Visual Browsing
Ο Κωνσταντίνος Κακανιάς εγκαινιάζει την έκθεση «The Times» στο Λος Άντζελες

Ο Κωνσταντίνος Κακανιάς εγκαινιάζει την έκθεση «The Times» στο Λος Άντζελες

Όλες οι εικαστικές του δημιουργίες στην γκαλερί Gavlak

Ένα μήνα αφού σχεδίασε το εξώφυλλο για τον καλοκαιρινό μας οδηγό Summer Guide 2018 και εγκαινίασε την ελληνική του έκθεση με θέμα την κυρία Τεπενδρή και τα ελγίνεια μάρμαρα με τίτλο «Είναι δικιά μου σκύλα» σε δύο γκαλερί ταυτόχρονα (Ρεβέκκα Καμχή και Καλφαγιάν) , τώρα ο πολυτάλαντος Κωνσταντίνος Κακανιάς εγκαινίασε στο Λος Άντζελες την τρίτη κατά σειρά φετινή του έκθεση με θέμα τις εικαστικές δουλειές-παραγγελίες για το περιοδικό «Τ» των The Times.

Η γκαλερί Gavlak έχει την τιμή να παρουσιάζει το «The Times», μια έκθεση έργων σε χαρτί του Κωνσταντίνου Κακανιά που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το «T»: The New York Times Style Magazine. Η έκθεση «The Times» περιλαμβάνει μια επιλογή 122 έργων από την 5ετή συνεργασία του κ.Κακανιά ως contributing editor για το περιοδικό. Αυτή είναι η πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην γκαλερί και η πρώτη φορά που τα σκίτσα αυτά εκτίθενται στο πλαίσιο έκθεσης. Μέχρι τώρα, τα έργα υπήρχαν μόνο στην έντυπη ή ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Τ».

Ο Κωνσταντίνος Κακανιάς δημιουργεί  φαντασιώδεις ζωγραφιές παρατηρώντας τους παρακμιακούς κόσμους της τέχνης, του σχεδίου, των ταξιδιών και της πολυτέλειας. Μέσα από το παιχνιδιάρικο πινέλο και τα ζωηρά χρώματα της παλέτας του Κακανιά, η συσσώρευση αυτών των «γκουάς» έργων σε χαρτί και το θέμα που κυμαίνεται από το αξιοσημείωτο έως το κοινότοπο, παρέχουν στον θεατή μια συγκεκριμένη άποψη της ζωής.

Σχετικα
Η Μάτω Ιωαννίδου και «Το Απόκρυφο Βιβλίο» στην Art Appel Gallery
Η Μάτω Ιωαννίδου και «Το Απόκρυφο Βιβλίο» στην Art Appel Gallery

Φτάνοντας στη Νέα Υόρκη από την Ελλάδα στα τέλη του 1980, ο Κακανιάς ξεκίνησε να εργάζεται ως εικονογράφος για τον τομέα του style στο περιοδικό The New York Times Magazine. Αρχικά συνεργάστηκε με τη θρυλική style editor Carrie Donovan, και το ΄90 δίπλα στη νέα style editor Holly Brubach. Ήταν εκείνη την περίοδο που ο Κακανιάς δημιούργησε την πρωταγωνίστρια και ηρωίδα του κα.Τεπενδρή. Η κα.Τεπενδρή, μισή alter ego και μισή αμάλγαμα των διεθνών προσωπικοτήτων που είχε γνωρίσει ο Κακανιάς, δεν εμφανίστηκε μόνο στο T Magazine αλλά και σε εκατοντάδες σχέδια και πίνακες του Κακανιά, σε βιβλία, εκθέσεις τέχνης, κινούμενα σχέδια, κεραμικά, παραστάσεις, όλα αιφερωμένα σε εκείνη και τις περιπέτειές της.

Ο Κακανιάς δημιούργησε περισσότερα από 400 σκίτσα κατά τη διάρκεια της 5ετούς συνεργασίας του με το T Magazine και κάθε σχέδιο στελνόταν ταχυδρομικά στον εκδότη από οπουδήποτε στον κόσμο κι αν τύχαινε να βρίσκεται ο Κακανιάς. Κανένα από τα σκίτσα δεν δημιουργήθηκε ποτέ ψηφιακά ούτε πέρασε από διαδικασία photoshop. Τα θέματα δεν επιλέγονταν ποτέ από τον ίδιο και η διαδικασία ήταν πάντα μια συνεργασία μεταξύ του καλλιτέχνη και των συντακτών. Το αδημοσίευτο άρθρο στελνόταν στον Κακανιά μαζί με τις οδηγίες από το συντάκτη σχετικά με το ποιες λεπτομέρειες ήθελε να απεικονιστούν. Οι περιορισμοί της διαδικασίας ήταν απελευθερωτικοί για τον Κακανιά, αφού ο ίδιος πίστευε ότι απαιτείται «κανένα γούστο ή σκέψη από την πλευρά του» για να δημιουργήσει ένα αμερόληπτο σχέδιο για κάθε θέμα.

Σχετικα
Το ΕΜΣΤ πιο κοντά μας από ποτέ
Το ΕΜΣΤ πιο κοντά μας από ποτέ

Για την έκθεση «The Times», οι ζωγραφιές στήθηκαν σε ροζ παλ τοίχους. Τα σχέδια έχουν τοποθετηθεί με χρονολογική σειρά -ξεκινώντας από την πρώτη ανάθεση του Κακανιά το The Cat’s Meow, 2012 στη είσοδο της γκαλερί και τελειώνει με μια άλλη μαύρη γάτα Buckle Up (Borge Morgensen’s 1905 Hunting Chair), 2017 στην έξοδο.

Ο Κωνσταντίνος Κακανιάς γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται στο Λος Άντζελες. Εικονογραφήσεις του έχουν δηµοσιευτεί σε σημαντικά έντυπα, όπως στο περιοδικό των New York Times και Los Angeles Times. Έχει εκθέσει έργα του σε γκαλερί στην Ευρώπη και στην Αμερική, καθώς και σε σημαντικά μουσεία, ανάμεσά τους, The UC Berkeley Art Museum, Λος Άντζελες, The Hammer Museum, Λος Άντζελες, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα, Μουσείο Γουλανδρή, Αθήνα κ.ά.

Gavlak, Los Angeles, 21/7/18-8/9/18

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5