Εικαστικα

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης ζητά από την Ιντερπόλ τη διερεύνηση αρχαιότητας που δημοπρατείται

Νέα ταυτοποίηση από τον αρχαιολόγο-ερευνητή. Ποιο είναι το πραγματικό ιστορικό του ρωμαϊκού μαρμάρινου αγάλματος;

33446-75562.JPG
Ευγενία Μίγδου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
centter.jpg

Την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, ο γαλλικός Οίκος Millon, διοργανώνει στο ξενοδοχείο Drouot του Παρισιού, δημοπρασία με τίτλο Archèologie & Préhistoire. Με τον αριθμό 292 στον κατάλογο, φιγουράρει Ρωμαϊκό μαρμάρινο άγαλμα νεαρού αθλητή, με προέλευση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο οίκος, την Γκαλερί Royal Athena της Νέας Υόρκης. Συγκεκριμένα, ο γαλλικός οίκος παραπέμπει στον κατάλογο της αμερικανικής γκαλερί, με τίτλο ArtofAncientWorld, IV, σ.75-76, και χρονολογία 1995. Πράγματι, το άγαλμα εμφανίστηκε προς πώληση από την Γκαλερί Royal Athena και αναφέρεται στον συγκεκριμένο κατάλογο, «μόνο που αυτό συνέβη το 1985 και όχι το 1995», όπως τονίζει ο Δρ. Χρήστος Τσιρογιάννης. «Μπορεί να είναι τυπογραφικό λάθος, αλλά μπορεί και να μην είναι».

2017-12-05-608_1.jpg

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης ταυτοποίησε το εν λόγω άγαλμα από τρεις φωτογραφίες του κατασχεμένου αρχείου των πιο διαβόητων διακινητών αρχαιοτήτων του τελευταίου τετάρτου του 20ου αιώνα, των RobinSymes και Χρήστου Μιχαηλίδη. Θυμίζουμε εδώ, πως το συγκεκριμένο αρχείο είχαν κατασχέσει οι ελληνικές αρχές, ύστερα από έφοδο του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας στη Σχοινούσα, το 2006. Ωστόσο, όπως μας ενημερώνει ο Τσιρογιάννης, τα ονόματα των Symes - Michaelides, δεν αναφέρονται πουθενά από τον οίκο Millon.

2_3.jpg

O αρχαιολόγος – ερευνητής, είχε ανακαλύψει ήδη από το 2006, ότι το άγαλμα είχε πουληθεί από τους Sotheby’s του Λονδίνου, στη δημοπρασία της 5 Ιουλίου 1982 (αριθμός 397). Ωστόσο, όπως λέει, και αυτή η πληροφορία έχει παραληφθεί από τους Millon.

1_3.jpg

Ποιος είναι ο πωλητής (ιδιοκτήτης) του αγάλματος στην επικείμενη δημοπρασία, και κυρίως, ποιος ήταν ο πωλητής στη δημοπρασία των Sotheby’s το 1982; Σύμφωνα με τον Τσιρογιάννη «γνωρίζουμε, πως οι Sotheby’s του Λονδίνου, στις δεκαετίες 1980 και 1990 ήταν το μέρος στο οποίο οι αρχαιοκάπηλοι Medici, Becchina και λοιποί, έστελναν και  “ξέπλεναν” παράνομες αρχαιότητες, ενώ οι δυο πρώτοι ήταν από τους βασικούς προμηθευτές των Symes και Μιχαηλίδη».

3_2.jpg

Αν και το συγκεκριμένο άγαλμα δεν εμφανίζεται σε κάποιο άλλο αρχείο εκτός από αυτό των Symes και Μιχαηλίδη, και παρόλο που δεν είναι ακόμα σαφές από ποια χώρα προέρχεται, εκείνο που έχει σημασία, είναι ότι όλοι όσοι ενέχονται στο πραγματικό συλλεκτικό ιστορικό του, έχουν εμπλακεί σε αναρίθμητες υποθέσεις παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων. Με αυτό το σκεπτικό, ο Χρήστος Τσιρογιάννης ενημέρωσε τις γαλλικές αρχές, καθώς και την
Interpol, ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση πριν την 8η Δεκεμβρίου.

Τέλος, να σημειωθεί, πως ο εν λόγω κατάλογος του οίκου Millon, ήρθε σε γνώση του κ. Τσιρογιάννη, μέσω Ελληνίδας, πρώην κατοίκου Παρισιού, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