1821 Digital Gallery
IdeasCity Αθήνα: η πόλη συγκατοικεί με την τέχνη

IdeasCity Αθήνα: η πόλη συγκατοικεί με την τέχνη

40 δημιουργοί στον νέο χώρο του Ωδείου Αθηνών, από το ΝΕΟΝ 

Σχεδιαστές, καλλιτέχνες και άνθρωποι της τεχνολογίας θα συγκατοικήσουν για 5 μέρες στο νέο χώρο του Ωδείου Αθηνών. Αυτή η συγκατοίκηση αφορά 40 δημιουργούς και τις 11 χώρες που αντιπροσωπεύουν σε μια προσπάθεια κατανόησης και ανταλλαγής απόψεων πάνω στα σημερινά προβλήματα της πόλης. Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, σε συνεργασία με το New Museum Νέας Υόρκης, παρουσιάζει το IdeasCity Αθήνα. Μια διοργάνωση που ερευνά το μέλλον των πόλεων, με κινητήριο δύναμη την τέχνη και τον πολιτισμό. 

Με επικεφαλή τον Joseph Grima, το IdeasCity θα εστιάσει στην Αθήνα μέσα από δύο κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τις πόλεις, τη ροή ανθρώπων και τη ροή κεφαλαίων. Η Αθήνα, ως βασικός γεωγραφικός κρίκος στην αλυσίδα της προσφυγικής κρίσης, αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, ενώ παράλληλα αντιπροσωπεύει έναν ασφαλή προορισμό. Είναι μια πόλη που ενσωματώνει την ελπίδα και την επιβίωση, έναν τόπο όπου δημιουργούνται νέες πραγματικότητες. 

Το IdeasCity είναι μια συμμετοχική, αστική και δημιουργική πλατφόρμα που βασίζεται στην αρχή ότι η τέχνη και ο πολιτισμός είναι ουσιαστικές για την μελλοντική βιωσιμότητα των πόλεων. Αυτή η διεθνής πρωτοβουλία προσφέρει ένα forum για σχεδιαστές, καλλιτέχνες, ανθρώπους της τεχνολογίας και φορείς χάραξης πολιτικής για να ανταλλάξουν ιδέες, να καθορίσουν προκλήσεις και να προσελκύσουν την ενασχόληση του κοινού. 

Σχετικα
The Blind Writer: Η ταινία που δημιούργησε ο Γιώργος Σηφιανός «στα τυφλά» στο Φεστιβάλ Annecy
The Blind Writer: Η ταινία που δημιούργησε ο Γιώργος Σηφιανός «στα τυφλά» στο Φεστιβάλ Annecy

Σαράντα συμμετέχοντες από 11 χώρες, επιλεγμένοι μεταξύ 1400 αιτήσεων, θα συνυπάρξουν για 5 μέρες σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα ενημέρωσης και εξοικείωσης με την Αθήνα και ανταλλαγής απόψεων. Στη διάρκεια του πενθήμερου προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα εργάζονται συλλογικά πάνω σε διασταυρούμενους τομείς όπως κοινοτική δραστηριοποίηση, τέχνη, design, τεχνολογία, και την πρακτική εφαρμογή τους στην πόλη. Θα ζουν και θα εργάζονται στον νέο, αναμορφωμένο χώρο του Ωδείου Αθηνών, μετατρέποντάς τον σε ένα πολυλειτουργικό εργαστήριο πολιτιστικής δραστηριότητας. 

Οι ειδικοί χώροι ύπνου έχουν σχεδιαστεί από τον Thomas Lommee και η διαμόρφωσή τους για το IdeasCity Αθήνα έγινε υπό την καθοδήγηση του ίδιου και της σχεδιάστριας Αντιγόνης Λέντζος, μέσω workshop. Το πενθήμερο εργασιών θα ολοκληρωθεί με ένα ολοήμερο συνέδριο ανοιχτό στο κοινό. 

Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος ομιλητές που έχουν σχέση με την τέχνη, την αρχιτεκτονική, τη χάραξη πολιτικής, τον αστικό χώρο, μεταξύ των οποίων οι YašarAdanalí, JohnAkomfrah, SophiaAl Maria, TaniaBruguera, Ναντίνα Χριστοπούλου, Θωμάς Δοξιάδης, RosanneHaggerty, dreamhampton, Γιώργος Πρεβελάκης, NickSrnicek, HitoSteyerl και PelinTan. 

Σχετικα
4ο LA Comics Festival: Πάρτι γεμάτο σκίτσα, σχέδια και τοιχογραφίες στο κάμπο
4ο LA Comics Festival: Πάρτι γεμάτο σκίτσα, σχέδια και τοιχογραφίες στο κάμπο

Η πρωτοβουλία για το IdeasCity δημιουργήθηκε από τη Lisa Phillips, τη διευθύντρια του New Museum Toby Devan Lewis και την KarenWong, υποδιευθύντρια του New Museum. Το Ideas City έχει πραγματοποιήσει διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων στο Σάο Πάολο, Κωνσταντινούπολη, Ντιτρόιτ και Νέα Υόρκη. 

Περισσότερες πληροφορίες για την ανακαίνιση του Ωδείου Αθηνών δείτε ΕΔΩ

Info: Ωδείο Αθηνών, Ρηγίλλης και Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19, 19-24 Σεπτεμβρίου, Δευτέρα – Παρασκευή 11.00-19.00, 2107240673 

Ανοιχτό Συνέδριο στις 24 Σεπτεμβρίου 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5