Visual Browsing
10 χρόνια Arc for Dance Festival. Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Αθήνας επιστρέφει

10 χρόνια Arc for Dance Festival. Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού της Αθήνας επιστρέφει

Παραστάσεις, δράσεις και σεμινάρια για επαγγελματίες χορευτές και έμπειρους ερασιτέχνες από σπουδαίους Έλληνες και ξένους χορευτές και χορογράφους

Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL 10, «ψυχή» του οποίου παραμένει από την πρώτη στιγμή της γέννησής του η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Φρόσω Τρούσα, γιορτάζει την πρώτη δεκαετία της δράσης του, εστιάζοντας σε ερωτήματα που αναδεικνύουν τη θέση και σημασία του χορού στην πολύπλοκη συνδιαμόρφωση του «σύγχρονου».

  • Πώς και πού χορεύει ο χορός σήμερα;
  • Ποια είναι τα «σώματα» που διαγράφουν την κίνησή του και ποιά τα κοινωνικά, πολιτιστικά και ιστορικά συμφραζόμενα μέσα στα οποία τα σώματα αυτά αναδύονται;
  • Είναι δυνατόν να αντιληφθούμε την κίνηση της ζωής μας σαν μια σειρά χορογραφικών αυτοσχεδιασμών;

Η διοργάνωση επιβεβαιώνει την πίστη της στην ανοιχτή δυναμική του χορού, όπως αυτή εκφράζεται στη διαρκή αλληλεπίδρασή του με άλλες τέχνες και εκφράσεις, ενώ συνεχίζει να δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάδειξη νεοφυών δημιουργικών κατευθύνσεων. Παράλληλα ενθαρρύνει τον ουσιαστικό πειραματισμό πάνω στη γλώσσα του χορού από πρωτοεμφανιζόμενους αλλά και ώριμους χορογράφους, διευρύνει τη συμμετοχή των Ελλήνων δημιουργών στον παγκόσμιο διάλογο με την ένταξή τους σε διεθνή δίκτυα, αλλά και την πρόσκληση επαγγελματιών και ειδικών του χορού από όλο τον κόσμο στη χώρα μας.

10 χρόνια Arc for Dance Festival. Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Αθήνας επιστρέφει
Σχετικα
Αιγές: Νέα ευρήματα στην βασιλική μητρόπολη Μακεδόνων
Αιγές: Νέα ευρήματα στην βασιλική μητρόπολη Μακεδόνων

Η συνεπής ανάπτυξη και συστηματική φροντίδα ενός υγιούς οικοσυστήματος του χορού είναι, από το 2008, έργο της DAN.C.CE Unitiva, της καλλιτεχνικής αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας η οποία οργανώνει το ARC FOR DANCE FESTIVAL, υποστηρίζεται από το κέντρο χορού Dance Cultural Centre (DAN.C.CE) και αποτελεί μέλος του ευρύτερου ευρωπαϊκού δικτύου σύγχρονου χορού Aerowaves – Dance across Europe.

10 χρόνια Arc for Dance Festival. Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Αθήνας επιστρέφει
B.Dance Company

Στη φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και δράσεις σε διάφορους χώρους στην Αθήνα, ενώ εισάγεται για πρώτη φορά ο θεσμός των ανοιχτών, δυναμικών διαλογικών συναντήσεων ανάμεσα σε δημιουργούς και κοινό. Πιο συγκεκριμένα, οι χορογράφοι Alexandra Waierstall, Λίντα Καπετανέα, Ερμίρα Γκόρο και Πατρίσια Απέργη συνομιλούν με το κοινό και αποκαλύπτουν τη σύνθετη «πρώτη ύλη» του χορογραφικού τους έργου, με αφορμή ένα σώμα επιλεγμένων ταινιών και με άξονα τις επιρροές και τους προβληματισμούς που διαμορφώνουν την προσωπική τους δημιουργική διαδικασία (ΑRC_dialogues).

