Visual Browsing
Arc for Dance Festival 2019 / Φώτης Νικολάου, Τάματα

Arc for Dance Festival: Από τις 4 ως τις 26 Μαΐου η Αθήνα χορεύει

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού της Αθήνας
Φώτης Νικολάου, Τάματα
Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Arc for Dance Festival ξεκινά τη δεύτερη δεκαετία δράσης του πολυφωνικά και με δωρεάν είσοδο σε όλες τις δράσεις.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Arc for Dance Festival ξεκινά τη δεύτερη δεκαετία δράσης του πολυφωνικά. Με έμφαση τόσο στους διαφορετικούς ήχους, τις «φωνές» που παράγουν, προτείνουν και εκπέμπουν τα σώματα που χορεύουν, όσο και στους τρόπους που προσλαμβάνουν τους ήχους αυτούς οι θεατές. Ανακαλεί χορευτικά ιδιώματα εξετάζοντας τη δυνατότητά τους να αρθρώνουν διεκδικήσεις, να διατυπώνουν αιτήματα, να δημιουργούν τοπία από σύνθετα τελετουργικά, με ευρύτατα ερεθίσματα.

Arc for Dance Festival 2019 / Muyte Maker ©Bruno Simao
Muyte Maker © Bruno Simao

Ο κεντρικός πυρήνας του φεστιβάλ που θα διεξαχθεί από τις 23 ως τις 26 Μαΐου στο θέατρο Κιβωτός, φιλοξενεί οκτώ παραστάσεις έργων σύγχρονου χορού, τα πέντε από τα οποία παρουσιάζονται στην παγκόσμια πρεμιέρα τους στην Αθήνα. Τα έργα αυτά καλύπτουν ένα ευρύ εκφραστικό τόξο με σημείο αιχμής τον ήχο της κίνησης, την πολυφωνία των σωμάτων και τελικά τη γλώσσα που αρθρώνει ο χορός σήμερα. Πιο συγκεκριμένα θα παρουσιάσουν έργα τους οι δημιουργοί: Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Σοφία Μαυραγάνη, Ξένια Κογχυλάκη, Fouad Boussouf (Μαρόκο-Γαλλία), Στέφανος Μπίζας, Φώτης Νικολάου (Κύπρος), Ιωάννα Αντώναρου & Νατάσα Σαραντοπούλου, Flora Detraz (Company cie PLI /Πορτογαλία-Γαλλία).

Arc for Dance Festival 2019
© Karine de Barbarin
Σχετικα
Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών -Λαμίας λόγω σύγκρουσης οχημάτων
Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών -Λαμίας λόγω σύγκρουσης οχημάτων

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Arc for Dance Festival επιχειρεί να απαντήσει στα καίρια ερωτήματα:

  1. Πώς «ακούει» ο χορός τον κόσμο και πώς διευρύνει τον τρόπο που συν-αισθανόμαστε;
  2. Με ποιον τρόπο συλλαμβάνει τον ρυθμό στη σχέση του με τον χρόνο, την επανάληψη, την κίνηση και την παύση και πόσο περιλαμβάνει τον θόρυβο, την α-νόητη φωνή του τυχαίου και του αυτοσχεδιαστικού;
  3. Ποιος είναι ο ήχος της ψηφιακής πραγματικότητας και πώς διαχέεται στον φυσικό κόσμο μέσα από τα σώματα;
  4. Η μνήμη είναι σωματική ή ακουστική; Τι την διεγείρει και πώς φτιάχνει το συντακτικό της όταν εκφράζεται;

Προεκτείνοντας τους προβληματισμούς της προηγούμενης, επετειακής διοργάνωσης γύρω από την πολυδιάστατη διαμόρφωση του σύγχρονου, το 11ο ARC συντονίζεται στον «θόρυβο» που παράγει ο χορός καθώς συνθέτει τη δική του γλώσσα, τους ρυθμούς, τις χροιές και εντάσεις της. Ακούει τις εκφορές της κίνησης και μας ζητά να αντιληφθούμε τις νέες διαστάσεις που προκύπτουν από αυτή την πολυφωνία.

