Εικαστικα

Το «φαινόμενο» της Ανάφης

Σύγχρονη τέχνη και κυκλαδίτικη ομορφιά

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
103154-204917.jpg

Σύμφωνα με τα Αργοναυτικά του Απολλώνιου Ρόδιου, το νησί πήρε το όνομα Ανάφη επειδή ο Απόλλωνας το εμφάνισε στους Αργοναύτες ως καταφύγιο, χρησιμοποιώντας το βέλος του για να ρίξει πάνω του φως. Τα ερείπια του Ναού του Απόλλωνα είναι ακόμα διακριτά ως βάση ενός μοναστηριού. Ένα μαρμάρινο άγαλμα του Απόλλωνα που βρέθηκε στην Ανάφη εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο. Η Χώρα, με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της, συμπληρώνει ένα τοπίο άγονο, με θυμάρια και αμμουδερές παραλίες. Ο Κάλαμος, στο ανατολικό μέρος του νησιού είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μονόλιθος στη Μεσόγειο. Στην κορυφή του είναι χτισμένη η εκκλησία της Καλαμιώτισσας, σε μία τοποθεσία με ασύλληπτη θέα στην οποία φτάνει κανείς έπειτα από μιάμιση ώρα περπάτημα σε δύσβατο μονοπάτι. Είναι ένα απομακρυσμένο σημείο όπου σύννεφα εμφανίζονται και εξαφανίζονται συστηματικά.

Το «Phenomenon» είναι ένα πρόγραμμα για τη σύγχρονη τέχνη που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στο νησί της Ανάφης και περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα φιλοξενίας, μια έκθεση και έναν κατάλογο. Διοργανώνεται από τη Συλλογή Kerenidis Pepe. Η πρώτη έκδοση πραγματοποιείται αυτό τον Ιούλιο. Το φαινόμενο είναι κάτι που γίνεται ορατό ή έρχεται στο φως, αλλά μπορεί, το ίδιο εύκολα, να ξαναπέσει στην αφάνεια ή τη λήθη. Σε αυτό το απομακρυσμένο νησί, το οποίο ο Απόλλωνας αποκάλυψε ξαφνικά μέσα από το σκοτάδι, το

πρόγραμμα διερευνά τη δυνατότητα της σύγχρονης τέχνης να λειτουργήσει ως ένας φακός που αποκαλύπτει το αόρατο, θολώνει το προφανές και δίνει πρόσβαση σε νέους κόσμους.

image

Πρόγραμμα Φιλοξενίας (6-10/7)

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος φιλοξενίας οι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν in situ έργα, που θα παρουσιαστούν ως μέρος της έκθεσης. Επιπλέον, οι καλλιτέχνες και οι υπόλοιποι καλεσμένοι θα συμμετάσχουν σε μια σειρά από εκδηλώσεις, διαλέξεις, στρογγυλές τράπεζες, προβολές, περιπάτους, και άλλες δραστηριότητες.

Η έκθεση (11-19/7)

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο σχολείο, ένα νεοκλασικό κτίριο στη Χώρα, καθώς και σε εξωτερικούς χώρους. Θα λειτουργήσει ως ένα ανοιχτό φόρουμ, όπου οι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν έργα σε σχέση με το νησί και την ιδέα του προγράμματος.

image

Ο κατάλογος

Φωτογραφικό υλικό και κείμενα θα αποτελέσουν σημεία εκκίνησης για τη δημιουργία μίας έκδοσης-κατάλογου και ταυτόχρονα αντικείμενου τέχνης, που θα συνδέει το πρόγραμμα με την επόμενη έκδοση.

Οι καλλιτέχνες

Κώστας Μπασάνος * Alejandro Cesarco * Daniel Gustav Cramer * Angela Detanico/Rafael Lain * Haris Epaminonda * Νίνα Παπακωνσταντίνου

image

Συλλογή Kerenidis Pepe

Ο Ιορδάνης Κερενίδης (διευθυντής Ερευνών στο Centre National de Recherche Scientifique στους Κβαντικούς Υπολογιστές) και ο Piergiorgio Pepe (διευθυντής Δεοντολογίας και Ηθικής στον κλάδο Φαρμακοβιομηχανίας και λέκτορας στο πανεπιστήμιο SciencePo) ξεκίνησαν τη συλλογή τους το 2007, όταν εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι. Από την αρχή, η συλλογή έχει επικεντρωθεί σε μία τέχνη που είναι εννοιολογική, αυστηρή στη μορφή της, αλλά, ταυτόχρονα, πολιτική και κοινωνική. Η συλλογή τους περιλαμβάνει έργα, μεταξύ άλλων, των Ignasi Aballí, Alejandro Cesarco, Daniel Gustav Cramer, Angela Detanico και Rafael Lain, Julien Discrit, Peter Downsbrough, Aurelien Froment, Dora Garcia, David Horvitz, Julien Nedelec, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Vittorio Santoro και Ariel Schlesinger. (www.phenomenon.fr)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