Εικαστικα

2015 Α.V. Choice: Καλύτερη έκθεση

Δείτε τις 5 εκθέσεις με τη σειρά που τις ψήφισε η A.V. και ψηφίστε

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
116697-260177.jpg

Terrapolis

NEON, Γαλλική σχολή

Μια σχολή αφιερωμένη στην αρχαιολογική έρευνα αποτελεί το σκηνικό όπου η σύγχρονη τέχνη συναντά αφηγήσεις και εικόνες από την αρχαιότητα. Απηχώντας τους Σάτυρους, τις Σφίγγες, τους Κένταυρους της αρχαιοελληνικής γλυπτικής, οι σύγχρονοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν γλυπτά, εγκαταστάσεις και φιλμ με στοιχεία από τη μυθολογία….

Διαβάστε όλο το κείμενο εδώ.


Digital Revolution

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Στη νέα της έκθεση ‘Digital Revolution’ παρουσιάζει την επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας στην εξέλιξη των τεχνών, του design, της μουσικής, της μόδας, του κινηματογράφου και των videogames, καθώς και τον τρόπο που εκφράζονται οι σύγχρονοι δημιουργοί χρησιμοποιώντας τις δυνατότητές της. Άλλωστε, τεχνολογία είναι ο συνδυασμός τέχνης και λόγου...

Δείτε το φωτογραφικό αφιέρωμα εδώ.


Μιχάλης Κατζουράκης

Παραλλαγές 1954-2014 (Μουσείο Μπενάκη)

image

Το ίχνος που αφήνει ο άνθρωπος στο αστικό τοπίο απασχολεί τον Μιχάλη Κατζουράκη τα τελευταία εξήντα χρόνια.

Η έκθεση «Παραλλαγές» παρουσιάζει το πολύπλευρο εικαστικό έργο του καλλιτέχνη αναδεικνύοντας τη στενή του σχέση με τη φωτογραφία.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες αναδρομικές που ακολουθούν μια αυστηρή χρονολογική σειρά, η έκθεση χωρίζεται σε θεματικές ενότητες που επικεντρώνονται στις αφορμές για τη δημιουργία ζωγραφικών και γλυπτικών έργων.

Το θέμα της κάθε ενότητας παρουσιάζεται με τις παραλλαγές του, αποκαλύπτοντας έτσι τη διαδικασία κατασκευής και τονίζοντας τη σημασία της. Στις «Παραλλαγές» το αρχείο του καλλιτέχνη παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο: αποτελεί τον τόπο μέσα από τον οποίο προκύπτουν οι αφηγήσεις στον χώρο του μουσείου και παράλληλα φανερώνει τον τρόπο που το ίδιο το έργο μετασχηματίζει τον χώρο της πόλης.

Επιμέλεια: Χριστόφορος Μαρίνος


Εκείνες/Elles

Μουσείο Φρυσίρα

image

Το μουσείο Φρυσίρα παρουσιάζει απο τις 9 Δεκέμβριο 2015 έως 30 Ιουνίου 2016, στο κτήριο της Μονής Αστερίου 3, ένα μεγάλο αφιέρωμα στις Ευρωπαίες γυναίκες ζωγράφους του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα από τις συλλογές του μουσείου. Με την έκθεση αυτή που θα περιλαμβάνει τα έργα 67 δημιουργών, το μουσείο Φρυσίρα φιλοδοξεί να αποτίσει έναν μοναδικό φόρο τιμής στο φύλο που συντέλεσε σιωπηρά αλλά δυναμικά στην διαμόρφωση της σύγχρονης τέχνης βγαίνοντας από το περιθώριο και αποδεικνύοντας έμπρακτα πως η τέχνη δεν έχει φύλο Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Baillon Agnes, Bigaj Beata, Dixon Jane, Djurdjevic Biljana, Driffield Rebecca, Fambris Georgia, Hay Susan, Glowacka Viola, Fambris Georgia, Lampe Katinka, Loutz Frederique, Pasquaili Beatrice, Paul Celia, Perat Emmanuelle, Pouyandeh Nazanin, Rego Paula, Russel Victoria, Schleime Cornelia, Siebert Uta, Szczekan Ewa, Verebics Agnes, Wang Jojo, Xiang Shi, Αγγελή Ηώ, Ασαργιωτάκη Καλλιόπη, Βέργη Χρύσα, Βλαχάκη Μαριλίτσα, Γεωργιοπούλου Βίκυ, Γιαννακάκη Μαρία, Γκόνου Ειρήνη, Ζαμπούρα Μαριλένα, Θεοδωρούπουλου Ελίνα, Κάλμπαρη Χριστίνα κ.ά.

Η Χριστίνα Κάλμπαρη που συμμετέχει με έργο της στην έκθεση φιλοτέχνησε εξώφυλλο της ATHENS VOICE


Numbers are prehistoric

Mario Merz, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

image

Ο ΝΕΟΝ, σε συνεργασία με το Fondazione Merz, παρουσιάζει την έκθεση έργων του Mario Merz, ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του κινήματος της Arte Povera.

Πρόκειται για την πρώτη έκθεση του ιταλού καλλιτέχνη που θα παρουσιαστεί σε μουσειακό χώρο στην Ελλάδα. Σε επιμέλεια του Paolo Colombo, η έκθεση-επισκόπηση φιλοδοξεί να φωτίσει την πολυπρόσωπη πρακτική του Mario Merz. Ο τίτλος της έκθεσης, “Numbers are prehistoric”, προέρχεται από το βιβλίο του Mario Merz “I Want to Make a Book Right Now” (1989) και εκφράζει την ανάγκη που τον παρακίνησε να ασχοληθεί και να αφοσιωθεί στην τέχνη, την πολιτική, τη ζωή. Με αυτή τη φράση, ο καλλιτέχνης εννοεί ότι οι αριθμοί υπήρχαν πριν από την ιστορία και εξελίσσονται στο άπειρο παράλληλα με την εξέλιξη της γης και του σύμπαντος. Παρουσιάζοντας υλικό που δεν έχει εκτεθεί ξανά, η έκθεση ισορροπεί μεταξύ της εικαστικής τέχνης και της γραπτής έκφρασης, ακολουθώντας τον ιδιαίτερο τρόπο του Merz, ο οποίος αντιμετωπίζει τα κεντρικά θέματα στην τέχνη του χρησιμοποιώντας γραμμές, αριθμούς και λέξεις.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα περίοδο, όπου οι έννοιες της αναγκαιότητας και των πρωταρχικών αναγκών επαναξιολογούνται, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα στο θεατή να επανεξετάσει τις ιδέες του μέσα από διάφορα παραδείγματα των έργων του Merz. Ως 31/1.

Έργο του Mario Merz έγινε εξώφυλλο της ATHENS VOICE.

ΨΗΦΙΣΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