Σχετικα
Πέθανε από κορωνοϊό ο ζωγράφος Δημήτρης Ταλαγάνης
Πέθανε από κορωνοϊό ο ζωγράφος Δημήτρης Ταλαγάνης

10 χρόνια Arc for Dance Festival. Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Αθήνας επιστρέφει
Λίντα Καπετανέα

Νέοι δημιουργοί έχουν για άλλη μια χρονιά την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους και την ιδιαίτερη κινητική τους γλώσσα, να δοκιμάσουν τις ιδέες τους και να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία πεδίου σε επαφή με ένα ευρύ, διεθνές κοινό, στην καθιερωμένη ενότητα του φεστιβάλ που δίνει βήμα σε νέους και ανερχόμενους χορογράφους (ARC_prime movers).

Σε μια πρωτότυπη συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το φεστιβάλ ερευνά, με νέα site-specific έργα των Γιάννη Μανταφούνη και Στέλιου Τσάτσου, τα ρευστά όρια ανάμεσα στον χορό και την performance, τις αλληλεξαρτώμενες κινήσεις θεατών και καλλιτεχνών και την εξέλιξη των κινήσεων αυτών σε σχέση με το ίδιο το σώμα του μουσείου-οργανισμού στις πραγματικές και συμβολικές διαστάσεις του (ARC_hitects).

10 χρόνια Arc for Dance Festival. Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Αθήνας επιστρέφει

Στον πυρήνα της διοργάνωσης βρίσκονται εννέα παραστάσεις νέων έργων σύγχρονου χορού, τα πέντε από τα οποία παρουσιάζονται στην παγκόσμια πρεμιέρα τους στην Αθήνα. Τα έργα αυτά καλύπτουν ένα ευρύ εκφραστικό τόξο με σημείο αιχμής τον τρόπο σκέψης και εργασίας γυναικών δημιουργών. Θα παρουσιαστούν έργα των: Μαργαρίτα Τρίκκα, Alexandra Waierstall, Λίντα Καπετανέα-RootlessRoot & Edivaldo Ernesto, Αναστασία Βαλσαμάκη, Po-Cheng Tsai, Ερμίρα Γκόρο, Jesús Rubio Gamo και Πατρίσια Απέργη (ARC FOR DANCE FESTIVAL).

Η συνθήκη του σκηνικού χώρου τίθεται υπό αμφισβήτηση με μια λούπα χορευτικών συμβάντων που εκτυλίσσεται στα όρια εσωτερικού και εξωτερικού, προγραμματισμένου και τυχαίου, υπομνηματισμού και διατάραξης, πριν την έναρξη των παραστάσεων του παραπάνω τετραημέρου, σε επιμέλεια του Αντώνη Τζούμα (ARC_loop).

10 χρόνια Arc for Dance Festival. Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Αθήνας επιστρέφει
B.Dance Company

Το φεστιβάλ βγαίνει στον δρόμο στο Θησείο με όχημα το έργο Project 1: Alien Express των δύο νέων Σλοβένων δημιουργών Žigan Krajnčan και Gašper Kunšek, και επιχειρεί εντός του ανήσυχου αστικού πεδίου, όπου στα χρόνια της κρίσης εμφανίστηκαν καινοφανείς κοινοτικοί σχηματισμοί και αναδιαρθρώθηκαν τα μη κανονιστικά χαρακτηριστικά εξωστρέφειας της ελληνικής κουλτούρας (ARC_hood).

Η παιδαγωγική της κίνησης αποτελεί καίρια φροντίδα του ARC FOR DANCE FESTIVAL 10 και, με σκοπό να ενισχύσει τη γνώση επαγγελματιών και μη για τις εξελίξεις των χορευτικών τεχνικών, για τα στοιχεία που συνθέτουν τη γλώσσα του χορού, τα εννοιολογικά και παραστατικά ιδιώματά της, οργανώνει μια σειρά σεμιναρίων με τη μορφή workshops υπό την καθοδήγηση των έμπειρων εισηγητών-συντονιστών Paul Blackman, Bush Hartshorn και I-Han Huang της ομάδας B.Dance από την Ταϊβάν. (ARC_hothouse).

