Εικαστικα

H αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος στην Art-Athina

Με πέντε Έλληνες και έναν Νεοζηλανδό καλλιτέχνη

51224-191786.jpg
Ναταλία Δαμίγου - Παπώτη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
41396-87771.jpg

H αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος εκπροσωπείται στη φετινή Art-Athina από τους Κώστα Βαρώτσο, Στάθη Βατανίδη, Nick Dryden, Γιάννη Γουρζή, Αγγέλικα Βαξεβανίδου και Μανώλη Αναστασάκο. www.technohoros.org

n

Costas Varotsos, “L' approdo”,2012,glass, iron, 21 x 3,90 x 4 m

Ο Κώστας Βαρώτσος γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης και αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Πεσκάρα. Το 1991 τιμάται με την υποτροφία του ιδρύματος Fulbright. To 1999 εκλέγεται καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου όπου διδάσκει στην Αρχιτεκτονική σχολή μέχρι και σήμερα. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Biennale του Sao Paulo το 1987 και στην Biennale της Βενετίας το 1999. Συμμετείχε στην Biennale της Βενετίας με το Ιταλικό περίπτερο δύο φορές, το 1992 και 1995, και στη διεθνή Biennale του Los Angeles το 1999. Έχει παρουσιάσει έργα του σε πλήθος εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του υπάρχουν σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, ΗΠΑ και Ελβετία. Έχει λάβει το βραβείο Street Trend award 2004/2005, για το έργο του «Άτιτλο 2001» στην Ελβετία και βραβείο για το καλύτερο γλυπτό από το Year in Review 2004 για το έργο του «Συγκοινωνούντα Δοχεία» στο Palm Beach της Florida στις ΗΠΑ. Το 2007 έλαβε το βραβείο γλυπτικής Segno d’ Oro για τη συνολική καλλιτεχνική του προσφορά στην Ιταλία και έχει λάβει τιμητική διάκριση από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας (Cavaliere dell’ Ordine della Stella della Solidarieta’ Italiana 2004). Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.


n

Stathis Vatanidis, ”Polis”, 2013, oil on canvas, 120 x 240 cm

Ο Στάθης Βατανίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Έχει πραγματοποιήσει 28 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα (Αίθουσα Σκουφά, Ειρμός, Έψηλον, Όλγα Γεωργαντέα, Εποχές και άλλες) και στο εξωτερικό (Αίθουσα Gloria, Λευκωσία, K Gallery, London, Nuovo Aleph, Milan) και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές. Έργα του υπάρχουν σε γνωστές συλλογές (Μουσείο Βορρέ, Μουσείο Πιερίδη, Συλλογή Χατζηιωάννου, Συλλογή Ν. Παπαγεωργίου και σε άλλες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό). Είναι μέλος του εικαστικού επιμελητηρίου.


n

Nick Dryden (N. Zealand),”Murder of crows” (detail), 2013, copper, marble, drachmas from the period of the German occupation in Greece, 140 x 40 x 30 cm

Ο Nick Dryden γεννήθηκε στη Ν. Ζηλανδία το 1948 από Νεοζηλανδό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα. Για τον Dryden, η γλυπτική είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκφράσει τα συναισθήματά του για αυτά που πραγματικά αγαπά. Η Ελληνική και Κέλτικη κληρονομιά του τον ωθούν να δουλεύει με εκλεκτά υλικά όπως μπρούτζο, μάρμαρο, χαλκό, πράγμα που του υπαγορεύει πως η τελική μορφή του έργου θα έχει μία γνήσια ομορφιά. Το έντονο ενδιαφέρον του για την ιστορία και το περιβάλλον, κυρίως της ακτής του Wellington όπου ζει, τον έχει οδηγήσει να κάνει εκθέσεις με διαφορετικά μέσα και υλικά. Ο Dryden έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, έχει παρακολουθήσει διεθνή συμπόσια μαρμαρογλυπτικής και έχει κερδίσει πολλές αναθέσεις έργων που υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στη Ν. Ζηλανδία αλλά και παγκόσμια.


n

Yannis Gourzis, ”Εros”, 2012, wood engraving, printed on paper Rives BFK 115 gr, 20,5 x 13,7 cm