Με το Arc for Dance Festival 11, η διοργάνωση που πρωτοστάτησε στην ανάδειξη νέων τάσεων και δημιουργών επιβεβαιώνει την πίστη της στην ανοιχτή δυναμική του χορού, όπως αυτή εκφράζεται στη διαρκή αλληλεπίδρασή του με άλλες τέχνες και εκφράσεις. Συνεχίζει να δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάδειξη νεοφυών δημιουργικών κατευθύνσεων και τον ουσιαστικό πειραματισμό πάνω στη γλώσσα του χορού από πρωτοεμφανιζόμενους αλλά και ώριμους χορογράφους. Διευρύνει τη συμμετοχή των Ελλήνων δημιουργών στον παγκόσμιο διάλογο για τον χορό με την ένταξή τους σε διεθνή δίκτυα και την πρόσκληση επαγγελματιών και ειδικών του χορού από όλο τον κόσμο στη χώρα μας. Ενισχύει την παρουσία του χορού στη δημόσια σφαίρα και προτείνει νέους τρόπους κατανόησης και απόλαυσης της κίνησης.

Σχετικα
Έξτρα παράσταση για τον βασιλιά του φλαμέγκο Χοακίν Κορτές
Έξτρα παράσταση για τον βασιλιά του φλαμέγκο Χοακίν Κορτές

ΚΥΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 23 - 26/05

23 ΜΑΙΟΥ

1. Evil Unicorns
Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου

Arc for Dance Festival 2019 / Evil Unicorns
Evil Unicorns

2. Afterwords
Σοφία Μαυραγάνη

Arc for Dance Festival 2019 / Σοφία Μαυραγάνη, Afterwords © Margarita Nikitaki
Σοφία Μαυραγάνη, Afterwords © Margarita Nikitaki

24 ΜΑΙΟΥ

1. Junk Dance
Ξένια Κογχυλάκη

2. Nass
Company Massala

25 ΜΑΙΟΥ

1. The Playground
Στέφανος Μπίζας

Arc for Dance Festival 2019 / Στέφανος Μπίζας, The Playground
Στέφανος Μπίζας, The Playground

2. Τάματα
Φώτης Νικολάου

Arc for Dance Festival 2019 / Φώτης Νικολάου, Τάματα
Φώτης Νικολάου, Τάματα

26 ΜΑΙΟΥ

1. It’s better in the Bahamas
Ιωάννα Αντώναρου, Νατάσα Σαραντοπούλου

2. Muyte Maker
Company Flora Detraz

Arc for Dance Festival 2019 / Muyte Maker ©Bruno Simao
Muyte Maker © Bruno Simao

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

P ΑRC_dialogues
04 & 05/05

Oι χορογράφοι Σοφία Μαυραγάνη, Φώτης Νικολάου, Fouad Boussouf και Flora Détraz αποκαλύπτουν την “πρώτη ύλη” του έργου τους και τις επιρροές τους μέσα από προβολή βίντεο και ανοιχτή συζήτηση με το κοινό που συντονίζει η Χρυσάνθη Μπαδέκα.

ARC_hood
10 & 11 & 12/05

Στο πλαίσιο της δράσης που φέρνει τον χορό στις γειτονιές, στους πεζοδρόμους, στις πλατείες, στον δημόσιο και κοινό χώρο της πόλης, οι Satchie Noro και Silvain Ohl παρουσιάζουν τη δημιουργία τους Origami.

ARC_prime movers
18 & 19/05

Νέοι δημιουργοί έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους και την ιδιαίτερη κινητική τους γλώσσα, και να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία πεδίου σε επαφή με ένα ευρύ, διεθνές κοινό.

ARC_loop
23 & 24 & 25 & 26/05

Η Despina Lloyd Goula παρουσιάζει μια λούπα κάθετων χορευτικών συμβάντων (vertical dance) έξω και γύρω από τον χώρο των παραστάσεων του κεντρικού πυρήνα του φεστιβάλ και σε οργανική συνάφεια με τα έργα του.

ARC_flow
25 & 26/05

Ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση (live streaming) των παραστάσεων του κεντρικού πυρήνα του φεστιβάλ το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Μαΐου 2019.

ARC_hothouses
23 & 24/05

Επιμορφωτικά workshops για επαγγελματίες του χορού με εστίαση στις εξελίξεις των χορευτικών τεχνικών, τις διεθνείς τάσεις και τα νέα χορευτικά ιδιώματα.


Η είσοδος σε όλες τις δράσεις/παραστάσεις είναι δωρεάν. Για περισσότερες και πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του φεστιβάλ, προκρατήσεις για τις παραστάσεις και αιτήσεις συμμετοχής στα σεμινάρια, μπορείτε να απευθύνεστε στη διοργάνωση: www.arcfordancefestival.gr & Email: [email protected]

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5