10 χρόνια Arc for Dance Festival. Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Αθήνας επιστρέφει

Επιδιώκοντας να προσεγγίσει την προβληματική της «αναμετάδοσης» σε σχέση με τον χορό, και έτσι να ανοίξει τη συζήτηση για τη σημασία της παρουσίας, την οικονομία της εμπειρίας στα χρόνια του διαδικτύου και την πολιτική της προσβασιμότητας, η φετινή διοργάνωση εγκαινιάζει και την πρακτική της ζωντανής μετάδοσης (live streaming) ορισμένων από τις παραστάσεις του τετραημέρου σε μεγάλες οθόνες στο κέντρο της πόλης αλλά και στο διαδίκτυο (ARC_flow).


Πρόγραμμα Δράσεων & Παραστάσεων
5 – 27 Μαΐου
Είσοδος ελεύθερη

ΑRC_dialogues
Βραδιές γνωριμίας με τις χορογράφους Πατρίσια Απέργη, Ερμίρα Γκόρο, Λίντα Καπετανέα, Alexandra Waierstall: προβολή ταινιών, συζήτηση με το κοινό.
5 & 6 Μαΐου, 21:30, Θέατρο OLVIO, Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός, 2103414118

ARC_prime movers
Παρουσίαση έργων νέων χορογράφων
12 Μαΐου, 21.00 & 25 Μαΐου, 19.00, Θέατρο OLVIO

ARC_hitects
Δύο παραστάσεις όπου χορευτές και κοινό εξερευνούν την κίνηση και τη θέασή της σε ιδιαίτερους χώρους του Μουσείου.
19 Μαΐου, 17.30 και 20.00, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)

ARC FOR DANCE FESTIVAL
Ο κεντρικός πυρήνας του φεστιβάλ: 9 παραστάσεις νέων έργων σε 4 ημέρες
24–27 Μαΐου, 21.30, Θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ, Πειραιώς 115, Γκάζι, 210 3427426

ARC_loop
Χορογραφική δράση «Παρασκήνιο» του Αντώνη Τζούμα έξω από το θέατρο
24, 25, 27 Μαΐου, 20.15, έξω από το Θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ
26 Μαΐου (σε ώρα που αναμένεται να προσδιοριστεί) στη Στάση Σύνταγμα του Μετρό

ARC_hood
Street performance Project 1: Alien Express των Žigan Krajnčan και Gašper Kunšek
26 Μαΐου, 20.30, Θησείο: κοντά στον σταθμό ΗΣΑΠ

ARC_flow
Ζωντανή μετάδοση (live streaming) των παραστάσεων από το Θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ
26 & 27 Μαΐου, 21.30, Θησείο: κοντά στον σταθμό ΗΣΑΠ


Πρόγραμμα Σεμιναρίων
12–22 Μαΐου, αιτήσεις συμμετοχής έως 4 Μαΐου στο arcfordancefestival@gmail.com
Δωρεάν συμμετοχή

ARC_hothouse (1)
Σεμινάριο για ερασιτέχνες χορευτές: Massive – Miniature, εισηγητής ο Paul Blackman
12 & 13 Μαΐου, 17.00 – 19.00, DANCE CULTURAL CENTRE (DAN.C.CE), Πειραιώς 76 (3ος όροφος), Κεραμεικός, 210 5230582

ARC_hothouse (2)
Giving & Receiving Feedback, εισηγητής ο Bush Hartshorn
18, 19 & 20 Μαΐου, 11.00 – 17.30, Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ, Αλκμήνης 8, Γκάζι, 210 3428650

ARC_hothouse (3)
Σεμινάριο για επαγγελματίες χορευτές και ερασιτέχνες με ≥5 χρόνια ενασχόλησης με τον χορό: Martial Arts X Contemporary, εισηγήτρια η I-Han Huang από B.Dance Company, Ταϊβάν
20, 21 & 22 Μαΐου, 12.00 – 14.00, DANCE CULTURAL CENTRE (DAN.C.CE)

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5