1821 Digital Gallery
Επιτέλους το ΕΜΣΤ ανοίγει τις πόρτες του

Επιτέλους το ΕΜΣΤ ανοίγει τις πόρτες του

Με την έκθεση «Κρίσιμοι διάλογοι: Αθήνα-Αμβέρσα»

Η πρώτη έκθεση που θα εγκαινιάσει τον χώρο των Περιοδικών εκθέσεων του ΕΜΣΤ ταυτόχρονα με το Πρόγραμμα Το ΕΜΣΤ στον Κόσμο, είναι μια συμπαραγωγή του ΕΜΣΤ και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας (M HKA). Η έκθεση, υπό τον τίτλο Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα- Αμβέρσα θα εγκαινιαστεί στις στις 31 Οκτωβρίου 2016 και θα διαρκέσει εως τις 29 Ιανουαρίου 2017, επανεκκινώντας ουσιαστικά την περιοδική εκθεσιακή δραστηριότητα του Μουσείου, που είχε διακοπεί το 2015 λόγω της μεταστέγασής του στην έδρα του και των ενεργειών για την παραλαβή και λειτουργία του. Η έκθεση φιλοδοξεί να είναι ένας θεωρητικός και οπτικός διάλογος, βασισμένος σε έργα από τις συλλογές των δύο Μουσείων, που θα περιλαμβάνει πάνω από 70 έργα και θα διαρθρώνεται σε 22 θεματικές. Τον Απρίλιο του 2017, θα ταξιδέψει σε περιορισμένη εκδοχή στο Βέλγιο. (Επιμέλεια: Bart De Baere, Κατερίνα Κοσκινά/ Βοηθοί επιμελητές: Σταμάτης Σχιζάκης, Jan De Vree)

ΧΡΥΣΑ ΒΑΡΔΕΑ – ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΧΡΥΣΑ ΒΑΡΔΕΑ – ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ. Χωρίς τίτλο, 1992-1995, Aλουμίνιο και νέον, 176 x 148 x 93 εκ, Μόνιμος δανεισμός της καλλιτέχνιδος, 2002, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Aρ. Εισ. 470/02

Μέχρι την έκθεση και στη σειρά ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ θα συμβούν στο Μουσείο:

- Στις 1 και 2 Οκτωβρίου 2016 θα παρουσιαστεί στο ΕΜΣΤ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Dancing Athens, μιας παραγωγής της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μια «αναδρομική» της πρώιμης δουλειάς της διεθνούς φήμης χορογράφου Trisha Brown.

Σχετικα
Γιαννούλης Χαλεπάς στο Τελλόγλειο στη Θεσσαλονίκη
Γιαννούλης Χαλεπάς στο Τελλόγλειο στη Θεσσαλονίκη

- Στη συνέχεια ακολουθεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα Transforming Future Museums: International Museum Academy (IMA), το οποίο διοργανώνεται από το British Council με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

- Στις 12 Νοεμβρίου 2016 θα παρουσιαστούν φιλμ μαθητών από σχολεία της Ελλάδος, βασισμένα στο βιβλίο του ΜοΜΑ (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Νέα Υόρκη), Η Μικρή Σάρλοτ Σκηνοθέτις, του Frank Viva, κατόπιν πρόσκλησης των εκδόσεων ΜΕΛΙΣΣΑ, που ανέλαβαν την ελληνική έκδοση καθώς και την διοργάνωση του διαγωνισμού, με βράβευση των τριών προκρινόμενων φιλμ.

- Τα ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2016 (17-18/12/2016) με την παρουσίαση της περφόρμανς της Ομάδας Σύγχρονου Χορού Πέρσας Σταματοπούλου με τίτλο ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ – Ο δρόμος, που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου

Σχετικα
Μπαίνουν στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Μπαίνουν στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

ΚΩΣΤΗΣ ΒΕΛΩΝΗΣ

Μικρά ξύλινα καθίσματα και η γυναίκα των ονείρων του, 2006. Εγκατάσταση. Ξύλο mdf, κόντρα πλακέ, μέταλλο, λαμπτήρας, CD, CD player, 2 ηχεία, ενισχυτής ήχου. Μεταβλητές διαστάσεις. Αγορά 2009. Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αρ. Εισ. 649/09.

Διαδικτυακή έκθεση

Empty pr(œ)mises

7 Οκτωβρίου

Empty Pr(oe)mises είναι μια διαδικτυακή έκθεση που διεξάγεται μέσα από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα και συνεπιμελούνται η διευθύντρια του ΕΜΣΤ κ. Κατερίνα Κοσκινά και ο επιμελητής Δρ. Lanfranco Aceti, με κεντρικό άξονα την οπτικοποίηση από τους καλλιτέχνες της διαδικασίας σύλληψης και ενδεχομένως υλοποίησης μιας ιδέας, στον εκθεσιακό χώρο του Ισογείου του ΕΜΣΤ. Το πρότζεκτ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Museum of Contemporary Cuts (MoCC) και το Leonardo Electronic Almanac – MIT Press και φιλοδοξεί να αποτελέσει την αρχή του στρατηγικού σχεδίου παρουσίας του ΕΜΣΤ στα ψηφιακά επικοινωνιακά μέσα.

Συνεργασία ΕΜΣΤ- documenta 14 το 2017

Όπως είπε η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά «Η documenta 14 και τo ΕΜΣΤ ξεκίνησαν να συζητούν πριν από δύο χρόνια, αφού εκφράστηκε η πρόθεση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της documenta 14, Adam Szymczyk, να πραγματοποιηθεί η 14η διοργάνωση της documenta στην Αθήνα και στο Κάσελ υπό τον τίτλο εργασίας Μαθαίνοντας από την Αθήνα. Πρόσφατα, οι δύο οργανισμοί αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία και να διευρύνουν το πεδίο δράσης της, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και γνώσεις, ιδέες και και πρακτικές, και ως εκ τούτου άρχισε ουσιαστικά η διαδικασία της μάθησης του ενός από τον άλλον. Οι μορφές συνεργασίας που αφορούν το ΕΜΣΤ στην Αθήνα και την documenta στο Κάσελ βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας.

