Visual Browsing
Art take over II

Art Take Over II: Το Μall Athens τελεί υπό... κατάληψη!

Πάνω από 100 διακεκριμένοι, ανερχόμενοι αλλά και νέοι δημιουργοί καταλαμβάνουν το εμπορικό κέντρο των Βορείων Προαστίων
Έργο της Ειρήνης Βογιατζή, Περίπατος

Από την Πέμπτη 4/10 και μέχρι τις 20/10 το Μall Athens τελεί υπό... κατάληψη. Μία κατάληψη η οποία, μετά την περσινή επιτυχία, γίνεται πλέον θεσμός.

Οι καταληψίες είναι και πάλι εικαστικοί. Πάνω από 100 διακεκριμένοι, ανερχόμενοι αλλά και νέοι δημιουργοί, μαζί με σημαντικά Ιδρύματα και Μουσεία, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ιστορικού Τέχνης και ανεξάρτητης επιμελήτριας κας Ίριδας Κρητικού για να καταλάβουν το Mall της Αθήνας, με την πλήρη συγκατάθεση της διεύθυνσης, πάντα ανοικτή σε ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Οι καταληψίες αυτοί διαφέρουν από αυτούς που έχουμε συνηθίσει. Δεν έχουν ντουντούκες, ούτε μεγάφωνα, δεν ακούγονται. Η φωνή τους είναι η τέχνη τους.

Art take over II
Φωτογραφία της Π. Χονδρογιάννη, με τίτλο «Ίχνη Αρχοντιάς στο Μεταξουργείο»
Σχετικα
Ανοίγουν το Σάββατο εμπορικά και εκπτωτικά χωριά σε όλη τη χώρα
Ανοίγουν το Σάββατο εμπορικά και εκπτωτικά χωριά σε όλη τη χώρα

Δεν βρίσκονται συγκεντρωμένοι σαν μπουλούκι, σε ένα χώρο προκαλώντας προβλήματα και βανδαλισμούς αλλά, αντιθέτως, έχουν καταλάβει σημεία κεντρικών διαδρόμων όλων των επιπέδων του Μall, ομορφαίνοντάς τους και προσφέροντας στους επισκέπτες μία διαφορετική πρόταση διασκέδασης η οποία ξεφεύγει από τις αγορές, το φαγητό ή τις ταινίες. 

Δεν έχουν πανό ή πλακάτ. Τα «αιτήματά» τους, τα μηνύματά τους, οι προβληματισμοί τους, οι ανησυχίες τους, οι προτάσεις τους εκφράζονται μέσω των έργων τους.

Art take over II
Το περιδέραιο των ευχών
Σχετικα
Λοιμωξιολόγοι - Μall & κέντρα αισθητικής: Τι αποφασίζουν σήμερα
Λοιμωξιολόγοι - Μall & κέντρα αισθητικής: Τι αποφασίζουν σήμερα

Δεν διεκδικούν τίποτα. Αντιθέτως, επικοινωνούν την τέχνη τους μέσω δραστηριοτήτων και εργαστηρίων που θα λειτουργούν καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και καλούν τους επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους, να συμμετάσχουν δωρεάν σε αυτά.

Πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, κοσμήματα, γλυπτά, ιδιαίτερες, σπάνιες συλλογές, έκθεση digital art, περιμένουν τους επισκέπτες τους Mall να τα θαυμάσουν από κοντά και να ταξιδέψουν μαζί τους στο μαγικό κόσμο της τέχνης, μοναδική διέξοδο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Art take over II
έργο του Μηνά Καμπιτάκη, Ένας Πρωινός Περίπατος

Ανάμεσα στα διάφορα εκθέματα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία πάρει μία γεύση από το υπέροχο διαμέρισμα του Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, ενός από τα πιο διάσημα ζευγάρια της αθηναϊκής πνευματικής ελίτ της δεκαετίας του ’30, στο οποίο τώρα στεγάζεται το Ίδρυμα Αγγέλου και Λητώς Κατακουζηνού. Τα ενδύματα της Λητώς Κατακουζηνού, δημιουργίες του Οίκου Τσοπανέλη, τα οποία διέθεσε για την εκδήλωση η διευθύντρια του Ιδρύματος, κα Σοφία Πελοπονησίου - Βασιλάκου, φέρουν το άρωμα των πνευματικών βραδιών που κύλησαν μέσα σε αυτό το διαμέρισμα, ένα από τα σημαντικότερα φιλολογικά σαλόνια της εποχής.

Art take over II
Η Γκαρνταρόμπα μιας κυρίας

Η στυλοβάτης του Μουσείου, κα Πελοπονησίου, ομολόγησε ότι ένιωσε μεγάλη συγκίνηση όταν είδε τα φορέματα που 30 χρόνια προσπαθεί η ίδια να σώσει να βγαίνουν από τις θήκες και τις ντουλάπες και να δίνουν χαρά στον κόσμο. Αυτή η επικοινωνία και η χαρά που δίνουν κάποια ρούχα από το παρελθόν είναι μας κάνει να νιώθουμε ότι αξίζει αυτή η προσπάθεια, είπε στον σύντομο χαιρετισμό της.

Η συντονίστρια του όλου αυτού project, κα Ίρις Κρητικού, αναφέρθηκε στο πάντα «γλυκό και φιλικό ως προς την τέχνη περιβάλλον του Mall» το οποίο κάνει την επίσκεψη σε αυτό μία πραγματικά πολύ ευχάριστη εμπειρία. Όπως ανέφερε, φέτος βελτιώθηκαν πολλές από τις περσινές δράσεις και προστέθηκαν πολλοί, πολύτιμοι, νέοι συνεργάτες. Τόνισε δε ότι μέρος των εσόδων από τα κοσμήματα και τα τριάντα έργα ζωγραφικής που αποτελούν τον «Περίπατο», εφόσον αυτά πουληθούν, θα δοθούν στο Όλοι Μαζί Μπορούμε, τα οποία θα μετατραπούν σε τρόφιμα για το Γηροκομείο Αθηνών.

Art take over II
Έργο του Κων. Έσσλιν, Περίπατος

Η κυρία Κρητικού, με την ιδιότητα της Προέδρου του ΔΣ του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, το οποίο συμμετέχει στην εκδήλωση με το «Δάσος της Τέχνης», έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Επιμελήτρια του Μουσείου κα Αθανασία Σκληρού, η οποία κατάφερε να κρατήσει το Μουσείο ανοικτό, το οποίο πριν ενάμισι χρόνο ήταν έτοιμο να κλείσει λόγω διαφόρων κρίσεων που πέρασε.

Art take over II
Έργα παιδιών από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση και λίγο πριν ξεκινήσει η ξενάγηση στους χώρους, η κα Κρητικού ευχαρίστησε θερμά όλους τους συνεργάτες, την ομάδα εργασίας και τους καλλιτέχνες που συνετέλεσαν μέσα από ένα άριστο πνεύμα συνεργασίας στο να γίνει και πάλι πραγματικότητα αυτός ο άθλος, το Mall Art Take Over!


Για το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και τα ωράρια λειτουργίας των εργαστηρίων μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω links: www.themallathens.gr, facebook καθώς και στο Guide της Athens Voice.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5