Πολιτισμος

Ο Σαμαράς θα υποδεχθεί την Αλαμουντίν στο Μέγαρο Μαξίμου

Το «ραντεβού» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ορίστηκε για την Τετάρτη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
78617-158540.jpg

Την Τετάρτη θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τη δικηγόρο, Αμάλ Αλαμουντίν, η οποία έρχεται στην Αθήνα ως μέλος της ομάδας Βρετανών νομικών για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει ότι η Αμάλ Αλαμουντίν, σύζυγος του ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ, καθώς και οι Βρετανοί νομικοί Νόρμαν Πάλμερ και Τζέφρι Ρόμπερτσον, θα συναντηθούν την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια θα ξεναγηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης. Θα προηγηθεί αύριο Τρίτη, στις 12.00 το μεσημέρι, συνάντηση της ομάδας των Βρετανών νομικών με τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Τασούλα.

Όπως ανακοινώθηκε από το δικηγορικό γραφείο «Doughty Street Chambers», η πρώτη φορά που ζητήθηκε από τον κ. Ρόμπερτσον και την κ. Αλαμουντίν να παράσχουν νομικές συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ήταν το 2011. «Θα πραγματοποιήσουν μια σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους», διευκρίνιζε η ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου. Ο Νόρμαν Πάλμερ είναι ειδικός σε θέματα Διεθνούς Δικαίου και πολιτιστικής κληρονομιάς-ιδιοκτησίας. Τόσο ο Πάλμερ όσο και ο Ρόμπερτσον φέρουν τον κορυφαίο τίτλο του Επίτιμου Συμβούλου της Βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας (Queen's Counsel). Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα είχε ταχθεί τον περασμένο Μάρτιο και ο δημοφιλής ηθοποιός, Τζορτζ Κλούνεϊ, στο πλαίσιο προώθησης της ταινίας του «Μνημείων Άνδρες» (The Monuments Men).

Με ενδιαφέρον παρακολουθούν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης την επίσκεψη των τριών νομικών. Ειδικότερα η Telegraph μίλησε με τον Σερ Τζον Μπόρντμαν, ιστορικό στην Οξφόρδη, ο οποίος προειδοποιεί ότι η επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα θα «καταστρέψει» τα μεγάλα μουσεία, καθώς -σύμφωνα με τον ίδιο- θα δημιουργήσει ένα «φρικτό προηγούμενο» που θα οδηγήσει μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο να παραδώσουν τις αρχαιότητες που είχαν επί δεκαετίες. Παραδέχεται, βέβαια, ότι νομικά οι βρετανοί δικηγόροι βρίσκονται «σε πολύ ισχυρή θέση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