1821 Digital Gallery
Τ(ρ)όποι Λατρείας

Τ(ρ)όποι Λατρείας

Ο Τάσος Βρεττός μας ξεναγεί για τελευταία φορά στην έκθεση του στο Μουσείο Μπενάκη που συζητήθηκε όσο καμία άλλη αυτούς τους μήνες.
Tassos Vrettos

Γράφει ο φωτογράφος σε ένα σημείο του βιβλίου «Τ(ρ)όποι Λατρείας. Τάσος Βρεττός/Wor(th)ship. Tassos Vrettos» που εκδόθηκε με αφορμή την σπουδαία του έκθεση και στην ουσία μας εισάγει με πολύ γλαφυρό τρόπο στην φωτογραφική του περιπέτεια που ξεκίνησε πριν από χρόνια στους τόπους λατρείας άλλων θρησκειών στην Αθήνα και ολοκληρώθηκε με την μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη που ξεκίνησε τον Νοέμβριο και ολοκληρώνεται αυτό το σαββατοκύριακο με μια σειρά εκδηλώσεων ομιλιών και ξεναγήσεων από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

«Η περιπλάνησή μου στην πολυπολιτισμική και πολυεθνική Αθήνα των θρησκειών ξεκίνησε συμπτωματικά ένα Πάσχα πριν από τρία χρόνια. Είχα διαβάσει στα Νέα της Μεγάλης Πέμπτης ότι γίνεται μια πολύ ωραία Ανάσταση στην αιθιοπική εκκλησία και αποφάσισα από περιέργεια να την επισκεφτώ. Το Μεγάλο Σάββατο, μετά από μια περιπετειώδη αναζήτηση, ανακάλυψα την εκκλησία στο Πολύγωνο, πλάι σε έναν ορθόδοξο ναό. Μπήκα σε ένα χώρο υπέροχα παράταιρο. Γυναίκες και παιδιά ήταν καθισμένοι στον περίβολο, ντυμένοι στα λευκά, και φωτίζονταν από λάμπες φθορίου και κεριά αναμμένα στο έδαφος. Ήταν κάτι σαν όνειρο. Ρώτησα αν μπορώ να φωτογραφίσω και, αφού μου επέτρεψαν να μπω, βρέθηκα να φωτογραφίζω ξυπόλητος, σε απόσταση μισού μέτρου από πρόσωπα με απόλυτη θρησκευτική ευλάβεια μέσα σε ένα κατανυκτικό περιβάλλον, με μυρωδιά από λιβάνι, που έφτιαχνε ένα σκηνικό δανεισμένο από κάποιον πίνακα του Ελ Γκρέκο. Φωτογράφιζα ασταμάτητα μέχρι το πρωί και το αποτέλεσμα ήταν συναρπαστικό. ....

Στο ναό αυτό λάτρευαν Αιθίοπες και Ερυθραίοι Χριστιανοί Κόπτες. Πρόσφατα οι τελευταίοι απέκτησαν τη δική τους εκκλησία στο Παγκράτι. Έκανα έναν καλό φίλο στις επισκέψεις αυτές, τον Δαβίδ. Τα τελευταία χρόνια κάνω Ανάσταση μαζί τους, είναι από τα μέρη που με γαληνεύουν και με παραξενεύουν ταυτόχρονα. Σαν τις πυγολαμπίδες του Παζολίνι σε εκείνο το κείμενό του, οι άνθρωποι αυτοί επιβιώνουν με χάρη μοναδική, άγρια. Εκτεθειμένοι τόσο στον κίνδυνο της εξαφάνισης όσο και σε αυτόν της φανέρωσης».


Το Μουσείο Μπενάκη, το Σάββατο 30 Ιανουαρίου και ώρα 17:00, οργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στην έκδοση που συνόδεψε την έκθεση «Τ(ρ)όποι Λατρείας. Τάσος Βρεττός», αλλά και στους ήχους που κατεγράφησαν και αποτέλεσαν οργανικό τμήμα της. Η εκδήλωση θα διαρκέσει έως τις 21:30 και θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο και το καφέ-εστιατόριο του κτηρίου της οδού Πειραιώς.

