1821 Digital Gallery
HIJACK: O μυστηριώδης καλλιτέχνης από το Λος Άντζελες στην Αθήνα
ΤΕΥΧΟΣ 720

HIJACK: O μυστηριώδης καλλιτέχνης από το Λος Άντζελες στην Αθήνα

Είναι ο 27χρονος ο νέος Bansky;
Οι μαύρες γάτες του HIJACK στην Αθήνα © HIJACK
Συνέντευξη με τον καλλιτέχνη HIJACK από το Λος Άντζελες που θεωρείται το νέο μεγάλο όνομα της street art κι έχει γεμίσει μαύρες γάτες την Αθήνα

Ο κόσμος είναι μικρός. Το 2016 εμφανίστηκε στην Αθήνα μια καταπληκτική τοιχογραφία  χωρίς υπογραφή, άκρως καλλιτεχνική και με πολιτικό μήνυμα (Υou are so dracmatic) έξω από ένα μαγαζί στην οδό Πινδάρου στο Κολωνάκι. Υπάρχει ακόμα ανέγγιχτη και πανέμορφη. Eκείνο ακριβώς το βράδυ που σχεδιάστηκε έτυχε να περνά κάποιος από την Athens Voice, είδε τον καλλιτέχνη αλλά τον άφησε ανενόχλητο να συνεχίσει το σχέδιό του. Την επόμενη ημέρα το φωτογραφήσαμε και το δημοσιεύσαμε στην εφημερίδα με την παράκληση στον άγνωστο καλλιτέχνη να επικοινωνήσει μαζί μας. Φυσικά δεν επικοινώνησε ποτέ.

You're so dracmatic, οδός Πινδάρου, Κολωνάκι © HIJACK

Τρία χρόνια μετά, φέτος δηλαδή, ο άγνωστος street artist επανήλθε στον «τόπο του εγκλήματος» και γέμισε την ίδια περιοχή με δεκάδες στένσιλ που απεικόνιζαν μαύρους γάτους σε απίθανες στάσεις. Αυτή τη φορά με την υπογραφή «HIJACK». Παρατηρήσαμε ότι η ίδια υπογραφή υπήρχε πια και στην τοιχογραφία του 2016. Με το όνομα  αυτό προσπαθήσαμε να τον εντοπίσουμε και τα καταφέραμε. Και όχι μόνο αυτό. Ανακαλύψαμε ότι είχαμε κάνει τρία εξώφυλλα στην Athens Voice με τα έργα του εξίσου καταπληκτικού πατέρα του, του περίφημου Mr Brainwash. Μικρός που είναι ο κόσμος, ε;

Οδός Πινδάρου, Κολωνάκι © HIJACK
Σχετικα
Γκράφιτι στο Τζάνειο - «Η νοσηλεύτρια με το λευκό τριαντάφυλλο»
Γκράφιτι στο Τζάνειο - «Η νοσηλεύτρια με το λευκό τριαντάφυλλο»

«Είναι εύκολο στην Αθήνα να αποφύγεις τις αρχές» μας απαντάει άμεσα. Ίσως και ένας από τους (πολλούς) λόγους που ο street artist HIJACK έχει αφήσει το στίγμα του σε πολλούς δρόμους του κέντρου της Αθήνας. Δύσκολα θα σε ενοχλήσει κάποιος, για καλό και για κακό. Με σήμα κατατεθέν τις μαύρες γάτες που κοσμούν τοίχους σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας, νομίζεις ότι όλα αυτά είναι έργα κάποιου Έλληνα street καλλιτέχνη και όχι κάποιου που έρχεται από το μακρινό Λος Άντζελες.

Οδός Σπευσίππου, Κολωνάκι

Στα 27 του μόλις χρόνια, ο HIJACK έχει εκθέσει σε όλο τον κόσμο και ποτέ δεν χάνει την ευκαιρία για ένα νέο stencil με το δικό του κοινωνικοπολιτικό μήνυμα. Άσχετα αν το τελευταίο «πατηθεί» μέσα σε λίγες μέρες, κάτι που δεν τον ενδιαφέρει καθόλου. Κάποιος θα το είδε, θα συζητήθηκε και ίσως το φωτογράφισε.

Σχετικα
Εμπρησμός τεσσάρων αυτοκινήτων τη νύχτα στο Κολωνάκι
Εμπρησμός τεσσάρων αυτοκινήτων τη νύχτα στο Κολωνάκι

Οδός Πινδάρου, Κολωνάκι © HIJACK

Πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει σαν τον νέο Bansky, κάτι φυσικά υπερβολικό, σε έναν κόσμο που ψάχνουμε μανιωδώς για νέους ήρωες. Εδώ όμως έρχεται μία μικρή αποκάλυψη: Ο HIJACK (κατά κόσμον Jacques Guetta) είναι ο γιος του διάσημου Γάλλου street artist Mr. Brainwash, με τον τελευταίο (πρωταγωνιστής και στο ντοκιμαντέρ «Exit Through The Gift Shop») να είναι ίσως από τους λίγους ανθρώπους που γνωρίζουν την πραγματική ταυτότητα του Banksy... Ίσως και όχι... Πολλές οι συμπτώσεις μαζεμένες και δεν ξέρεις τελικά τι δουλειά έχει η Αθήνα ανάμεσά τους... Ας τον ρωτήσουμε.

