1821 Digital Gallery
«Δώρο» για την Αθήνα η documenta 14

«Δώρο» για την Αθήνα η documenta 14

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα δράσεων της κορυφαίας έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης

Το σήμα της αντίστροφης μέτρησης για την πραγματοποίηση της documenta14, της διεθνούς έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα, έδωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σε κοινή συνέντευξη Tύπου με τον καλλιτεχνικό της διευθυντή, Άνταμ Σίμτσικ και άλλους συντελεστές της κορυφαίας διοργάνωσης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης χαρακτήρισε τη διοργάνωση της documenta 14 ως πολλαπλή πρόκληση για την Αθήνα. «Η φιλοξενία της κορυφαίας διεθνούς έκθεσης είναι δώρο για την πόλη μας. Ένα δώρο που πέρα από την συναρπαστική περίοδο της έκθεσης αφήνει γόνιμη παρακαταθήκη για την Αθήνα» υπογράμμισε ο κ. Καμίνης.

Σε λίγες μέρες, στις 14 Σεπτεμβρίου ξεκινάει το Πρόγραμμα Δημοσίων Δράσεων της documenta 14, με επίκεντρο το Εκθεσιακό Κέντρο στο Πάρκο Ελευθερίας που παραχωρήθηκε από τον δήμο για έναν χρόνο στη διοργάνωση, δίνοντας την ευκαιρία μια πρώτης επαφής της διεθνούς έκθεσης με το ελληνικό κοινό. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Άνοιξη του 2017 στην Αθήνα (από τις 8 Απριλίου έως τις 16 Ιουλίου), η οποία γίνεται η πρώτη πόλη στην ιστορία της documenta που συν-φιλοξενεί τη διοργάνωση μαζί με τη γερμανική πόλη του Κάσελ (από τις 10 Ιουνίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου).

Η documenta που πραγματοποιείται κάθε 5 χρόνια συμπλήρωσε 60 χρόνια ζωής και η συμφωνία για την από κοινού φιλοξενίας ανακοινώθηκε επισήμως τον Μάρτιο του 2015 στο Βερολίνο, από τους δημάρχους Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη και Κάσελ κ. Bertram Hilgen, παρουσία της διευθύνουσας συμβούλου της documenta 14 Annette Kulenkampff.   

Σχετικα
Τα νέα ασφαλή και eco-friendly πεζοδρόμια της Αθήνας (εικόνες)
Τα νέα ασφαλή και eco-friendly πεζοδρόμια της Αθήνας (εικόνες)

«Η documenta 14 αποτελεί πέραν της πολιτιστικής της διάστασης, την αφορμή για κρίσιμες ζυμώσεις, συμμετοχή στα κοινά και στη δημόσια σφαίρα, πεδίο αναζήτησης των παραμέτρων των δομικών αλλαγών, αλλά και το έναυσμα για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα» τόνισε ο κ. Καμίνης. Σημείωσε ότι «το σύνθημα της έκθεσης, «Μαθαίνοντας από την Αθήνα», αποτελεί σημείο αμφίδρομου διαλόγου  για θέματα στοχασμού, έκφρασης, ελευθερίας και δημοκρατίας που συντέλεσε στο συνεκτικό ιστό του κοινωνικού αφηγήματος, με τρόπο διαφορετικό, πρωτοποριακό και πειραματικό»

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta 14, Άνταμ Σίμτσικ, δήλωσε ότι «ανοίγοντας αυτό το κτίριο που ευγενικά μας παραχώρησε ο δήμος Αθηναίων, επιτελούμε ουσιαστικά την πρώτη Δημόσια Πράξη της documenta 14». Ως τα εγκαίνια της έκθεσης, τον Απρίλιο του 2017 θα ακολουθήσουν και άλλες, δήλωσε ο κ. Σίμτσικ. «Επιδίωξη μας από την αρχή ήταν να δουλέψουμε μαζί με δημόσιους φορείς και οργανισμούς της πόλης. Έχουμε ήδη συνάψει πολλές τέτοιες συνεργασίες  και η συνεργασία αυτήν παραμένει ανοιχτή» σημείωσε κατά τη συνέντευξη τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta 14.

Ο επιμελητής του προγράμματος δημοσίων δράσεων, Πολ Πρεκιάντο, τόνισε ότι ο χώρος από όπου ξεκινά το πρόγραμμα των δημοσίων δράσεων της documenta 14 δεν είναι ούτε εκθεσιακός χώρος, ούτε χώρος διασκέψεων. «Είναι η θέση για το “Κοινοβούλιο των Σωμάτων”, μία πειραματική και κρίσιμη δημόσια σφαίρα, καθώς φαίνεται ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί υποχωρούν. Η αρχιτεκτονική παρέμβαση του δημιουργού Ανδρέα Αγγελιδάκη που αποτελείται από 68 blogs, λειτουργεί ενισχυτικά», είπε ο κ. Πρεκιάντο.

Σχετικα
Ο Δήμος Αθηναίων βάζει τέλος στην αντικοινωνική στάθμευση
Ο Δήμος Αθηναίων βάζει τέλος στην αντικοινωνική στάθμευση

Το «παρών» στη συνέντευξη τύπου έδωσε η Aegean Airlines, καθώς η αεροπορική εταιρία από το τέλος Μαρτίου έως το τέλος Ιουνίου θα πραγματοποιήσει πτήσεις που θα συνδέουν απευθείας το Κάσελ με την Αθήνα. Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι και παράγοντες τουριστικών φορέων και οργανισμών της Αθήνας.

Γίνεται κατανοητό, σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, ότι «το αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα στην πόλη των Αθηνών αποκτά ένα επιπλέον πλεόνασμα: παρά τη θεαματική ανάκαμψη της Αθήνας στη διεθνή αγορά συνεδριακού τουρισμού όπως καταγράφηκε το 2015, όπου με δεδομένη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, αναδείχθηκε στην 24η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, η πόλη αναδεικνύεται και σε σύγχρονο, πολιτιστικό προορισμό». «Με αυτό το όραμα διαμορφώνουμε τη στρατηγική μας» τόνισε ο κ. Καμίνης, όπου  πέρα από την αδιαμφισβήτητη κληρονομιά της κλασικής αρχαιότητας, η Αθήνα θα πρέπει να αναδείξει τη δυνατή πολιτιστική σύγχρονη  ατζέντα της.

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5