Πολιτισμος

Επίτιμη Διδάκτωρ του ΕΚΠΑ η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ

Στις 28 του μηνός η τελετή αναγόρευσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
81733-164981.jpg

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ θα αναγορευθεί επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής στις 28 Νοεμβρίου (ώρα 19.00), στη μεγάλη αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Δύο ημέρες νωρίτερα από την τελετή αναγόρευσης, στο πλαίσιο του μαθήματος «Εισαγωγή στη Βυζαντινή Φιλολογία» του Τμήματος Φιλολογίας, η Ελένη Γλυκατζή-Αρβελέρ θα προσφέρει ένα μάθημα στη Φιλοσοφική Σχολή με τίτλο «Το Πανόραμα της Βυζαντινής Χιλιετίας» (Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου, ώρα 10.30 π.μ., αμφιθέατρο 204). Το επιστημονικό της έργο εστιάζεται σε θέματα διοικητικής οργάνωσης, πολιτικής ιδεολογίας, ιστορικής γεωγραφίας του Βυζαντίου και περιλαμβάνονται σε αυτό ένα μεγάλο πλήθος από μονογραφίες, συλλογές μελετών και επιμέλεια συλλογικών τόμων.

Η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτη Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκπόνησε δύο διδακτορικά Ιστορίας (1957) και Φιλολογίας (1966) στη Σχολή Ανωτάτων Σπουδών του Παρισιού. Εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, στο οποίο διετέλεσε επί σειρά ετών διευθύντρια, καθώς και ως διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού και της Χριστιανικής Εγγύς Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Paris I. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο εξελέγη αντιπρόεδρος και πρόεδρος.

Εξελέγη, επίσης, Καθηγήτρια της Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, καθώς και διευθύντρια του Τμήματος Ιστορίας και πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας της Φιλοσοφικής Σχολής του ιδίου Πανεπιστημίου. Υπήρξε Πρύτανης της Ακαδημίας και Καγκελάριος των Πανεπιστημίων Παρισίων, αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Εκπαίδευσης, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Γενική Γραμματέας στη Διεθνή Επιτροπή Ιστορικών Σπουδών, καθώς και σε πολλά άλλα, διεθνούς κύρους, κέντρα ιστορικών μελετών. Είναι επίσης αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου, του Βερολίνου και της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