© HIJACK

Πόσες φορές έχεις επισκεφτεί την Αθήνα και τι σε έλκει πιο πολύ από την πόλη;
Αρκετές φορές. Ο λόγος που τη βρίσκω τόσο ελκυστική είναι ότι η street art είναι ζωντανή και «συμβαίνει τώρα» και η ίδια η πόλη είναι ενδιαφέρουσα από κοινωνικό-οικονομική ματιά, πραγματική πηγή έμπνευσης για εμένα, η Μούσα μου.

Οδός Σόλωνος, Κολωνάκι © HIJACK

Έχουμε δει πολλά street έργα σου με τις μαύρες γάτες σε τοίχους της Αθήνας. Γιατί μαύρες γάτες;
Ιστορικά μιλώντας, είναι σύμβολα κακίας και δόλιων σκοπών, άσχημων πράξεων, κακής τύχης και μαγείας, πάντα σε σύνδεση με δεισιδαιμονίες σε διάφορες κουλτούρες και λαούς ανά τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο πως η μαύρη γάτα συχνά υπήρξε η μασκότ σε αντιεξουσιαστικά γκρουπ και ομάδες δράσης, στους αναρχικούς, στους eco-μαχητές, ακόμα και σε εργατικά συνδικάτα. Σήμερα, η μαύρη γάτα σχεδόν έρχεται να συμβολίσει την απόρριψη. Το 70% των παρατημένων γατών στα καταφύγια ζώων είναι μαύρες, σύμφωνα με τον οργανισμό RSPCA, αυτός και ο λόγος που βρήκαν τον δρόμο τους στην τέχνη μου. Η μαύρη γάτα, με το αντιεξουσιαστικό, ελεύθερο και σκιώδες πνεύμα της, είναι η σχεδόν τέλεια αναπαράσταση τι σημαίνει street art σε εμένα, ένα τέλειο δημιουργικό όχημα για να μεταδώσει την αιχμηρή μου τέχνη στον κόσμο.

Puzzled

Τώρα, με όλες αυτές τις εικόνες που βλέπουμε από τον Αμαζόνιο και άλλα σημεία, πού βλέπεις να βαδίζουμε σαν πλανήτης;
Αν ακούσεις τους περισσότερους ειδικούς και επιστήμονες πάνω στην κλιματική αλλαγή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πολλά είδη υπό εξαφάνιση και όχι μόνο αυτά να εξαφανιστούν ολοκληρωτικά από τη Γη ακόμα και αυτόν τον αιώνα. Πάντως, κάποιοι από εμάς, ιδιαίτερα η νέα γενιά είναι έτοιμη να δώσει τη δική της μάχη για τον πλανήτη.

Canary in coal mine © HIJACK

Είναι όλα τα παραπάνω σημαντικά στοιχεία για την τέχνη σου και ο λόγος που δημιουργείς;
Ναι, είναι πολύ σημαντικά, το «υπόστρωμά» της. Αν ένα θέμα με ενοχλεί και με αηδιάζει ακόμα, συνήθως το βρίσκω σημαντικό για να κάνω ένα street κομμάτι γύρω από αυτό.

© HIJACK

Γενικότερα, παρακολουθείς τη σκηνή της street art, άλλους καλλιτέχνες κλπ;
Η παγκόσμια σκηνή της street art μεγαλώνει συνέχεια, γίνεται όλο και πιο συναφής και επίκαιρη από ποτέ. Οι σημαντικότεροι καλλιτέχνες για εμένα είναι αυτοί που προσπαθούν να κάνουν τη διαφορά με το μήνυμα που μεταδίδουν.

Nothing is more terrifying than a powerful idea © HIJACK

Ποια είναι η επόμενη έκθεση που ετοιμάζεις; 
Δουλεύω πάνω σε μία pop-up έκθεση που θα κάνει ντεμπούτο την 1η Δεκεμβρίου στο Μαλιμπού της Καλιφόρνιας. Η έκθεση θα λέγεται «Eco-librium» και θα είναι μία δική μου προσπάθεια για αφύπνιση πάνω στους κινδύνους και την αβεβαιότητα των οικοσυστημάτων σε όλο τον κόσμο και πώς επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή και τις ανάλογες πολιτικές. Το 20% των εσόδων θα διατεθούν σε οικολογικές οργανώσεις που μάχονται για να προστατεύσουν και να αποκαταστήσουν το φυσικό περιβάλλον στην αρχική του κατάσταση. 

Αν βρεθεί και η κατάλληλη ευκαιρία, θα ήθελα να δείξω τα έργα μου και στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες στο hijackart.com

Climate change © HIJACK

Consume © HIJACK

© HIJACK

Egoman © HIJACK

© HIJACK

© HIJACK

Running horse © HIJACK

Social media junky © HIJACK
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5