Εικαστικα

Ο δεκάλογος του τατουατζή

Η στήλη του athensvoice.gr για το τατουάζ

45892-102804.jpeg
Γιώργος Μαυρίδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
46736-96976.jpg

Η πρώτη φορά μένει πάντα αξέχαστη. Συμβαίνει να ισχύει και στο τατουάζ. Πες το «οδηγό επιβίωσης», πες το «εγχειρίδιο του πρωτάρη», πες το όπως θες. Αυτά είναι δέκα μικρά πραγματάκια που συζητώ πάντα με φίλες και φίλους, όταν η κουβέντα πάει στο θέμα «το πρώτο μου τατουάζ».

n

Κάτσε κάτω και σκέψου τι θέλεις να χτυπήσεις ως τατουάζ. Υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή σου που μπορεί να αποτυπωθούν σε μία εικόνα. Εσύ είσαι αυτός που πρέπει να βρει την ιδέα πού θα γίνει το σχέδιο που θα σε αντιπροσωπεύει για πάντα. Ώστε να μην το μετανιώσεις ποτέ.

n

Κατέληξες; Τρεις τρόποι θα σε βοηθήσουν να μεταφέρεις την ιδέα σου στο σώμα σου. Γκουγκλάρισμα, βιβλία και περιοδικά. Δηλαδή, ένας: ψάξιμο. Μπορείς ακόμα και να τη φωτογραφίσεις, αν βρεις μπροστά σου ένα σκηνικό που σε συναρπάζει ή σου θυμίζει αυτό που θέλεις να κάνεις πάνω σου. Πιστεύω ότι όλα εξαρτώνται από το πώς θα αποτυπώσεις τη στιγμή.

n

Το επόμενο βήμα είναι να ψάξεις ποιος είναι ο καταλληλότερος τατουατζής για να σου το χτυπήσει. Δεν πηγαίνεις να φας σουβλάκι σε κινέζικο! Υπάρχει μεγάλη γκάμα καλλιτεχνών εκεί έξω, στην οποία μπορείς να τσεκάρεις ποιος πλησιάζει πιο κοντά αυτό που κρατάς στα χέρια σου. Παράδειγμα; Δεν μπορεί ένας τατουατζής που το «έχει» στα μαόρι και τις παραδοσιακές μορφές τατουάζ να σου κάνει το πορτρέτο του γιου σου. Και αντιστρόφως. Παρατήρησε τις δουλειές των τατουατζήδων στις σελίδες τους στο διαδίκτυο ή στους καταλόγους των μαγαζιών τους. Ή ακόμα αν μπορείς να δεις δουλειές τους σε σώματα φίλων. Κι αν κρίνεις πως αυτό που είδες στο portfolio τους είναι αυτό που έψαχνες, το πας καλά.

n

Φυσιολογικά, έτσι όπως έχει εξελιχθεί το τατουάζ στη χώρα μας, ούτε λίγο ούτε πολύ, μπορεί να βρεις δυο με τρεις δυνατούς τατουατζήδες. Σίγουρα υπάρχουν περισσότεροι, αλλά κατά την ταπεινή μου άποψη κάποιοι ξεχωρίζουν παραπάνω. Αυτό το κρίνεις καλύτερα εσύ. Ο τρόπος που θα πλησιάσεις τον άνθρωπο που θέλεις να σου κάνει το τατουάζ παίζει σημαντικό ρόλο. Ο πιο σωστός τρόπος επικοινωνίας είναι να τα πείτε πρόσωπο με πρόσωπο στο χώρο που εργάζεται. Όχι στην ταβέρνα. Όχι στο γήπεδο. Όχι στο μπιτσόμπαρο. Όχι στο σούπερ μάρκετ. Απόφυγε να μιλήσεις ιντερνετικά ή τηλεφωνικά. Η καλύτερη απάντηση που θα πάρεις θα είναι να τα πείτε πρόσωπο με πρόσωπο. Έτσι όπως έπρεπε δηλαδή να κινηθείς εξαρχής. Κάθε σοβαρός tattoo artist που σέβεται τη δουλειά του δεν υπάρχει περίπτωση να σου δώσει σαφή απάντηση από απόσταση. Έχεις στείλει ποτέ μέιλ σε οδοντίατρο να του πεις «θέλω δύο σφραγίσματα»;

