1821 Digital Gallery
Δύο σημαντικά εικαστικά γεγονότα τον Μάιο
ΤΕΥΧΟΣ 566

Δύο σημαντικά εικαστικά γεγονότα τον Μάιο

Η έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Art Athina

21η Art Athina

Δεν χρειάζεται να είσαι φιλότεχνος, εικαστικός, γκαλερίστας ή συλλέκτης για να ενθουσιαστείς στην Art Athina. Το μεγαλύτερο ελληνικό εικαστικό γεγονός της πόλης είναι και μια μεγάλη γιορτή εκτός από μια ευκαιρία να δούμε και να μάθουμε όλες τις νέες τάσεις στην Τέχνη. Φέτος κλείνει τα 21 της χρόνια και στις παράλληλες εκδηλώσεις ξεχωρίζουμε το Platforms Project @ Art Athina 2016, αφιερωμένο στις συνεργασίες που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα τρία χρόνια από παρουσιαζόμενες πλατφόρμες. Φέτος, εκτός από ελληνικά, στους διαδρόμους της Art Athina θα ακούσουμε και γερμανικά, γαλλικά, αγγλικά, κορεάτικα, κινέζικα, φινλανδικά, φαρσί, σουηδικά κ.ά. Η ATHENS VOICE θα είναι και φέτος εκεί ως χορηγός επικοινωνίας, με το περίπτερό της και θα σας περιμένει να σας γνωρίσει από κοντά. 26-29/5, Κλειστό Γήπεδο Π. Φαλήρου

ART-ATHINA 2016 from Emmanouil Verigakis on Vimeo.


Σχετικα
Το Gallery Walk του δήμου Αθηναίων σε 37 αθηναϊκές Αίθουσες Τέχνης
Το Gallery Walk του δήμου Αθηναίων σε 37 αθηναϊκές Αίθουσες Τέχνης

Ai Weiwei at Cycladic

Πρώτη παρουσίαση έργων του διάσημου, ριζοσπαστικού καλλιτέχνη Ai Weiwei θα γίνει στην Ελλάδα από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ‒ είναι και η μοναδική έκθεσή του που φιλοξενείται σε αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως μέχρι σήμερα. Έργα του θα εκτίθενται στους ορόφους των μόνιμων συλλογών του μουσείου, ενώ ο Ai Weiwei θα παρουσιάσει επίσης ένα νέο έργο, εμπνευσμένο από τη συλλογή του μουσείου.

image

Portrait of Ai Weiwei, courtesy of the artist ©Gao Yuan, 2009

Σχετικα
Η Γαλλίδα street artist, Miss. Tic απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών
Η Γαλλίδα street artist, Miss. Tic απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών

Ποιος είναι ο Ai Weiwei

Γεννημένος στο Πεκίνο το 1957, ο Ai Weiwei είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο ως εικαστικός, αρχιτέκτονας, συγγραφέας, κινηματογραφιστής και πολιτικός ακτιβιστής. Έχει ασκήσει δριμύτατη δημόσια κριτική στην κινεζική κυβέρνηση, σε θέματα που αφορούν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει διερευνήσει και αναδείξει σκάνδαλα κυβερνητικής διαφθοράς και έχει θίξει ζητήματα σχετικά με την ποιότητα της ζωής στη σύγχρονη Κίνα. Στις 3 Απριλίου του 2011, συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Πεκίνου και τέθηκε υπό κράτηση για 81 ημέρες χωρίς να έχει ασκηθεί εναντίον του καμία επίσημη κατηγορία• η επίσημη εκδοχή για την κράτησή του ήταν «οικονομικά αδικήματα». Όταν αποφυλακίστηκε, του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα καθώς και οι δημόσιες τοποθετήσεις, ενώ ζούσε υπό τη στενή παρακολούθηση της κυβέρνησης. Τελικά, το διαβατήριό του τού επεστράφη το 2015.