Σήμερα, η documenta θεωρείται η πιο σημαντική περιοδική έκθεση αφιερωμένη στη σύγχρονη τέχνη. Έλαβε χώρα για πρώτη φορά στο Κάσελ της Γερμανίας το 1955 και έκτοτε διοργανώνεται κάθε πέντε χρόνια. Η documenta 14 θα πραγματοποιηθεί ως μία έκθεση σε δύο πόλεις, με συνολική διάρκεια 163 ημερών. Θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 8 Απριλίου έως 16 Ιουλίου 2017 και στο Κάσελ από 10 Ιουνίου έως 17 Σεπτεμβρίου 2017». Η documenta 14 θα ανακοινώσει τους συνεργάτες και τις συνεργασίες της στην Αθήνα σε ειδική συνέντευξη Τύπου, που θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Για πληροφορίες σχετικά με την documenta 14, παρακαλείστε να επικοινωνείτε με την κυρία Henriette Gallus, Διευθύντρια Επικοινωνίας της documenta 14, στο gallus@documenta.de.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΒΟΠΟΥΛΟΣ

Land, 2006. Βιντεοστιγμιότυπο. Βιντεοεγκατάσταση. Βίντεο διάρκειας 8΄, έγχρωμο, με ήχο. Αγορά 2008. Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Aρ. Εισ. 603/08

ΕΜΣΤ και Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Το ΕΜΣΤ συνεχίζει τη δραστηριότητά του με τα Εκπαιδευτικά του Προγράμματα και τις εκπαιδευτικές του δράσεις. Στο πλαίσιο των περιοδικών του εκθέσεων θα υποδέχεται σχολικές ομάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα. Επιπλέον θα συνεχιστούν οι συνεργασίες με ευπαθείς ομάδες καθώς και οι δράσεις εκτός του Μουσείου. Επιπλέον, Το EMΣΤ εγκαινιάζει πιλοτικά ένα καινοτόμο πρόγραμμα εφαρμογής της εικαστικής ψυχοθεραπείας, από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο 2017 με τίτλο Εξερευνώντας τις εικόνες του Μουσείου – Εξερευνώντας την εικόνα μου. Το πρόγραμμα θα σχεδιαστεί και πραγματοποιηθεί από την κ. Αφροδίτη Πανταγούτσου, Ψυχιατρική Εργοθεραπεύτρια, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια στην Α' Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, και την κ. Ελισάβετ Ιωαννίδη, Επιμελήτρια του ΕΜΣΤ και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ALMAGUL MENLIBAYEVASteppen Police [Αστυνομίατηςστέπας],2010. ΕκτύπωσηCibachrome. 127 x 183 x 8,5εκ. ΣυλλογήMHKA, Αμβέρσα, Αρ. Εισ. S0441_01.

7 ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΣΤ

Το ΕΜΣΤ βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση χορηγιών και υποστηρικτών για την εξεύρεση τρόπων συνεργασίας και στήριξης του Μουσείου και των δραστηριοτήτων του. 

Η προσπάθεια για την απορρόφηση μεγάλης και καθοριστικής για την πλήρη λειτουργία του ΕΜΣΤ, δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προχωρά και θα ολοκληρωθεί με την πλήρωση των προαπαιτούμενων. 

Με την σημαντική συνδρομή του ΝΕΟΝ (Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης Δασκαλόπουλου) το ΕΜΣΤ εμπλούτισε τη μόνιμη συλλογή του με έργα από σημαντικές εμπορικές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, ενώ συζητούνται και άλλοι τρόποι υποστήριξης, στον εκθεσιακό, τον εκπαιδευτικό και τον ερευνητικό τομέα. 

Το ΕΜΣΤ ξεκίνησε με την ΕΡΤ, πέραν από την ανάληψη χορηγίας επικοινωνίας των δράσεών του, μια συνεργασία σε επίπεδο ανταλλαγής τεχνογνωσίας, πρακτικών και δημιουργίας κοινών δράσεων, κυρίως στο τομέα των νέων μέσων. 

Μόλις ξεκίνησε συνεργασία με την Polyecο Contemporary Art Initiative, για την ανάθεση δημιουργίας νέων έργων για την συλλογή του ΕΜΣΤ καθώς και για την πραγματοποίηση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. 

Επιπλέον, γίνεται μια διαρκής προσπάθεια απόκτησης νέων έργων για τη συλλογή του ΕΜΣΤ με δωρεές και μακροχρόνιους δανεισμούς καλλιτεχνών και διαχειριστών της πνευματικής τους ιδιοκτησίας. 

Το Μουσείο είναι σε δημιουργική συζήτηση με την Ένωση Εταιριών Διαφήμισης & Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ) για την χάραξη της νέας στρατηγικής και επικοινωνίας του, ενώ πρόσφατα η εταιρεία Button ανέλαβε την αναμόρφωση της ιστοσελίδας του.

MARINA ABRAMOVIC

Rest Energy,1981. Polaroid photo. 55 x 68 εκ. ΣυλλογήMHKA, Αμβέρσα, Αρ. Εισ.BK5731_M79

LUC DELEUMobile Medium University Revisited (floating U.I.A.), 1972-1982. Ξύλο, χρώμα, πλαστικό, plexi. 110 x 60 x 25 εκ. ΣυλλογήMHKA, Αμβέρσα, Αρ. Εισ.S0114

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5