1821 Digital Gallery
Η γκαλερί Αργώ στην Art-Athina

Η γκαλερί Αργώ στην Art-Athina

Με έργα του Κώστα Χαραλαμπίδη

Στη φετινή Art-Athina η Αργώ παρουσιάζει τη δουλειά του Κώστα Χαραλαμπίδη, μακρόχρονου συνεργάτη της γκαλερί. www.argo-gallery.gr

Η Αλεξία Σερέζη, ιδιοκτήτρια της γκαλερί, λέει για τη δουλειά του καλλιτέχνη: «Ο Χαραλαμπίδης αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικούς εκπροσώπους, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, του είδους της οπτικής απάτης (trompe l’oeil). Το κομμάτι τέχνης που δημιουργείται με την τεχνική αυτή είναι δύσκολο να ζωγραφιστεί. Απαιτεί σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια από την πλευρά του καλλιτέχνη. Η κατάλληλη ταξινόμηση, η κάθε λεπτομέρεια, η απόχρωση του φωτός και η χρωματική διαβάθμιση, πρέπει να ενσωματωθούν με δεξιοτεχνία, ώστε να κάνουν το δύο διαστάσεων έργο να φαίνεται ότι είναι τρισδιάστατο.

Κάτι που κάνει τη ζωγραφική του να ξεχωρίζει, είναι και το γεγονός πως ο ίδιος ετοιμάζει τα υλικά για τα χρώματα, μια τεχνική που έμαθε με υπομονή κι επιμονή στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι και την οποία χτησιμοποιούσαν όλοι οι μεγάλοι κλασσικοί του 18ου-19ου αιώνα, όπως ο Delacroix και άλλοι, ώστε τα χρώματα να μένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για έναν καλλιτέχνη τον οποίο ο Γιάννης Τσαρούχης αποκάλεσε δεξιοτέχνη της οπτικής απάτης.

Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τη δουλειά του Χαραλαμπίδη για να προσφέρουμε τη δυνατότητα στο φιλότεχνο κοινό της Αθήνας να γνωρίσει την εικαστική διαδρομή ενός άξιου δημιουργού της ιδιαίτερη αυτής τεχνικής. Επιπλέον, θεωρούμε πολύ σημαντικό το γεγονός πως παραμένει πάντα επίκαιρος, λόγω του ότι στα έργα του προσπαθεί να δώσει αληθινά μηνύματα, να παρουσιάσει την πραγματικότητα και να εκφράσει δια μέσου του τύπου -εφημερίδων και περιοδικών- και αντικειμένων, αυτά που αισθάνεται, βλέπει, ακούει και πιστεύει. Αυτά δηλαδή που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας, γεγονότα και βιώματα της αλλόκοτης και ανεξέλεγκτης ζωής μας. Αποτυπώνει με τις ζωγραφικές του μεταπλάσεις τις αγωνίες του καιρού του και ως γνήσιος δημιουργός παρουσιάζει στα τελάρα του ό,τι ο ίδιος ζει και ό,τι εκείνος αγαπά».

n

Σχετικα
Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος λέει ότι έχουμε ανάγκη τη φαντασία
Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος λέει ότι έχουμε ανάγκη τη φαντασία

Kostas Charalabidis, The world who destroys itself, 2006, oil on canvas, 130 x 89 cm


n


n

Kostas Charalabidis, Yiannis Tsarouchis the Greek, 2010, oil on canvas, 92 x 114 cm

Ο Κώστας Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1946 και ζει μόνιμα κοντά στο Παρίσι, στο Bry-sur-Marne, όπου και διατηρεί το εργαστήριό του από τα χρόνια των σπουδών του στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της γαλλικής πρωτεύουσας (1971-1976). Mαθήτευσε κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη, την εποχή που ο σημαντικός Έλληνας ζωγράφος ζούσε στο Παρίσι. Ο τελευταίος μάλιστα τον γνώρισε στον παγκοσμίως γνωστό εκδότη και κριτικό τέχνης Στρατή Ελευθεριάδη Τεριάντ (Teriade), ο οποίος ανέδειξε με τη δουλειά του κορυφαίους δημιουργούς του 20ου αιώνα, από τον Ματίς και τον Πικάσσο, ως τον Σαγκάλ, τον Μιρό και τον Τζακομέτι.

Ο Χαραλαμπίδης επισκέπτεται συχνά τη Λέσβο, λόγω των αρμοδιοτήτων που έχει στα δύο μουσεία που ίδρυσε ο Τεριάντ στη Μυτιλήνη. Αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας από τους σημαντικούς εκπροσώπους του είδους της οπτικής απάτης. Συμμετέχει συχνά σε ομαδικές εκθέσεις του εξωτερικού, ενώ έργα του βρίσκονται μουσεία και ιδρύματα. Περιλαμβάνεται στην σημαντική έκδοση τέχνης του Μαρτίν Μονεστιέ «Η σύγχρονη οφθαλμαπάτη», που εκδόθηκε το 1993 (Martin Monestier: Le trompe l’oeil contemporain).

Info: Art-Athina, 16-19/5, Κλειστό Π. Φαλήρου (Tae Kwon Do), Ολυμπιακά Ακίνητα, Μωραϊτίνη 2, 17561 Π. Φάληρο (Απέναντι από τα Village Cinemas Π. Φαλήρου) Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 16, 19:00 - 22:30 Εγκαίνια (είσοδος μόνο με πρόσκληση)/ Παρασκευή 17, 14:00 - 21:00/ Σάββατο 18, 12:00 - 21:00/ Κυριακή 19, 12:00 - 21:00. www.art-athina.gr

Η A.V. είναι Χορηγός Επικοινωνίας

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5