n

Επόμενη πίστα. Από τη στιγμή που εμπιστεύτηκες τον άνθρωπο που θα σχεδιάσει το τατουάζ σου και μιλάς μαζί του για αυτό, άκουσε τι έχει να σου πει. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτός θα γνωρίζει καλύτερα από εσένα τον τρόπο για να γίνει πάνω σου. Για αυτό δεν τον επέλεξες; Είναι εκνευριστικό να ζητάς από κάποιον να σου κάνει κάτι που δεν κατέχεις και να του κάνεις υποδείξεις. Μπήκες ποτέ στην κουζίνα ενός σεφ να μαγειρέψεις;

n

Το σημείο, το χρώμα, το μέγεθος και ο χρόνος που θα αποτυπωθεί το σχέδιο πάνω σου είναι ζήτημα δικό του. Αφού έχεις ακολουθήσει όλα τα προηγούμενα, πας καλά.

n

Εδώ κάπου, φίλος, ή είσαι στη μέση του τατουάζ και το κάνεις ή μόλις έχεις τελειώσει από το στούντιο και φεύγεις. Ακολούθα πιστά τις οδηγίες που θα σου δώσει και όχι τις συμβουλές της παρέας. Ο καθένας έχει το δικό του know how για να κρατήσεις το σχέδιό σου όσο πιο ζωντανό και σωστό γίνεται στην πάροδο του χρόνου. Οι πρώτες δεκαπέντε μέρες μετράνε. Δεν μπορείς να κάνεις τατουάζ και να βγαίνεις για βουτιές μοστράροντάς το στην παραλία. Θέλει υπομονή. Αξίζει για κάτι που θα έχεις πάνω σου για μια ολόκληρη ζωή.

Κράτα μια τυπική επαφή, πέρνα να πεις ένα γεια και τώρα μπορείς, αν θες, να στείλεις μια καλησπέρα από το διαδίκτυο. Είναι όμορφο πράμα να έχεις επικοινωνία με τον άνθρωπο που σε έχει «σημαδέψει» για πάντα. Θα σου δώσει συμβουλές όταν τις χρειαστείς ξανά και στο επόμενό σου τατουάζ θα μπορεί να σου απαντήσει ιντερνετικά ή τηλεφωνικά, γιατί θα έχει σπάσει ο πάγος. Τον γνωρίζεις, σε γνωρίζει.

n

Ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Μην το ξεχνάς ποτέ. Όλα τα παραπάνω είναι αυτά που ακολουθεί ένας σοβαρός καλλιτέχνης του τατουάζ που σέβεται αυτό που κάνει. Ο ξηγημένος θα σου πει από την αρχή «δεν το κάνω, δεν μου αρέσει, δεν το θέλω». Θα σου προτείνει κάποιον είτε μέσα από το ίδιο του το μαγαζί είτε κάποιον συνάδελφό του που κλίνει προς το σχέδιο που έχεις κατά νου. Τα εύκολα «ναι» πρέπει να σε προβληματίζουν. Αυτός που θα σου πει «αδερφέ, κάτσε να το χτυπήσουμε κι όλα καλά» είναι αυτός που σίγουρα κοιτά πρώτα το κέρδος. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού όλοι μας δουλεύουμε για να ζούμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να σε νοιάζει κιόλας. Ο σκοπός σου είναι να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα πάνω σου.

n

Μην χτυπήσεις ποτέ το όνομά του. Μην χτυπήσεις ποτέ το όνομά της.

Οι Tattooligans στο facebook και στο Instagram

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