και την εκπαίδευση νέου προσωπικού σε θέματα προσβασιμότητας.

Photo courtesy The Museum of Modern Art

Παράλληλα με τα παραπάνω, το ΙΣΝ έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση τα τελευταία έξι χρόνια στη σύνδεση νέων, φερέλπιδων Ελλήνων με το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, μέσω του πλήρως επιδοτούμενου Προγράμματος Πρακτικής Άσκησης στο ΜοΜΑ. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας του ΙΣΝ, με τίτλο Επανεκκίνηση & Ενίσχυση των Νέων. Μέχρι σήμερα, έχουν συμμετάσχει σε αυτό 21 ασκούμενοι, οι οποίοι έχουν εργαστεί σε διαφορετικά τμήματα του Μουσείου, αποκομίζοντας πολύτιμη εμπειρία.Το πρόγραμμα υλοποιείται ετησίως και ήδη οι ασκούμενοι για την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020, βρίσκονται στη Νέα Υόρκη και έχουν ξεκινήσει την εργασία τους στο ΜοΜΑ.

Σχετικα
20 χρόνια από τη συναυλία για τη Νέα Υόρκη
20 χρόνια από τη συναυλία για τη Νέα Υόρκη

Photo courtesy The Museum of Modern Art

Πολλοί εκ των συμμετεχόντων έχουν συνεχίσει την επαγγελματική πορεία τους σε πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δύο εξ αυτών, η Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου και η Δήμητρα Νικολού, δημιούργησαντο 2017 τον οργανισμό ARTWORKS, με ιδρυτική δωρεά από το ΙΣΝ. Κεντρική δραστηριότητα της ARTWORKSείναι το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών ΙΣΝ (SNF Artist Fellowship Program), το οποίο μέχρι σήμερα έχει ενισχύσει 140 καλλιτέχνες(εικαστικοί, κινηματογραφιστές, χορευτές) και επιμελητές.

© Noah Kalina

Η σύνδεση μεταξύ οργανισμών και ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο και η ενίσχυση της πρόσβασης όλων στον Πολιτισμό, αλλά και την Παιδεία, την Υγεία και τον Αθλητισμό, αποτελούν βασικές αξίες του ΙΣΝ. Συνεργασίες όπως αυτή με το ΜοΜΑ και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που προκύπτουν για τις κοινότητες και τους ανθρώπους, αποτελούν πυξίδα για τη συνέχιση της κοινωφελούς δράσης μας στο μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τις σελίδες ΜοΜΑ και www.SNF.org

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5