1821 Digital Gallery
Σας αρέσει η Λέσβος;

Σας αρέσει η Λέσβος;

Με την έκθεση «Άγνωστος καλλιτέχνης» θα την λατρέψετε

Αν, ναι, τότε δείτε πώς «είδαν» με το χρωστήρα τους πριν από περίπου έξι δεκαετίες τ’ αρχοντικά, τα καφενεία και τις εκκλησιές της Λέσβου φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και τί διάλογο ανοίγουν με την παράδοση σήμερα καταξιωμένοι και ανερχόμενοι εικαστικοί. Η έκθεση «Άγνωστος καλλιτέχνης / Unknown artist» δίνει στο κοινό την ευκαιρία να ρίξει ματιές σε μια σπάνια, αν και ίσως παραγνωρισμένη, συλλογή έργων τέχνης της ΑΣΚΤ προτείνοντας έναν αναστοχασμό γύρω από τη νέο-ελληνική παράδοση και κουλτούρα.

image

Θα παρουσιαστούν περίπου σαράντα αντίγραφα από παλαιότερα έργα τέχνης (λαϊκών καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένου του Θεόφιλου), χειροτεχνίας και αγιογραφίας, καθώς και διακοσμητικών παραστάσεων που εμπίπτουν στη λαϊκή παράδοση της περιοχής. Τα «αντίγραφα» δημιούργησαν τη διετία 1958-1959 φοιτητές τότε της Σχολής και καταξιωμένοι σήμερα ζωγράφοι, όπως οι Α. Φασιανός, Σ. Σόρογκας, Μ. Καραβέλα, Δ. Κοκκινίδης, Γ. Βαλαβανίδης κ.ά., σε μια προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης του λαϊκού υλικού πολιτισμού.

image

Σχετικα
Η Γαλλίδα street artist, Miss. Tic απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών
Η Γαλλίδα street artist, Miss. Tic απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών

Η συλλογή της ΑΣΚΤ θα συγκατοικήσει δημιουργικά με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών [Πάνος Χαραλάμπους, Νίκος Χαραλαμπίδης, Δημήτης Φουτρής, Αλέξανδρος Λάιος και Μάρω Φασουλή (Under Construction Group), Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Andreas Sell, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Χριστίνα Σγουρομύτη, Γιάννης Σκαλτσάς και Γιάννης Βαρελάς και Εμμανουήλ Μπιτσάκης] σε μια απόπειρα να καταθέσουν «μια κριτική εικαστική διερεύνηση πάνω στα αντιπαραθετικά ζεύγη της οικειοποίησης και της αυθεντίας, πρωτότυπου και αντιγράφου, όπως και έναν αναστοχασμό γύρω από τη νέο-ελληνική παράδοση και κουλτούρα». Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν με κείμενά τους οι θεωρητικοί Νικόλας Κολώνιας, Πάνος Κομπατσιάρης και Γιώργος Παπαδόπουλος.

image

Αναφέρει χαρακτηριστικά η εικαστικός Χριστίνα Σγουρομύτη, επιμελήτρια τηςέκθεσης: «... Η ευρύτερη θεματική της έκθεσης, αναπτύσσεται γύρω από την έννοια του “Άγνωστου καλλιτέχνη”. Πρόκειται για μια σύγχρονη διερεύνηση στη θεωρία της τέχνης, που εξετάζει τη δυνατότητα του καλλιτέχνη να απέχει από τις καθιερωμένες διόδους που συγκροτούν την έννοια της “εμπορικής επιτυχίας”, ενώ ταυτόχρονα μετέχουν στις κοινωνικές διαδικασίες. Από μία άποψη, τα έργα της συλλογής ανανοηματοδοτούνται μέσα από τη συζήτηση αυτή, αφού ως δυνητικά αέναα “αντίγραφα” (simulacra) διεκδικούν την αυτονομία τους, έναντι σε μια ιδέα πρωτοτυπίας που εγγράφεται στην “αυθεντία” του καλλιτέχνη». Στο πλαίσιο της έκθεσης, ο Νικόλας Κολώνιας θα επιχειρήσει μια επιτελεστική διάλεξη με τίτλο «Χρειαζόμαστε νέα σημαίνοντα: Προς την ανάδυση ενός άλλου κόσμου» το βράδυ των εγκαινίων (17/8), και ο Γιώργος Παπαδόπουλος θα οργανώσει ένα εργαστήριο με τίτλο «Reading Baudrillard: περί Συστήματος Αντικειμένων» στις 20/8.

Σχετικα
Παναγιώτης Αλεξίου: Η «τελειότητα» της ζωής στην έκθεση FOS
Παναγιώτης Αλεξίου: Η «τελειότητα» της ζωής στην έκθεση FOS

image

Το εικαστικό αφιέρωμα «Άγνωστος καλλιτέχνης / Unknown artist» είναι μια σύμπραξη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και του πολιτιστικού οργανισμού Στέγη Σ. Τρύφων, όπου και θα φιλοξενηθεί. Τοπόσημο στο λιμάνι του γραφικού Μολύβου (Μήθυμνα), το κτίριο της Στέγης Τεχνών Σ. Τρύφων είναι ένα από τα παλαιότερα και ωραιότερα του παραδοσιακού οικισμού. Στο παρελθόν στέγασε δραστηριότητες του ελαιουργείου-σαπωνοποιείου της οικογένειας Τρύφων καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου.

Η έκθεση πραγματοποιείται κατά το διάστημα 17/8-20/9, παράλληλα με το νεοσύστατο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Μολύβου (http://www.molyvosfestival.com/).

Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 17/8, 8-11 μ.μ. στη Στέγη Σ. Τρύφων (λιμάνι Μολύβου, τηλ. 6970172242).

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ. 5.30-11.30 μ.μ., μέχρι 20/9.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5