Visual Browsing
Athens 102.5 Voice

Το Φεστιβάλ Αθηνών αγαπάει το χορό

Περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του 13 ξεχωριστές ελληνικές και ξένες παραγωγές
Emila Milewska

Η 29η Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Χορού και το Φεστιβάλ Αθηνών 2017 αποδεικνύει την αγάπη του για την παραστατική τέχνη περιλαμβάνοντας στο πρόγραμμά του 13 ξεχωριστές ελληνικές και ξένες παραγωγές που φέρνουν το κοινό σε επαφή με τις σύγχρονες εξελίξεις στην τέχνη του χορού. Σημαντικά ονόματα θα παρουσιάσουν τις δουλειές τους στην Αθήνα, κάποιες από τις οποίες έρχονται αμέσως μετά την πρεμιέρα τους, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και μία παγκόσμια πρεμιέρα.

R. Wilson - M. Baryshnikov, «Letter to a man»

R. Wilson - M. Baryshnikov, «Letter to a man»

Οι ελληνικές δυνάμεις κατακτούν την Πειραιώς 260, αναδεικνύοντας τη δυναμική τους και διεκδικώντας το στίγμα τους στο παγκόσμιο χορευτικό στερέωμα. Δύο ελληνίδες χορογράφοι έχουν στραμμένους πάνω τους τούς προβολείς του διεθνούς χορευτικού δικτύου DNA, ως DNA panorama artists, ενώ το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και οι νέες δουλειές άλλων νέων δημιουργών.

Σχετικα
Ο Αποστόλης Τότσικας «μπήκε στο κλαμπ» του Kiki Challenge και τρέλανε το Instagram
Ο Αποστόλης Τότσικας «μπήκε στο κλαμπ» του Kiki Challenge και τρέλανε το Instagram

Η Λενιώ Κακλέα ανοίγει την ενότητα του χορού στην Πειραιώς (1-4/6, 7-11/6, 14-18/6, 21-25/6, 28-30/6, 1/7) με το «A hand’s turn». Μία παράσταση-ιδιωτική συνάντηση με την χορογράφο για μόνο έναν ή δύο επισκέπτες-θεατές κάθε φορά, στον νέο χώρο Β της Πειραιώς 260. Οι θεατές παίρνουν φεύγοντας από την παράσταση το αποτύπωμα της χορογραφίας σε ένα ιδιαίτερο βιβλίο.

Lenio Kaklea © Sotiris Vasleiou

Lenio Kaklea © Sotiris Vasleiou

Σχετικα
Μια Θεσσαλονικιά στην Αρκαδία: Η Βίκυ Χατζηβασιλείου χορεύει στον γάμο της Μαρίας Μενούνος
Μια Θεσσαλονικιά στην Αρκαδία: Η Βίκυ Χατζηβασιλείου χορεύει στον γάμο της Μαρίας Μενούνος

Η δεύτερη DNA panorama artist είναι η ανερχόμενη Κατερίνα Ανδρέου, που θα παρουσιάσει το σόλο «A kind of fierce» (10-11/6, Πειραιώς Ε). Η παράσταση έκανε πρεμιέρα πέρυσι στο Φεστιβάλ Αθηνών και στη συνέχεια περιόδευσε στην Ευρώπη, όπου σημείωσε τεράστια επιτυχία και κατέκτησε το Prix Jardin d’Europe 2016.

Katerina Andreou © Emila Milewska

Katerina Andreou © Emila Milewska

Το ενδιαφέρον έχει συγκεντρώσει και ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, που η νέα του δουλειά συγκεντρώνει σημαντικούς διεθνείς συμπαραγωγούς, μετά την επιτυχία του «Relic», που κέρδισε πέρυσι το βραβείο Hermès. Οι Τιτάνες κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα στις 6 Ιουνίου στην Πειραιώς 260-Ε (6-8/6) και συνεχίζουν την περιοδεία τους σε Βαρκελώνη, Τορίνο, Άμστερνταμ, Παρίσι κ.ά.

Evripidis Laskaridis © Marilena Stafylidou

Evripidis Laskaridis © Marilena Stafylidou

Ο Σύνδεσμος Χορού καταλαμβάνει τον Χώρο Η της Πειραιώς (19-20/6) για να πραγματοποιήσει ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό πείραμα. Πέντε χορογράφοι και δώδεκα νέοι χορευτές συνεργάζονται στο «Rapidly Becoming», που είναι ταυτόχρονα μια παράσταση μελέτη πάνω στη χορογραφική διαδικασία και εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Η Ιωάννα Πορτόλου με την Ομάδα GriffÓn συμπληρώνουν την τριλογία έργων που ξεκίνησαν το 2014, με την παράσταση «Πορνό» (15-17/6, Πειραιώς Ε). Η παράσταση συμπορεύεται με την ωρίμανση των μελών την ομάδας (Γιάννης Νικολαΐδης, Σεσίλ Μικρούτσικου, Ιωάννα Πορτόλου) διερευνώντας την έννοια των προσωπικών και κοινωνικών ορίων, την υπέρβαση, αλλά και τη λειτουργία τους.

Rootlessroot, «When the dogs assailed their masters» © Mike Rafail

Rootlessroot, «When the dogs assailed their masters» © Mike Rafail

Οι RootlessRoot (Λίντα Καπετανέα & Jozef Frucek) παρουσιάζουν το «When the dogs assailed their masters» (27-29/6, Θέατρο Ρεξ). Τέσσερις χορευτές (Manuel Ronda, Anna Calsina-Forrellad, Nathan Jardin, Λίντα Καπετανέα) συνδημιουργούν και ερμηνεύουν τις σκέψεις τους για το μέλλον.

