Visual Browsing
Βασίλης Καρακατσάνης
ΤΕΥΧΟΣ 685

Στα μάτια του Βασίλη Καρακατσάνη η πόλη παίρνει μαγικές διαστάσεις

Στην έκθεση Αθήνα «Διακριτή περιοχή» στη Gallery Genesis επιχειρεί μια εικαστική προσέγγιση του αθηναϊκού τοπίου
Βασίλης Καρακατσάνης

Πήγα για πρώτη φορά σε μια έκθεση του Βασίλη τη δεκαετία του ’80, και ενθουσιάστηκα: ο τρόπος που χρησιμοποιεί τα χρώματα είναι πολύ τολμηρός, τόσο ο τρόπος όσο και τα χρώματα, κι όλα τα έργα του, πάντα, με κάνουν να αισθάνομαι καλύτερα όταν τα κοιτάζω. Γράφω σε ενεστώτα χρόνο επίτηδες, γιατί τα συναισθήματα που μου προκάλεσε εκείνη η έκθεση στα μακρινά έιτις είναι ίδια με τα σημερινά, με αυτά που νιώθω δηλαδή απέναντι στην ολοκαίνουργια σειρά του, στην έκθεση με τίτλο «Distinct district» («Διακριτή περιοχή»).

Η περιοχή είναι η Αθήνα, ο Πειραιάς – αλλά και η Πόλη με την ευρύτερη έννοια, το αστικό τοπίο. Πολυκατοικίες σαν χαρτιά τράπουλας η μία μπροστά στην άλλη, απρόσωπες από μακριά αλλά με μικρά μπαλκονάκια όσο τις πλησιάζεις, με κουρτινάκια στα παράθυρα, με απλωμένες μπουγάδες, με στοιχεία που τις βγάζουν από το πλαίσιο του απρόσωπου και τις κάνουν κατοικημένες από ανθρώπους, και μάλιστα ανθρώπους που ξέρουμε. Ένα τραπεζάκι φερ-φορζέ σε κάποιο μπαλκόνι, μια γυαλιστερή καρέκλα «του γύφτου», ένα βάζο, κάτι περίεργα αλλά όχι τρομακτικά έντομα, τρούλοι εκκλησιών «σαν σελιδοδείκτες», και τα αγαπημένα κατοικίδια, μια γατούλα με πονηρό βλέμμα, κι άλλα γατάκια ή σκυλάκια, σιωπηλά, φασαριόζικα ή στον κόσμο τους, κοιτάζουν με σοβαρότητα τον θεατή.

Σχετικα
Αρχιπέλαγος: Μια εικαστική επετειακή εγκατάσταση στη Σίφνο
Αρχιπέλαγος: Μια εικαστική επετειακή εγκατάσταση στη Σίφνο

Και το «θεατής» το βάζω επίτηδες: έχουν κάτι το θεατρικό τα έργα του Βασίλη, αναγνωρίζουν την παρουσία σου, δεν είναι ξερά έργα που φιλοτεχνήθηκαν για τον τοίχο ή για τον καλλιτέχνη, υπάρχει interaction με εσένα που στέκεσαι και τα κοιτάζεις, δεν τους είναι αρκετό να τα κοιτάζεις μόνον, θέλουν και να αντιδράσεις... οπότε, με λίγο κομπλικέ τρόπο, εξηγώ πόσο ΖΩΝΤΑΝΑ είναι. Πόσο δεν είναι απλοί πίνακες κρεμασμένοι σε μια γκαλερί, παρά κομμάτια της πόλης στην οποία ζούμε εμείς οι ίδιοι, κομμάτια της ζωής μας. Η έκθεση, κατά τον Βασίλη, είναι «μια εικαστική προσέγγιση του αθηναϊκού τοπίου μέσα από προσωπικά του βιώματα», και η προσέγγιση γίνεται με ζωηράδα, με συναισθήματα, αλλά κυρίως με υπόγειο χιούμορ.

Σχετικα
To Pornhub ζωντανεύει σε πορνό, κλασικά γυμνά από μεγάλα μουσεία
To Pornhub ζωντανεύει σε πορνό, κλασικά γυμνά από μεγάλα μουσεία

Η «Διακριτή περιοχή» ξεκινάει τάχαμου ότι είναι η επιφάνεια της πόλης, η εικόνα, η τράπουλα ανοιχτή στο τραπέζι... αλλά στην πραγματικότητα είναι η ψυχή της πόλης που ανασαίνει μαζί μας, κι αυτό είναι που την κάνει τόσο γοητευτική. Στους πίνακες της έκθεσης «Διακριτή περιοχή», δηλαδή, ίσως και στην πραγματικότητα. 

Βασίλης Καρακατσάνης, «Distinct District», Gallery Genesis, Χάρητος 35, 2117100566,  
www.gallerygenesis.com, από 17/1 ως 9/12.Εγκαίνια, 17/1, 8.30 μ.μ. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο Guide της Athens Voice


BIO
O Βασίλης Καρακατσάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ της Αθήνας, Θεωρία της Τέχνης στην ΑΣΚΤ της Βαρκελώνης & συντήρηση αρχιτεκτονικών μνημείων στο Centro Europeo της Βενετίας. Έχει εκθέσει σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία κ.ά. Αυτή είναι η 89η ατομική του έκθεση. Συμμετείχε σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις, Art Fairs & διεθνείς εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται σε μουσεία, ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα & το εξωτερικό.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5