Σχετικα
Οι πιο ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις για το 2022
Οι πιο ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις για το 2022

Το σπονδυλωτό αυτό αφιέρωμα συνοψίζει τα θέματα που ανέδειξαν οι συγγραφείς της έκδοσης σχετικά με το περιεχόμενο και τη φωτογραφική πρακτική της έκθεσης και φιλοξενεί παρεμβάσεις από μέλη των λατρευτικών κοινοτήτων που παρουσιάζονται σε αυτήν καθώς και ανθρώπους που συνεργάστηκαν με τον φωτογράφο στην αναζήτησή του.

Η φωτογραφική έρευνα πεδίου, οι ανθρωπολογικές, πολεοδομικές και κοινωνικές προεκτάσεις του βιώματος των αυτοσχέδιων χώρων λατρείας των μεταναστών και των προσφύγων της Αθήνας και η επιμελητική συμμετοχή στο συλλογικό συμβάν αυτής της διοργάνωσης, είναι μερικά από τα θέματα που θα εξεταστούν στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης.

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, μουσικοί που ανήκουν και λατρεύουν σε αυτούς τους τόπους θα μεταφέρουν τους ήχους, τους ρυθμούς, τους θορύβους και τα τραγούδια τα οποία αποτέλεσαν οργανικό κομμάτι του φωτογραφικού σώματος με την συμμετοχή του μουσικού Μιχάλη Καλκάνη.

Σχετικα
Σέρρες: Νεκρή εντοπίστηκε η 24χρονη που παρασύρθηκε από ρέμα
Σέρρες: Νεκρή εντοπίστηκε η 24χρονη που παρασύρθηκε από ρέμα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Α’ ΜΕΡΟΣ

17:00–19:00

Αμφιθέατρο, Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138

Χαιρετισμοί

Εισηγήσεις των συγγραφέων με αφετηρία τα κείμενά τους στην έκδοση "Τ(ρ)όποι Λατρείας. Τάσος Βρεττός", εκδόσεις Μουσείο Μπενάκη.

Συντονισμός: Γιώργος Τζιρτζιλάκης.

Γιώργος Τζιρτζιλάκης: Γεωπολιτικές του ιερού και ο πειρασμός των εικόνων

Νάνος Βαλαωρίτης: Ένας ολόκληρος κόσμος. Τάσος

Φώτης Τερζάκης: Μια εγκάρσια διατομή του πλανήτη

Κωστής Σταφυλάκης: Ελληνική κοινωνία, λατρεία και ιδιωτικότητα

Έφη Φαλίδα: Μαύρο άλογο/Λευκός πέπλος: προς την ισορροπία των αντιθέσεων

Δημήτρης Χαλαζωνίτης: Ποιήματα

Σάββας Μιχαήλ: Ετεροτοπίες

Παναγής Παναγιωτόπουλος: Η οικεία ετερότητα. Φαινομενολογία και εικονολογία των μεταναστών στην Ελλάδα

Νάντια Αργυροπούλου: Nowheres. (επίλογος αντί οδηγού)

Διάλειμμα: 19:00 - 19:15

Β’ ΜΕΡΟΣ

19:15–20:30

Παρεμβάσεις μελών των λατρευτικών κοινοτήτων και συνεργατών στην έρευνα πεδίου του Τάσου Βρεττού. Εισαγωγή από τον φωτογράφο.

Συντονισμός: Θεόφιλος Τραμπούλης

Συζήτηση με το κοινό.

Γ’ ΜΕΡΟΣ

20:30–21:30

Καφέ-εστιατόριο, Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138

Οι ήχοι των Τ(ρ)όπων Λατρείας από μουσικούς των λατρευτικών κοινοτήτων.

Συντονισμός: Μιχάλης Καλκάνης

ΚΥΡΙΑΚΗ 31/01/2016

Η έκθεση "Τ(ρ)όποι Λατρείας. Τάσος Βρεττός" θα διαρκέσει έως την Κυριακή 31/01/2016.

Την ίδια ημέρα, με το κλείσιμό της, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τον φωτογράφο και τους επιμελητές, στις 13.00.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5