Linda Kapetanea © Marilena Stafylidou

Linda Kapetanea © Marilena Stafylidou

Τέλος, η πρωτοεμφανιζόμενη Αναστασία Βαλσαμάκη στήνει ένα ομαδικό έργο για εννέα χορευτές που διερευνούν τη σχέση ατομικότητας και ομαδικότητας και αποζητούν την αρμονική τους συνύπαρξη. Το «Sync» (2-3/7, Πειραιώς Η) έχει επιλεγεί από το ευρωπαϊκό δίκτυο χορού Aerowaves και θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Spring Forward 2017.

Αναστασία Βαλσαμάκη, «Sync» © Elpiniki Voutsa

Αναστασία Βαλσαμάκη, «Sync» © Elpiniki Voutsa

Ακόμη, το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί φέτος μερικούς από τις σημαντικότερους ξένους χορογράφους. Πολλές από τις παραστάσεις αναμένονται από το σύνολο της καλλιτεχνικής κοινότητας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι Kinkaleri, η σημαντικότερη χορευτική κολεκτίβα της Ιταλίας, έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (21-22/6, BIOS). Το σχήμα που γαλούχησε γενιές χορευτών στη γείτονα χώρα και έγινε γνωστό για τους τολμηρούς πειραματισμούς του, παρουσιάζει στην Αθήνα το «Real Good Time / All!», μία παιγνιώδη διασταύρωση συναυλίας και παράστασης χορού.

Kinkaleri RealGoodTime © Jacopo Jenna

Kinkaleri RealGoodTime © Jacopo Jenna

Η Μαρλένε Μοντέιρο Φρέιτας είναι μία ακόμα DNA panorama artist που φιλοξενείται στο Φεστιβάλ Αθηνών. Η παράσταση «Bάκχες: πρελούδιο κάθαρσης» είναι η πιο πρόσφατη παράσταση της χορεύτριας και χορογράφου, που έρχεται στην Αθήνα αμέσως μετά την πρεμιέρα της (5-6/7, Πειραιώς Η).

Monteiro Bacantes © Rosa Reis

Monteiro Bacantes © Rosa Reis

Η Μέτε Ίνγκβαρτσεν προκαλεί το κοινό και εγκαινιάζει με το «69 Positions» έναν νέο κύκλο στο έργο της, όπου δίνει έμφαση στη σχέση ανάμεσα στις πολιτικές του σώματος και στις κοινωνικές δομές (1-3/7, Πειραιώς Β). Μία σόλο παράσταση που διερευνά το ζήτημα της σεξουαλικότητας, την αλληλεπίδραση μεταξύ φυσικού και τεχνητού και τα όρια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χώρου.

Mette Ingvartsen © Virginie Mira

Mette Ingvartsen © Virginie Mira

Ο Χόφες Σέχτερ, τεράστιο όνομα της αγγλικής χορευτικής σκηνής, παρουσιάζει τη νέα του δημιουργία που θα κάνει πρεμιέρα τον Ιούνιο στο Παρίσι (La Villette, σε συνεργασία με το Théâtre de la Ville). Στο «Grand Finale» το κοινό θα δει επί σκηνής οκτώ χορευτές από διαφορετικές χώρες, σε περίτεχνα σμιλεμένα χορογραφικά μοτίβα με ζωντανή μουσική (8-9/7, Πειραιώς Δ).

Hofesh Shechter

Hofesh Shechter

Ο Καταλανός χορογράφος Πέρε Φάουρα, γνωστός για τις δουλειές-μελέτες πάνω στην ποπ κουλτούρα, ενώνει επαγγελματίες και εθελοντές χορευτές σε μία παράσταση. Το «Sweet Fever» (16-17/7, BIOS) βρίσκεται σε διάλογο με ποικίλα θεατρικά στοιχεία, βίντεο, μουσική, φώτα και μοιάζει με ένα μεγάλο πάρτι.

Pere Faura

Pere Faura

Η Ντοροτέ Μυνιανεζά είναι χορεύτρια, χορογράφος, τραγουδίστρια και περφόρμερ, και  παρουσιάζει το «Unwanted /Ανεπιθύμητα», μια παράσταση για τα παιδιά που γεννήθηκαν από τους βιασμούς που έγιναν στον πόλεμο της Ρουάντα. Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή που έρχεται στην Αθήνα (18-19/7, Πειραιώς Η) αμέσως μετά την πρεμιέρα της στην Αβινιόν.

Dorothee Munyaneza © Richard Schroeder

Dorothee Munyaneza © Richard Schroeder

Ένας από τους σπουδαιότερους χορευτές όλων των εποχών, ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, παίρνει αυτή τη φορά το ρόλο του ηθοποιού. Σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ουίλσον παρουσιάζουν ένα θέαμα εμπνευσμένο από τον χορό. Τα ημερολόγια του θρυλικού χορευτή Βάσλαβ Νιζίνσκι αποτελούν τη βάση για το «Γράμμα σ' έναν άντρα», μια σόλο παράσταση που θα παρουσιαστεί για τέσσερις βραδιές στην Αθήνα (10-13/7).

R. Wilson - M. Baryshnikov, «Letter to a man»

R. Wilson - M. Baryshnikov, «Letter to a man»

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5