Ο Γιάννης Γουρζής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. 1974-1979 Σπούδασε Χαρακτική και Τεχνική Φορητών Εικόνων - Τοιχογραφία, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) στην Αθήνα. 1984-1992 Εργάζεται ως χαράκτης στο Νομισματοκοπείο (Τράπεζα Ελλάδος). 1992 μέχρι και σήμερα διδάσκει Χαρακτική στην Α.Σ.Κ.Τ. (επίκουρος καθηγητής). Έχει πραγματοποιήσει 14 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε δεκάδες ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μερικές από τις σημαντικότερες είναι: Πανελλήνια Έκθεση (στον ΟΛΠ)· Διεθνής έκθεση ΕΧLIBRIS, Βέλγιο· Διεθνής Έκθεση Μινιατούρας, Τορόντο· Ελληνική Παρουσία στο Βερολίνο· Εθνικό Μουσείο Βαρσοβίας· Πινακοθήκη Πόζναν, Πολωνία· Μέγαρο Καλλιτεχνών, Μόσχα· Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα·1η Μπιενάλε Μεσογειακής Χαρακτικής, Κρήτη· Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, Λειψία· Έλληνες Χαράκτες στο Βελιγράδι· 5η Διεθνής Μπιενάλε, Βάρνα· 2η Μπιενάλε Μεσογειακής Χαρακτικής, Αθήνα· Διεθνής Έκθεση Μινιατούρας ΜΙΝΙΑΡΤ 91, Σουηδία· Πινακοθήκη Μπρατισλάβα· Μέγαρο Χίρς Σβέτσινγκεν, Γερμανία· Μπιενάλε Χαρακτικής, Λουμπλιάνα· 8η Τριενάλε Ν. Δελχί, Ινδία· Σύγχρονη Ελληνική Χαρακτική, Λουξεμβούργο· Ωβέρνη, Γαλλία· 3η Διεθνής Μπιενάλε Χαρακτικής, Βελιγράδι· UNESCO, Παρίσι· XYLON, Σβέτσινγκεν Γερμανία· «Μινιατούρα 7», Νορβηγία· 9η Διεθνής Μπιενάλε, Σεούλ Κορέα· Διεθνής Έκθεση EX LIBRIS Κάρλα Μπάιγ, Γαλλία· Βασιλικό Ινστιτούτο Άμστερνταμ· Ευρωπαϊκή Χαρακτική, Θεσσαλονίκη· Έκθεση EX LIBRIS, Βελιγράδι· Διεθνής Τριενάλε Χαρακτικής, Σαμαλιέ Γαλλία, κ.ά.


n

Angelika Vaxevanidou, “Silently Remaining”, 2013, pencil, colored pencil on paper, 152 x 152 cm

Η Αγγέλικα Βαξεβανίδου γεννήθηκε στο Νταχάου της Γερμανίας το 1974. Τα έτη 1994-1999 σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήριο του Θεόδωρου Παπαγιάννη και το 1996-1997 με το πρόγραμμα Erasmus σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Μονάχου με καθηγητή τον Heribert Sturm. Τα έτη 2000- 2002 ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές «art in context» στο Universiteat der Κuenste στο Βερολίνο. Έχει στο ενεργητικό της 8 ατομικές εκθέσεις και συμμετοχή σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Πάρο.


n

Manolis Anastasakos, “Portrait of Mrs. Hope”, 2012, wood, bronze, copper, silver, gold, paper, glass, crystal resin, acrylics, indian ink, 66 x 56 x 5 cm

Ο Μανώλης Αναστασάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων στην Ευρώπη, τις Βαλκανικές χώρες, την Αμερική και την Ασία. Εργάστηκε ως γλύπτης, ζωγράφος, σκηνοθέτης, χαράκτης και σκηνογράφος για τον κινηματογράφο, το θέατρου και την τηλεόραση. Εργάστηκε στην τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Συνεργάστηκε με τον Emir Kusturica στο πρότυπο κινηματογραφικό κέντρο Mokra Gora. Μουσεία σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη και ιδιώτες συλλέκτες διαθέτουν έργα του. Το έργο του έχει κερδίσει διεθνή βραβεία καθώς και μια διάκριση στη Biennale μικρών έργων στο Aiud. Του αρέσει να εργάζεται ως τοιχογράφος καλλιτέχνης και τον ενδιαφέρει η τέχνη του δρόμου και ο δημόσιος χώρος εν γένει. Έργα του βρίσκονται στον δημόσιο χώρο στην Ευρώπη από το 2001. Το 2011 έκανε την τρίτη ατομική έκθεσή του με τίτλο «Ατομικότητα». Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως ανεξάρτητος καλλιτέχνης σε όλο τον κόσμο.

Info: Art-Athina, 16-19/5, Κλειστό Π. Φαλήρου (Tae Kwon Do), Ολυμπιακά Ακίνητα, Μωραϊτίνη 2, 17561 Π. Φάληρο (Απέναντι από τα Village Cinemas Π. Φαλήρου) Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 16, 19:00 - 22:30 Εγκαίνια (είσοδος μόνο με πρόσκληση)/ Παρασκευή 17, 14:00 - 21:00/ Σάββατο 18, 12:00 - 21:00/ Κυριακή 19, 12:00 - 21:00. www.art-athina.gr

Η A.V. είναι Χορηγός Επικοινωνίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