Ο Ai Weiwei είναι περισσότερο γνωστός για τα γλυπτά και τις μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις του, που συνδέουν εννοιολογικά την παραδοσιακή τέχνη και νοοτροπία της Κίνας με τα σύγχρονα πολιτικά μηνύματα. Στα γλυπτά του επαναχρησιμοποιεί συχνά υλικά που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα, όπως πηλό, ξύλο από κατεστραμμένους ναούς, μάρμαρο και ίασπιν, συνδέοντας έτσι το παρελθόν με το παρόν, την παλιά Κίνα με τη νέα. Επίσης, συμμετέχει σε μακροχρόνια ερευνητικά προγράμματα και πρωτοβουλίες, όπως το «Έρευνα Πολιτών» («Citizen’s Investigation») για τα θύματα του σεισμού στην επαρχία Sichuan το 2008 και εργάστηκε ως καλλιτεχνικός σύμβουλος στο σχεδιασμό του Εθνικού Σταδίου του Πεκίνου («Η Φωλιά του Πουλιού») για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε σημαντικές εκθέσεις και πολιτιστικούς χώρους σε όλο τον κόσμο.


Τι θα δούμε στην έκθεση

Στα 25 έργα του που θα παρουσιαστούν θα δούμε και ορισμένες από τις πιο γνωστές του δημιουργίες –όπως τo «Grapes» (2011), το «Divina Proportione» (2012), το «Mask» (2011) και το «Cao» (2014)–, καθώς και ένα νέο έργο, εμπνευσμένο από τη συλλογή του μουσείου.

Η συνεργασία του Ai Weiwei με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ξεκίνησε το 2015. Μετά από πρόσκληση του μουσείου, ο καλλιτέχνης επισκέφτηκε την Αθήνα και τη Λέσβο, όπου και εγκατέστησε το εργαστήριό του. Ορισμένα από τα έργα του εκεί, θα συμπεριληφθούν στην έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic», απευθύνοντας ένα οικουμενικό μήνυμα ελπίδας για το μέλλον.

Το 10% των συνολικών εσόδων της έκθεσης, των πωλήσεων και των χορηγιών θα δοθεί απευθείας σε αυστηρά επιλεγμένες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται ανά την Ελλάδα σχετικά με τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Όπως αναφέρει η Σάντρα Μαρινοπούλου, Πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης: «Στο πλαίσιο των εκθέσεων σύγχρονης τέχνης του Μουσείου μας, επιθυμούσαμε από καιρό να παρουσιάσουμε τη δουλειά του Ai Weiwei. Είμαι ενθουσιασμένη που θα φιλοξενήσουμε την πρώτη έκθεσή του σε αρχαιολογικό μουσείο και θα δώσουμε στο ελληνικό κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει το έργο του! Ο Ai Weiwei δημιούργησε για την έκθεση αυτή ένα νέο έργο εμπνευσμένο από τη μόνιμη συλλογή μας, αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής του αναζήτησης για την όσμωση του παλιού με το νέο».

Ο επιμελητής της έκθεσης Michael Frahm, λέει: «Ο Ai ανατρέχει συχνά στο παρελθόν για να αντλήσει έμπνευση και εργάζεται με υλικά που έχουν πολιτισμικούς συσχετισμούς. Γι’ αυτό και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αποτελεί τον ιδανικό χώρο για να φιλοξενήσει την πρώτη έκθεση του καλλιτέχνη στην Ελλάδα. Γιατί οι αρχαιολογικές συλλογές του μουσείου εκφράζουν την εκτίμησή του για το παρελθόν, καθώς και την ελπίδα που τρέφει για το μέλλον. Είμαστε επίσης πολύ χαρούμενοι που η συνεργασία μας με το μουσείο θα βοηθήσει άμεσα τους ανθρώπους τους οποίους ο Ai συνάντησε στη Λέσβο».

20/5 - 30/10, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5